Pizza delicioasa de post
Pizza delicioasa de post, reteta italiana, vegana, un gust nemaipomenit, savuros. E fabulos cata aroma si gust se poate obtine din jocul lejer cu cateva legume si verdeturi.
Bonus – desi vegana, este extrem de satioasa. Incercati-o si veti vedea.
Baza gustului acestui preparat sta in sosul de rosii aromat cu busuioc si usturoi.
Pizza delicioasa de post – reteta completa, printabila
Pizza de post
Reteta VIDEO
Ingrediente
Blat de pizza
- 400 gr. faina
- 200 ml. apa temperatura acesteia e hiper-importanta, 22 grade C iarna si 18 grade C vara, in caz contrar, musiu aluat va face nazuri.
- 1/2 cub drojdie
- 3 linguri ulei de masline (extravirgin de preferinta caci ajuta la elasticitatea aluatului)
- 1 lingurita zahar
- sare dupa gust
Topping - adauga la aceasta lista orice alte ingrediente va fac cu ochiul
- 4 linguri ulei
- 4 - 5 catei usturoi
- frunze de busuioc cateva frunze proaspete de preferinta
- pasta de rosii
- 1 ceapa
- 2 ardei sau pasta de ardei
- 2 - 3 linguri boabe de porumb
- 4 ciuperci mari
- 3 rosii
- 15 masline
- sare dupa gust
- piper dupa gust
Mod de preparare
- Incepem prin a aprinde focul in cuptor.
- Preparam blatul, il intindem, il asezam in tava de copt si il bagam la cuptor pentru cinci minute. Toate indicatiile pentru prepararea unui blat perfect le gasiti aici.
Preparam sosul de rosii - reteta lui Jamie Oliver
- In acest timp, intr-o oala mica, incinem uleiul in care punem la prajit usturoiul zdrobit, busuiocul (eu n-am mai avut asa ca am pus rozamarin – foarte bun si acesta) si ceapa taiata (asta ii va da pizzei multa savoare).
- Amestecam sa nu se arda, cand ceapa a devenit translucida, adaugam si doua-trei linguri de pasta de tomate, sare, piper, putintica apa (o lingura) si lasam sa fiarba nitel.
Pregatirea toppingului
- Adunam la un loc toate ingredientele toppingului. In mod normal imi place sa le pun pe toate in sosul de tomate, de data asta n-am facut-o ca sa va arat clar pe pizza diversele legume dar de obicei cu exceptia celor trei bucati de ciuperci taiate in transversale pe care le asez la final ca decor si a rosiilor taiate, restul ingredientelor imi place sa le ingrop in sos.
- Punem pe foc la fiert boabele de porumb (daca e proaspat sau din cel congelat, daca e de la conserva nu e nevoie). Cand sunt gata fierte, le scurgem de apa.
- Ciupercile le-am taiat transversal am pastrat trei bucati aratoase, restul l-am maruntit si le-am oparit cu apa oparita.
- Rosia o tai bucatele, la fel si ardeiul (asta daca nu folositi pasta de ardei ca mine).
Asamblarea pizzei
- Scoatem blatul ce tocmai a stat cinci minute in cuptor si turnam deasupra sosul intinzandu-l pe toata suprafata.
- Daca n-ati adaugat ingredientele in sos, este momentul sa le adaugati peste blat, repartizandu-le cat mai uniform pe toata suprafata.
- Adaugati si bucatile de rosii, plasandu-le din loc in loc, la fel si maslinele.
- Nu uitati la sfarsit sa ornati cu bucatile transversale de ciuperci.
- Bagam din nou la cuptor.
- De obicei nu mai deschid decat atunci cand prin casa incepe sa se simta o aroma apetisanta venind dinspre cuptorul aragazului, ca regula generala, pizza e gata atunci cand marginile blatului se rumenesc iar bucatile de ciuperci “fac riduri” – adica se deshidrateaza si incep sa se stranga usor.
Notite bine de stiut
- Tineti insa seama ca cu cat sunt mai multe ingrediente cu atat mai putine cantitati punem din fiecare. Puteti sa si scoateti din lista de mai sus anumite ingrediente daca nu va plac si nu va cad bine.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Alte retete de pizza de pe blog gasiti aici:
Prima varianta de blat de pizza pe care am incercat-o este aceasta dar am abandonat-o cand am testat reteta de blat subtire de pizza care mi s-a parut mai reusita.
O varianta de pizza mai putin calorica si ceva mai dietetica dar surprinzator de gustoasa este pizza cu crusta de conopida.
O pizza rapida pe care o gateam des cand am tinut dieta Dukan este pizza 5 minute. Nu sunt sigura ca cineva care nu tine dieta Dukan ar incerca-o dar e o alternativa satioasa si interesata de mic dejun.
Pofta buna!
M-ai lasat fara cuvinte! Este o minunatie pizza ta! Ai vazut cat este de grozava si fara mozzarela sau alt tip de branza pe deasupra, sau ou?
Felicitari!
nici eu nu prea ma dau in vant dupa branza pe pizza. de aceea la a mea am pus doar pe o jumatate, pentru a impaca si… branza si varza :)). cred ca aromele ingredientelor – mai ales cand e vorba de asa o bogatie de legume – isi fac treaba foarte bine si singure 😉