Masa pentru un supeu, indicatii de organizare a la 1925, cu parfum de epoca
Ati fi zis ca toate amanuntele date de
doamna Comsa la
masa de seara,
masa de ciocolata,
masa de ceai,
masa de dejun, etc. ar fi suficiente. Ei bine, nu. Dansa mai simte nevoia sa dedice un capitol special si mesei de supeu, de parca celelalte ar fi fost pre putin bogate, prea putin spilcuite si, in general, n-ar fi fost de ajuns sa pregateasca o masa si pentru cel mai mofturos si simandicos musafir.
“Pentru un supeu, in genere pentru mese date la diferite ocaziuni, ca: nunta, zile onomastice, etc., se va desvolta pe cat se poate mai mult, bunul gust in aranjamentul mesei, uzand de cele mai alese tacamuri, de cele mai fine fete de mese, servete si alte accesorii, ornand masa cu diferite torte decorate, pomiere, cosulete cu flori sau vase de sticla pentr flori.
Se vor aseza pe masa diferite si alese mezeluri precum: icre proaspete, sardele de cutie, unt, branzeturi, sunca, limba garnisita, peste rasol, cega si pastravi, peste cu mayoneza, raci cu mayoneza, diferite pastete si aspicuri in forme rasturnate pe farfurie, cap de mistret, gelatina de curcan, becasine, diferite fripturi reci, aranjate si garnisite cu gust, caprioara, iepure, fasan, precum si diferite salate cu gust aranjate, diferite torte decorate. Toate acestea vor fi aduse pe masa, inainte de a fi luat loc mesenii, iar locurile celor invitati vor fi indicate prin carti de vizita scrise si asezate in figurile servetelor.”
A fi o gazda a la doamna Comsa inseamna sa fii vigilenta si atenta mai ceva ca la servicile secrete, sa anticipezi orice dorinta a musafirilor, sa fii un model de discretie si eleganta si, in acelasi timp, sa fii sufletul adunarii, sa faci conversatie, sa produci buna dispozitie si o atmosfera primitoare. Dar pentru noi, experte in preparatul prajiturilor cu bebe atarnat de picioare, jongland intre familie, serviciu si sine insusi, asta ar trebui sa fie floare la ureche, nu? “Dupa ce s-au servit mezelurile, se aduna farfuriile si tacamurile de mezel, apoi se serveste bulion in cesti cu pateuri, sau oglio-supa, apoi adunandu-se cestile, farfuriile si lingurile, se servesc celelalte mancari de pe masa observand, ca dupa fiecare mancare sa se schimbe farfuriile si tacamurile; in fine se vor servi crema gelatina de poame, spume si inghetate, toate pregatite in forme si rasturnate pe farfurii de sticla. Serviciul sa fie prompt, totdeauna facut din partea stanga a persoanei servite si fara a produce sgomot, observand strict, ca invitatii sa nu fie deloc deranjati.
Dupa ce s-a terminat masa, luam farfuriile si tacamurile, precum si ramasitele de felii de paine si adunam firimiturile cu peria de masa, anume pentru acest scop.”
Hmmm, intotdeauna am stiut ca apartin de alta epoca….
Este un indemn la bun-gust, eleganta!
Foarte frumos!