Masa pentru ceai

Masa pentru ceai, detalii despre aranjarea pentru masa pentru ceai plus meniuri de la 1925

masa pentru ceai

Cand eram eu in generala, diriginta ne organiza mici petreceri la sfarsit de trimestre, petreceri pe care le denumea poetic „ceaiuri dansante”.

Cu gandul la aceste mici chefulete de copii, m-am apucat sa citesc din cartea Ecaterinei Comsa despre masa de ceai. Despre doamna Comsa am scris deja, prima postare o gasiti aici, dansei a fost printre pionierele cartilor de bucate in Romania. Eu am editia de la 1925 care insa nu era prima editie ci era retiparita, semn ca scrierea dansei se bucura de succes si era cautata de gospodinele romance.

Dar cum era o masa pentru ceai in acceptiunea doamnei Comsa?

Sofisticata cum deja ne-am obisnuit, cu mare atentie la detalii si cu multa inima pregatita.

Oricum meniurile de la sfarsit m-au dat gata, noroc ca in timp ce le citeam, savuram o ceasca de cafea si m-am consolat repede, gandindu-ma ce slabuta voi fi in cateva luni daca ma tin in continuare de dieta. Pasarea malai viseaza….

Si niste muzica de fundal pentru a ne intra in atmosfera…

Si ce masa de ceai e aceea fara nitica muzica in fundal ? Una asa mai de epoca nostalgica. Apropo, v-ati abonat la canalul meu Youtube? Nu? Pai, atunci e cazul, dati click pe banerul de mai jos si se rezolva imediat. Nu uitati sa apasati si pe clopotel – asa va asigurati ca Youtube va trimite notificari ori de cate ori public ceva nou.

blank

Prima pagină

Masa pentru ceai – detalii de la 1925

„Pentru a aranja cu gust o masa de ceaiu, se va intrebuinta de preferinta, o fata de masa alba, brodata cu bordura sau o fata de masa simpla, – intinzandu-se peste fata de masa, o tableta brodata si asezata in colturi. Fiecare tacam se compuse din o farfurie de desert, iar tacamul propriu-zis, se va aseza la dreapta farfuriei, iar servetele, corespunzatoare fetei de masa, la stanga si in dreptul farfuriei  un pahar, pentru apa. Din doua in doua tacamuri, se va aseza cate o sticla cu apa si cate o sticluta cu rom. 

Dealungul mesei, incepand dela capetele opuse, se va pune cate o zaharnita si cate o chisea cu spuma de frisca precum si cate un cosulet, acoperit cu un servet brodat pe care aranjam diferite prajituri de ceai; se va mai aseza la fiecare cap al mesei, cate o chisea cu unt proaspat, in figuri, sau cu unt de sardele ori de raci; afara de acestea se va mai pune si cate o farfurie de sticla cu sandvisuri si cate o farfurie cu friptura rece si sunca taiata in felii subtiri.

Afara de acestea, sa nu uitam a pune la fiecare capat de masa, cate o solnita. Se mai poate adaoga cartofi copti, oaua si castane coapte, care vor fi puse in servete facute anume pentru acest scop si asezate pe farfurii incalzite.Pentru infrumusetarea mesei, se pot aseza la fiecare extremitate a mesei si doua cosulete ovale, cu flori nu prea inalte.

Indata ce conmesenii au ocupat loc, li se va servi pe o tava, cestile cu ceaiul fierbinte; cestile se vor aseza pe mici servete, la stanga fiecarui tacam.

Exempla de aranjarea mesei de ceaiu:

  1. Ceai cu rom si pesmeti englezesti; cap de mistret; risole, mere in gelatina;
  2. Ceai cu rom si cu spuma de frisca; prajituri de ceai; sunca cu aspic; galatina de curcan; carnati in halat; branza; poame;
  3. Ceai cu rom si frisca; pesmeti de Graz; pastete de iepure; torte; liquer dulce; castane coapte;
  4. Ceai cu cognac si cu spuma de frisca; paine mozaica, friptura rece, cascaval de Penteleu; prajituri; poame”

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.