Ardei kapia copti la borcan

2017-09-04by Laura0

Ardei kapia copti la borcan

2017-09-04by Laura0
ardeicoptilaborcan.jpg

Ardei kapia copti la borcan, o conserva de iarna, foarte simpla si usor de facut pentru o gustare la indemana in zilele lungi de iarna

ardei kapia copti la borcan

Anul asta am facut a doua tura de ardei copti ca s-o pun la congelator. Sunt o mare fana a ardeiului copt, imi place la nebunie, fie ca-l consum intr-o salata simpla, fie o supa crema (nu pot sa cred ca n-am publicat inca reteta…lecitinaaaaa!!!), fie – favorita mea ever – tocanita de ardei copti, o reteta extrem de versatila si delicioasa.

Pentru aceasta reteta este vinovata Claudia care m-a tot batut la cap cu aceasta conserva pana la punctul in care m-a facut extrem de curioasa. Asa ca pe langa pungile la congelator am hotarat sa pun si un borcan, o portie de ardei kapia copti la borcan. Ei bine, acum regret profund….Oooo, nu regret ca am pus la borcan, regret ca nu am pus toata cantitatea la borcan. E extrem de delicios. Nu e doar ca ardeii copti in general sunt buni dar faptul ca l-am fiert apoi in bain marie (ok, a fost cam comic sa fiert doar un borcan dar asta este…am vrut sa duc reteta pana la capat), i-a facut sa capete o dulceata aparte, de nereprodus daca doar coci ardeiul si il bagi la congelator.

De aceea cred ca tocmai s-a produs o sucitura in obiceiul meu de conservare: de acum voi pune ardeiul copt la borcan si nu la congelator. Poate voi mai testa si alte retet dar aceasta sigur va ramane una de frunte, nu este doar delicioasa ci si foarte simpla. Acum e foarte drept….ia ceva timp sa sterilizezi borcanele, ia ceva timp sa cureti ardeii dar in rest…floare la ureche. Multumesc, Claudia, pentru reteta e minunata!

Ardei kapia copti la borcan – reteta completa, printabila

Scurt indrumar de folosit caseta de retete de mai jos
Caseta de retete este o modalitate eficienta si la obiect de a prezenta o reteta cu informatiile esentiale de care aveti nevoie. Totusi, fiind si varianta printabila, incerc sa fiu cat mai succinta – ca atare, nu uitati sa cititi intreaga postare pentru cat mai multe informatii, nu doar reteta din cutie.

  • Apasand pe butonul tipareste reteta, va va aparea o fereastra separata cu textul retetei gata de a fi tiparit la imprimanta. Din aceasta versiune gata de tiparire, am eliminat fotografiile, acestea consumand multa cerneala din toner si nefiind musai necesare.
  • Daca apasat cu mouse-ul pe numarul ce indica portiile, va va aparea o mica bara. Mergand in dreapta sau in stanga cu mouse-ul pe acea linie, puteti ajusta numarul de portii din reteta dupa dorinta si, in consecinta, asta va modifica automat si cantitatile indicate la ingrediente.
  • In dreptul ingredientelor si al etapelor de preparare, aveti niste patratele care sunt, de fapt, casete de bifat. Le puteti utiliza online cand va pregatiti ingredientele, le puteti bifa pe cele pe care le aveti deja si veti vedea imediat ce va mai lipseste. In acelasi fel, puteti bifa fiecare etapa de preparare imediat ce ati terminat-0, asigurandu-va ca n-ati ratat din greseala nici un pas.
  • La modul de preparare, acolo unde sunt indicati timpi de preparare tip 10 minute, 20 minute – treceti cu mouse-ul pe deasupra, va aparea o caseta care va va indemna sa dati click, daca o veti face, veti declansa un timer foarte util in caz ca vreti sa gatiti in timp ce consultati reteta. Acest timer va va insoti atatea minute cate sunt indicate.
  • Nu uitati sa apreciati reteta, bifand un numar de la 1 la 5 stelute dupa cum credeti si dupa cum v-a ajutat si v-a iesit reteta respectiva. M-as bucura sa lasati si un mesaj dar numai dand un rating retetei, bifand stelutele, ma ajutati atat pe mine in fata atotputernicului si pretentiosului Google cat si pe ceilalti cititori ce vor citi in viitor reteta. Multumesc din suflet pentru efort!
  • Toate aceste detalii sunt interactive si pot fi foarte utile pentru voi dar erau cumva prea subtile si rar sesizate de cititori. Ca atare, am hotarat sa fac acest mic indrumar, pe care sper sa-l pot pune la toate retetele, pentru a va ajuta. Spor la gatit si pofta buna!!!!
5 from 1 vote
Tipareste reteta

Ardei copti la borcan

Ardei kapia copti la borcan, delicioasa conserva de iarna

Tip de reteta Conserve de iarna
Bucatarie usoara
Autor Laura

Ingrediente

  • ardei kapia
  • sare
  • ulei

Mod de preparare

Sterilizarea borcanelor

  1. Spalam bine borcanele in apa calda cu detergent, indepartand orice urma de impuritate de pe suprafata sticlei si de la gura borcanelor.

  2. Clatim borcanele cu apa rece si le punem cu gura in jos in cuptor. Aprindem cuptorul la foc minim si-l lasam sa se incalzeasca, supravegiinf des ce se intampla.

  3. Cand apa de pe suprafata sticlei s-a evaporat, stingem focul si lasam sa se raceasca.

  4. Dat fiind ca ardeii copti ii punem in borcan la temperatura camerei, asteptam ca si borcanele sa fie la aceeasi temperatura inainte de a pune in borcane.

  5. O data cu borcanele curatam foarte bine si capacele. Daca acestea raman murdare sau prezinta urme de rugina, aruncati-le - daca  le folositi va vor strica conservele.

Coacere si curatarea ardeilor

  1. Eu una prefer ardeii copti la gratar pe carbuni dar la tura aceasta i-am facut pe aragaz, pe o plita de fonta.

  2. In intoarcem pe toate fetele dupa care, cand sunt gata, ii punem intr-un vas, saram si ii acoperim cu un prosop curat - aceasta etapa ca face ca indepartarea pielitei sa fie usoara.

  3. De obicei, curat ardeii deasupra unui vas curat, punand pielita intr-un blidisel alaturat. Motivul pentru care curat deasupra unui vas curat este ca nu vreau sa pierd nici un strop din sucul ardeiului - e atat de delicios.

  4. Curatarea ardeiului e treaba migaloasa caci trebuie sa inlaturam si cea mai mica urma din pielita arsa, daca raman, pot fermenta in borcan.

  5. Dupa ce am inlaturat pielita, indepartez cotorul si, cu rabdare infinita inlaturam si semintele. Daca se mai intampla sa cada cata o samanta de ardei in vasul curat, nu va stresati, oricum la final vom trece sucul prin sita ca o ultima precautie impotriva impuritatilor.

  6. Atentie!Oricat ati fi de tentati sa folositi apa la curatarea ardeilor (fie si doar ca sa va spalati pe maini din cand in cand....) abtineti-va, ii veti face sa fie mai aposi.

Punerea ardeilor la borcan

  1. Eu una, am asteptat cu curatatul ardeilor pana s-au uscat si racit borcanele sterilizate ca sa fac toata treaba o data.

  2. Pulpa ardeilor curatata de pielita, cotor si seminte se pune in borcanele sterilizate, rupta fasii de dimensiuni potrivite.

  3. Indesam pulpa in borcan dar lasam spatiu la gura borcanului.

  4. Turnam zeama ramasa peste ardei, eu am strecurat-o intai ca sa elimin eventuale impuritati, am folosit o sita rara peste care am  intins tifon.

  5. Am completat cu o pelicula de ulei deasupra, punem capacul.

  6. Fierbem la bain marie maxim jumatate de ora de la momentul in care a inceput sa fiarba apa. Stingem focul, acoperim cu o patura si lasam sa se raceasca incet.

Reteta de ardei kapia copti la borcan

Rezultatul……


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *