P

Papanasi fierti – ca la mama acasa (cu varianta video alaturi)

Papanasi fierti , reteta cu ingrediente din branza de vaci si gris, fierti si apoi rumeniti rapid intr-o crusta de pesmet, deliciosi si usor de facut

papanasi fierti
 Reteta aceasta de papanasi fierti e a la Sanda Marin style dar nitelus schimbata, asa cum imi place mie sa fie de cand eram micuta. Si din acelasi motiv imi place sa fie rotunde ca niste chiftelute. Oricum, orice forma ar avea, sunt delicioase.

Se pot servi cu smantana si dulceata dar mie imi plac simpli, presarati cu zahar in care sa tavalesc fiecare bucatica taiata cu furculita – yummmmi, o bunatate! Acesti papanasi fierti erau (si raman) unul din deserturile mele preferate, cot la cot cu savuroasa budinca de gris, o alta slabiciune dulce de-a mea.

Multa vreme, in ignoranta mea, nici n-am stiut ca exista si altfel de papanasi in afara acestor papanasi fierti. Pur si simplu n-avusesem prilejul sa gust ceva diferit. Prima oara cand am luat contact cu papanasii prajiti a fost…unde altundeva? la restaurant. Comandasem ca desert papanasi cu gandul la acesti bulgarasi rumeniti ub pesmet. Nu mica mi-a fost mirarea …si dezamagirea cand am primit papanasii aceia foarte populari, inundati in smantana si dulceata. Nici nu va spun ce am mai bombanit atunci. Intre timp m-am mai culturalizat si eu….culinar, macar atat cat sa stiu diferenta intre papanasi prajiti si papanasi fierti. Desi…papanasii prajiti tot nu am incercat a-i face acasa – asta pentru ca cei fierti si prajiti in crusta de pesmet imi plac prea tare …si nu-mi vine sa schimb…nici macar o data.

Orice s-ar zice, reteta de papanasi fierti este una destul de simpla, are mici secrete dar nimic foarte complicat si, in orice caz, asta-i genul de reteta care te face a te gandesti ca deserturile traditionale sunt cele mai bune:).

Papanasi fierti din branza de vaci – reteta completa, printabila, cu video atasat

Mai jos aveti atat varianta video scrisa, printabila cat si cea in format video. Va puteti abona la canalul meu Youtube dand click aici.

Papanasi din branza de vaci

Papanasi din branza de vaci, prajiti intr-o crusta de pesmet - desertul copilariei mele
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Desert
Bucatarie romaneasca
Cuvinte cheie papanasi din branza de vaci, papanasi fierti, papanasi fierti din branza de vaci, papanasi fierti din branza de vaci in crusta de pesmet, papanasi fierti in crusta de pesmet
Timp de pregatire 10 minutes
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 30 minutes
Portii 3 portii
Calorii 297kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 250 gr. branza de vaci cat mai grasa, scursa bine de zer
  • 1 ou
  • 3 linguri gris
  • sare un pic
  • 1 lingura faina
  • pesmet
  • unt pentru prajit

Mod de preparare

  • Punem la fiert apa cu putin sare intr-o oala.
  • Intre timp, intr-un castron, amestecam branza de vaci cu oul, grisul si sarea (dupa gust) pana se omogenizeaza.
  • Din aceasta compozitie luam material (cam de marimea unei chiftetele) si, dupa ce frecam mainile cu faina (ca sa nu se lipeasca), il rotunjim intre palme.
  • Apa fierbe in clocote intre timp, asa ca punem inauntru papanasii si asteptam sa se ridice singuri deasupra.
  • In acest moment dam focul incet si mai lasam la fiert 10 minute. "Daca fierb in clocote mari, papanasii se terciuiesc", ne avertizeaza gospodina Sanda Marin.
  • Pregatim o craticioara in care topim untul iar cand papanasii sunt gata, ii scoatem, ii scurgem intr-o sita, ii tavalim prin pesmet si ii punem la prajit, intorcandu-i din cand in cand pe toata partile pana se rumenesc usor.  Nota! Eu una prefer sa folosesc o craticioara din fonta care pastreaza caldura uniform, in acest gen de oala papanasii se rumenesc mai frumos si exista mai greu riscul sa arda.
  • Se servesc calzi (mie imi plac chiar si reci), presarand deasupra zahar, adaugand smantana, nitica dulceata (de visinie sau afine sunt mai lichide) sau un sirop de....care va place.
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.