Ardei kapia copti la borcan plus cum pun eu ardei copti la congelator
Ardei kapia copti la borcan, o conserva de iarna, reteta foarte simpla si usor de facut pentru o gustare la indemana in zilele lungi de iarna.
Anul asta am facut a doua tura de kapia copti ca s-o pun la congelator. Sunt o mare fana a ardeiului copt. Imi place la nebunie, fie ca-l consum intr-o salata simpla, fie o supa crema (nu pot sa cred ca n-am publicat inca reteta…lecitinaaaaa!!!). Fie – favorita mea ever – tocanita de ardei copti, o reteta extrem de versatila si delicioasa.
Pentru aceasta reteta este vinovata Claudia care m-a tot batut la cap cu aceasta conserva pana la punctul in care m-a facut extrem de curioasa. Asa ca pe langa pungile la congelator am hotarat sa pun si o portie de ardei kapia copti la borcan.
Ei bine, acum regret profund….Oooo, nu regret ca am pus la borcan, regret ca nu am pus toata cantitatea la borcan. E extrem de delicios. Nu e doar ca ardeii copti in general sunt buni. Dar faptul ca l-am fiert apoi in bain marie (ok, a fost cam comic sa fiert doar un borcan dar asta este…am vrut sa duc reteta pana la capat), i-a facut sa capete o dulceata aparte, de nereprodus daca doar coci ardeiul si il bagi la congelator.
De aceea cred ca tocmai s-a produs o sucitura in obiceiul meu de conservare: de acum voi pune mai mult ardeiul copt la borcan si mai putin la congelator. Poate voi mai testa si alte retete. Dar aceasta sigur va ramane una de frunte. Nu este doar delicioasa ci si foarte simpla. Acum e foarte drept….
Ia ceva timp sa sterilizezi borcanele, ia ceva timp sa cureti ardeii dar in rest…floare la ureche.
Ardei kapia copti la borcan , conserva pentru iarna – reteta printabila
Ardei copti la borcan
Reteta VIDEO
Ingrediente
- ardei kapia
- sare
- ulei
Mod de preparare
Sterilizarea borcanelor
- Spalam bine borcanele in apa calda cu detergent, indepartand orice urma de impuritate de pe suprafata sticlei si de la gura borcanelor.
- Clatim borcanele cu apa rece si le punem cu gura in jos in cuptor. Aprindem cuptorul la foc minim si-l lasam sa se incalzeasca, supravegiinf des ce se intampla.
- Cand apa de pe suprafata sticlei s-a evaporat, stingem focul si lasam sa se raceasca.
- Dat fiind ca ardeii copti ii punem in borcan la temperatura camerei, asteptam ca si borcanele sa fie la aceeasi temperatura inainte de a pune in borcane.
- O data cu borcanele curatam foarte bine si capacele. Daca acestea raman murdare sau prezinta urme de rugina, aruncati-le – daca le folositi va vor strica conservele.
Coacere si curatarea ardeilor
- Eu una prefer ardeii copti la gratar pe carbuni dar la tura aceasta i-am facut pe aragaz, pe o plita de fonta.
- In intoarcem pe toate fetele dupa care, cand sunt gata, ii punem intr-un vas, saram si ii acoperim cu un prosop curat – aceasta etapa ca face ca indepartarea pielitei sa fie usoara.
- De obicei, curat ardeii deasupra unui vas curat, punand pielita intr-un blidisel alaturat. Motivul pentru care curat deasupra unui vas curat este ca nu vreau sa pierd nici un strop din sucul ardeiului – e atat de delicios.
- Curatarea ardeiului e treaba migaloasa caci trebuie sa inlaturam si cea mai mica urma din pielita arsa, daca raman, pot fermenta in borcan.
- Dupa ce am inlaturat pielita, indepartez cotorul si, cu rabdare infinita inlaturam si semintele. Daca se mai intampla sa cada cata o samanta de ardei in vasul curat, nu va stresati, oricum la final vom trece sucul prin sita ca o ultima precautie impotriva impuritatilor.
- Atentie!Oricat ati fi de tentati sa folositi apa la curatarea ardeilor (fie si doar ca sa va spalati pe maini din cand in cand….) abtineti-va, ii veti face sa fie mai aposi.
Punerea ardeilor la borcan
- Eu una, am asteptat cu curatatul ardeilor pana s-au uscat si racit borcanele sterilizate ca sa fac toata treaba o data.
- Pulpa ardeilor curatata de pielita, cotor si seminte se pune in borcanele sterilizate, rupta fasii de dimensiuni potrivite.
- Indesam pulpa in borcan dar lasam spatiu la gura borcanului.
- Turnam zeama ramasa peste ardei, eu am strecurat-o intai ca sa elimin eventuale impuritati, am folosit o sita rara peste care am intins tifon.
- Am completat cu o pelicula de ulei deasupra, punem capacul.
- Fierbem la bain marie maxim jumatate de ora de la momentul in care a inceput sa fiarba apa. Stingem focul, acoperim cu o patura si lasam sa se raceasca incet.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Multumesc, Claudia, pentru reteta de ardei kapia copti la borcan e minunata!