R

Ratatouille (cu video atasat)

Ratatouille este o mancare mediteraneana, o tocana cu legume calita, foarte aromata si foarte gustoasa

Ratatouille, reteta clasica mediteraneana, un soi de tocana cu legume calite, o mancare vegana gustoasa, aromata, simpla – perfecta pentru vara si perfecta in perioade de post.

Ratatouille in stil clasic, tocana de legume
Ratatouille

Recunosc, am vrut sa incerc aceasta reteta doar dupa ce am vazut filmul Ratatouille – il stiti….filmul ala in care un sobolan era mare bucatar – ok, nu e cea mai apetisanta imagine pe care o puteti avea cand gatiti aceasta bunatate dar vi le recomand  – atat filmul (un mic videoclip v-am pus la final….sa va fac pofta)  dar mai ales mancarea – este extrem de savuroasa.

Oricum, aceasta reteta este un fel de ghiveci de legume, rafinat in felul acela frantuzesc. Dar ca orice mancare, tot secretul final sta in ingredinte de calitate, cat mai naturale si pline de gust.

Ratatouille – cateva secrete delicioase

Secretul unui ratatouille reusit este:

    • sa folosim ingrediente (adica legume) cat mai proaspete
    • sa pregatim inainte toate legumele pentru a fi gatite si toate ingredientele sa le avem la indemana langa aragaz. O data calirea incepute, totul va merge foarte rapid, asta e secretul texturii delicioase ale acestei tocanite.
    • Despre blansarea rosiilor, gasiti mai multe detalii aici.
  • sa avem grija sa nu lasam legumele prea mult pe foc – ele trebuie sa fie doar usor inmuiate, pastrandu-si forma, iar nu sa ajunga sa fie terciuite.

Ratatouille – reteta completa, video si printabila

Va astept si pe canalul Youtube Casuta Laurei, nu uitati sa apasati si pe clopotel – astfel Youtube va va anunta de fiecare data cand voi publica o reteta video noua.

Ratatouille

Ratatouille este o mancare mediteraneana, o tocana cu legume calita, foarte aromata si foarte gustoasa
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta fel principal
Bucatarie mediteraneana
Cuvinte cheie ratatouille
Timp de pregatire 15 minutes
Timp de gatire 15 minutes
Timp total 30 minutes
Portii 4 portii
Calorii 320
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 2 vinete
  • 4 dovlecei mici
  • 2 ardei grasi rosii sau galbeni
  • 4 rosii mari, coapte
  • 1 ceapa
  • 3 catei usturoi
  • o mana frunze de busuioc – frunze proaspete sau uscate
  • ulei
  • 1 lingura otet de vin rosu
  • 1 lingurita zahar
  • sare
  • piper
Vrei sa ne imprietenim?Hai si in Cafeneaua cu retete!

Mod de preparare

Pasul 1 - pregatim ingredientele

  • Punem niste apa la fiert ca sa oparim rosiile. Crestam varfurile rosiilor in forma de cruce , le punem intr-o oala si turnam peste ele apa clocotita, lasam cateva secunde, apoi varsam apa si turnam in loc apa rece. Lasam sa se raceasca dupa care coaja se indeparteaza foarte usor. Scoatem si semintele si taiem in bucati mari pulpa de rosii.
  • In reteta originara, se indeparta coaja de la ardei cu un curatitor de legume, eu am preferat sa-i pun pe ochiul de aragaz si sa-i coc, apoi i-am sarat si acoperit putin - cinci minute ca sa se inmoaie. Indepartam pielita, cotorul, semintele si rupem pulpa ardeiului in fasii cat mai subtiri. Sau puteti sa-l puneti cu pielita daca nu va deranjeaza....
  • Curatam cateii de usturoi si-i zdrobim cat mai fin in mojar .
  • Curatam ceapa si o taiem marunt.
  • Indepartam cotorul vinetelor dupa care taiem in patru in lungime, apoi in latime in bucatele de 1 – 2 cm grosime. La fel taiem si dovleceii.

Pasul 2 - calirea legumelor

  • Incingem tigaia (eu am folosit wok-ul) la foc mediu, punem putin ulei si calim bucatile de vinete pana prind o usoara culoare maronie.
  •  Le scoatem din tigaie, mai adaugam putin ulei si punem si dovleceii pe care ii scoatem cand se inmoaie usor si prind nitica culoare.

Pas 3 - asamblarea si asezonarea finala

  • Calim ceapa pana se inmoaie. 
  • Adaugam usturoiul maruntit.
  • Dupa un minut adaugam rosiile dezpielitate, o lingura de otet, o lingurita de zahar, jumatate din cantitatea de busuioc.
  • Reintroducem vinetele si dovleceii, adaugam si fasiile de ardei, saram, piperam, mai lasam pe foc mediu vreo cinci minute.
  •  Inainte de a o servi, presaram inca putin busuioc proaspat deasupra.
Ai testat reteta?Voi fi incantata sa vad rezultatul. Pune o poza cu reteta pe instagram, foloseste tagul @casutalaurei sau foloseste hashtag #casutalaurei si ne putem bucura impreuna!

Notes

Puteti adauga acestei retete un plus de nutrienti, presarand deasupra o lingura de fulgi de drojdie.
Puteti adauga, de asemenea, branza rasa daca nu doriti o reteta strict vegana.

Informatii nutritionale

Nutrition Facts
Ratatouille
Amount Per Serving (200 g)
Calories 320
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

 

Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. LAURA C. says:

    Eu taiam legumele in fasii subtiri, le asezam ,,in picioare” in tava, in forma de melc, adaugam sosul si condimentele si bagam tava la cuptor. Iesea ca un ghiveci la gust, dar sotul mi-a zis ca e prea fada mancarea asa ca nu am mai facut. O sa incerc reteta ta pt ca mie imi place mult acest preparat.

    1. Laura says:

      Da, am vazut si eu varianta aceea dar n-am incercat-o pentru ca nu eram sigura ca pot condimenta ca lumea preparatul, dat fiind ca sunt de fapt doar legume usor calite si apoi asamblate impreuna. Asa e mai simplu,
      este de fapt reteta clasica (cea mai dichisita de cere bibileala, e o reteta mai moderna) si e foarte buna. Musai s-o incerci si te astept cu impresii 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *