ratatouille
|

Ratatouille, reteta de ghiveci de legume in stil frantuzesc VIDEO

Ratatouille este o mancare mediteraneana, o tocana cu legume calita, foarte aromata si foarte gustoasa
ratatouille

Ratatouille, reteta clasica mediteraneana, un soi de tocana cu legume calite, o mancare vegana gustoasa, aromata, simpla – perfecta pentru vara si perfecta in perioade de post.

ratatouille reteta

Recunosc, am vrut sa incerc aceasta reteta de ratatouille doar dupa ce am vazut filmul Ratatouille – il stiti….filmul ala in care un sobolan era mare bucatar – ok, nu e cea mai apetisanta imagine pe care o puteti avea cand gatiti aceasta bunatate dar vi le recomand – atat filmul (un mic videoclip v-am pus la final….sa va fac pofta) dar mai ales mancarea – este extrem de savuroasa.

Că tot am pomenit de desenul animat Ratatouille, este cumva o modă de la apariția acestui film ca mai toată lumea gastronomica sa pregateasca faimoasa tocană franțuzească la cuptor, cu legumele minuțios feliate si așezate în vasul de copt în spirală. Este foarte interesant faptul că această ultimă versiune a devenit populară datorită filmului, nu este o variantă tradițională a rețetei.

Călite separat sau împreună?

Versiunea țărănească a rețetei se pregătea intr-o cratiță sau la tigaie iar legumele erau tăiate rustic – cuburi, rondele, fiecare cum dorește – dimensiunile bucăților să fie aproximativ egale în așa fel încât, puse la gătit, să se facă în același timp. Personal, prefer să călesc legumele separat după care să le asamblez la final și să definitivez preparatul. ”Dar nu se pot găti toate laolaltă din start?” m-a întrebat o prietenă, considerând prea multă fandoseală să acorde timp fiecărei legume să o călească separat. Se poate, cum nu – procedăm ca la orice altă tocană obișnuită. Dar, în acest caz, este important să punem legumele pe rând în funcție de timpul necesar pentru a se găti, în așa fel încât la final să nu ne trezim în farfurie cu legume fie prea terciuite, fie inegal gătite. Ordinea de gătire ar fi călirea cepei, apoi ardeiul, apoi vinetele, urmează dovlecelul iar, spre final, roșiile. Un amendament special aș pune la ardei care poate fi pus atât la început, după ceapă, fie spre final. Sau ambele cu un ardei pus la început și unul spre final. De remarcat e că pentru un efect special și un plus de textură, se recomandă ca ardeiul pus spre final să fie deja preparat – ardeiul copt și curățat e cea mai bună opțiune. Dacă de la ardeiul copt avem și nițel lichid scurs, adăugați-l și pe acela, va da un plus de gust.

Eu, pur și simplu, prefer pentru această rețetă varianta legumelor călite inițial separat, mi se pare delicioasă.

Oricum, aceasta reteta este un fel de ghiveci de legume – chiar dacă mai rafinat in felul acela…. frantuzesc. Dar ca orice mancare cu adevărat valoroasă, tot secretul final sta in ingredinte de calitate, cat mai naturale si pline de gust.

Ratatouille de legume – cu cateva secrete utile pentru ea mai gustoasa reteta

  • sa folosim ingrediente (adica legume) cat mai proaspete
  • sa pregatim inainte toate legumele pentru a fi gatite si toate ingredientele sa le avem la indemana langa aragaz. O data călirea incepută, totul va merge foarte rapid, asta e secretul texturii delicioase ale acestei tocănițe.
  • Despre blanșarea roșiilor, găsiți mai multe detalii aici.
  • să avem grijă să nu lăsăm legumele prea mult pe foc – ele trebuie să fie doar ușor înmuiate, păstrându-și forma ca să nu ajungă să fie terciuite.

Reteta VIDEO

Ratatouille reteta scrisa

Rețeta video de Ratatouille reteta – de mai sus o puteți vedea si pe canalul Youtube Căsuța Laurei – căsuța cu bunătăți unde puteți vedea multe alte rețete video. Mă simt onorată că gatiti alaturi de mine. Va puteți abona foarte ușor dând click aici iar pentru a afla imediat ce public ceva nou, nu uitați sa apăsați si clopoțelul.

ratatouille
Ratatouille este o mancare mediteraneana, o tocana cu legume calita, foarte aromata si foarte gustoasa
5 from 2 votes
pregatire 15 minutes
timp de preparare 15 minutes
0 minutes
timp total 30 minutes
fel Fel principal
bucatarie frantuzeasca
portii 4 portii
calorii 77 kcal

Ingrediente

  • 2 bucăți vinete
  • 4 bucăți dovlecei mici
  • 2 bucăți ardei grasi rosii sau galbeni
  • 4 bucăți rosii mari, coapte
  • 1 bucată ceapă
  • 3 căței usturoi
  • 1 mână frunze de busuioc proaspete sau uscate
  • ulei
  • 1 lingura otet de vin rosu
  • 1 linguriță zahar
  • sare după gust
  • piper după gust
Vrei sa tinem legatura?Click pe Youtube si te abonezi imediat

Instructiuni

Pasul 1 – pregatim ingredientele

  • Punem niste apa la fiert ca sa oparim rosiile. Crestam varfurile rosiilor in forma de cruce , le punem intr-o oala si turnam peste ele apa clocotita, lasam cateva secunde, apoi varsam apa si turnam in loc apa rece. Lasam sa se raceasca dupa care coaja se indeparteaza foarte usor. Scoatem si semintele si taiem in bucati mari pulpa de rosii.
  • In reteta originara, se indeparta coaja de la ardei cu un curatitor de legume, eu am preferat sa-i pun pe ochiul de aragaz si sa-i coc, apoi i-am sarat si acoperit putin – cinci minute ca sa se inmoaie. Indepartam pielita, cotorul, semintele si rupem pulpa ardeiului in fasii cat mai subtiri. Sau puteti sa-l puneti cu pielita daca nu va deranjeaza….
  • Curatam cateii de usturoi si-i zdrobim cat mai fin in mojar .
  • Curatam ceapa si o taiem marunt.
  • Indepartam cotorul vinetelor dupa care taiem in patru in lungime, apoi in latime in bucatele de 1 – 2 cm grosime. La fel taiem si dovleceii.

Pasul 2 – calirea legumelor

  • Incingem tigaia (eu am folosit wok-ul) la foc mediu, punem putin ulei si calim bucatile de vinete pana prind o usoara culoare maronie.
  • Le scoatem din tigaie, mai adaugam putin ulei si punem si dovleceii pe care ii scoatem cand se inmoaie usor si prind nitica culoare.

Pas 3 – asamblarea si asezonarea finala

  • Calim ceapa pana se inmoaie.
  • Adaugam usturoiul maruntit.
  • Dupa un minut adaugam rosiile despielitate, o lingura de otet, o lingurita de zahar, jumatate din cantitatea de busuioc.
  • Turnam otetul si zaharul, plus frunze de busuioc si amestecam.
  • Lasam 3 minute sa se gateasca si sa se evapore lichidul eliminat de rosii.
  • Reintroducem vinetele si dovleceii, adaugam si fasiile de ardei, saram, piperam, mai lasam pe foc mediu vreo cinci minute.
  • Inainte de a o servi, presaram inca putin busuioc proaspat deasupra.
    ratatouille de legume

Notes

Puteti adauga acestei retete un plus de nutrienti, presarand deasupra o lingura de fulgi de drojdie.
Puteti adauga, de asemenea, branza rasa daca nu doriti o reteta strict vegana. Nouă ne place foarte mult cu brânză burduf.

Servire

Ratatouille poate fi servit atat cald cat si rece – este la fel de bun.
Poate fi servit ca preparat vegan, de post sau ca garnitura langa carne ori presarat cu branza – noua ne pace cu branza burduf.
Poate fi preparat ca mancare de sine statoare sau combinat cu alte preparate.

Idei de refolosire a ratatouille:

  • ca topping pe bruschetta, pe mamaliga
  • ca umplutura in legume fie ele vinete, dovleci, rosii, ardei, cartofi.
  • combinata cu niste orez sau quinoa.

Nutrition

Serving: 100gCalories: 77kcalCarbohydrates: 8gProtein: 2gFat: 4g
Ai incercat reteta?Povesteste in comentarii cum ti-a iesit.!

Foarte gustos acest Ratatouille reteta, spre surpriza mea, a avut succes chiar și la juniorii familiei care au savurat-o cu placere langa niste ceafă la gratar. Să ne fie de bine!

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *