Pierogi cu branza dulce, reteta simpla cu umplutura dulce de branza de vaci si sos caramel.
Tema de casa de la Daring Cooks: Pierogi. De obicei evit mancarurile gen tortellini sau pierogi pe motiv de aluat in exces care se traduce prin cateva kilograme rapid si generos depuse pe solduri. Acum am hotarat sa accept aceasta provocare mai mult datorita faptului ca ma cam lenevisem cu gatitul si prin urmare am cam neglijat in ultimele luni provocarile Daring Kitchen. Asa ca mi-am propus sa fac un efort si sa indeplinesc toate provocarile (ca ma atrag sau nu) pana in decembrie – in ianuarie voi lua o pauza, inevitabil de vreme ce cu ajutorul Domnului un nou bebe isi va fi facut galagios aparitia pe lume. Dupa ce am parcurs retetele propuse de Daring Cooks – prin LizG si Anula – am ales sa fac niste pierogi cu umplutura dulce. Reteta de aluat este chiar cea de la Daring Kitchen, umplutura este inspirata atat de la Veronica cat si de la bucataras.ro, Adinuta, de la care am preluat si bunatatea de sos de caramel (foarte usor de facut si delicios). Initial mi-a facut cu ochiul si reteta lui Adi Hadean, arata superb, insa, in cele din urma, hazardul a decis – m-am procopsit cu vreun kilogram de branza de vaci home made de la soacra mea, asa ca am zis ca de tot e la indemana, why not?
Pentru aluat:
300 grame faina
un ou mare
o lingurita de sare
circa 250 grame apa fierbinte
Amestecam faina cu sarea, adauga, oul, la sfarsit adaugam apa dar portionat si cu grija s-ar putea sa constati ca nu e nevoie de atata apa cata scrie la ingrediente (cel putin mie asa mi s-a intamplat). Rezultatul final este un aluat elastic. Nu este nevoie sa-l framantati prea mult, sa nu se intareasca. Eu una am mai adaugat si o lingura de ulei, nu scrie in reteta dar mie asa mi s-a parut ca trebuie. Intindem aluatul si-l decupam cu un pahar (eu am folosit gura la o ceasca de espresso), rotundurile de aluat ce rezulta le luam rand pe rand, punem in mijlocul lor cate o lingurita de umplutura, le pliem si lipim marginea, apasand cu ajutorul unei furculite.
Umplutura este, in esenta, cea de la placinta de branza dulce:
– 300 gr. branza grasa de vaci ( gramajul il preluasem de la reteta de pierogi cu branza de la Daring Kitchen dar va avertizez, mie mi-a iesit mai multa umplutura decat am avut nevoie, ceea ce nu e o problema in fond, rezulta o cremuta delicioasa ce poate fi consumata si separat cu fructe sau cu biscuiti, ori alaturi de o lingura doua de inghetata)
– un ou
– zahar – sincer desi detest formularea, ei bine, n-am ce face, am pus dupa gust
– un plic de zahar vanilinat sau o fiola de esenta de vanilie
– doua linguri de faina
– doua linguri de gris
Amestecam toate ingredientele pana se omogenizeaza.
Bucatile de pierogi se pun la fiert intr-o oala in care am turnat si nitel ulei. De asemenea e de recomandat sa nu fierbeti in aceeasi oala pierogi cu umpluturi diferite. Va dati seama ce-ar iesi daca unele din bucati s-ar sfarama – ce mai, ar fi un talmes balmes. Sunt fierte cand se ridica la suprafata apei.
publicitate
Rezultat final:
Sosul: Dizolvati pe foc 100 grame de zahar cu o lingura de unt si 250 grame de frisca lichida. Intai am topit zaharul cu untul, apoi turnam putin cate putin frisca, mestecati cu nadejde si aveti grija sa va feriti din calea aburilor ce se ridica vertiginos din oala in care tocmai ati turnat frisca. Bineinteles, o solutie ar fi ca frisca sa fie usor incalzita, atunci impactul intre ingrediente n-ar mai fi asa furtunoasa.:)))))
Recunosc ca nu am fost foarte darnica cu diverse amanunte cu privire la aceasta reteta, asta pentru ca nu m-a atras in nici un fel. Dar daca va atrage ideea, mergeti chiar acum pe Daring Kitchen, de pe prima pagina puteti printa chiar voi retetele recomandate de LizG si Anula.
Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?
Casutalaurei.ro folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițățile. Te rugăm să iti exprimi acordul pentru folosirea cookie-urilor. Acest simplu gest de acceptare ma ajuta enorm. Multumesc. Sunt de acordNu sunt de acordPolitică de confidențialitate
Politică de confidențialitate
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.