Prepararea cartabosului – dupa observatiunile doamnei Comsa
Prepararea cartabosului, reteta veche, de la 1925, din cartea de bucate a doamnei Comsa
Reteta doamnei Comsa cu parfumul vremii si al gramaticii de odinioara.
Prepararea cartabosului – reteta originara de la 1925
“Falca fearta, soriciul, precum si celelalate bucati de carne, amintite mai sus, le dam prin masina. Frecam pe razatoare o bucata de ficat crud, mestecandu-l cu carnea tocata, iar resturile de pe razatoare nu le intrebuintam.
Prajim in untura, vreo 10 – 12 cepe mari si taiate felii, punem piper si inibahar pisat, sare, magheran uscat si sdrobut in palma. Apoi mestecam si framantam carnea bine, adaogandu-i si ceapa prajita precum si zeama in care au fert si in care am pus usturoi pisat strecurandu-l peste compozitia de carne asa ca compozitia sa fie mai mult moale, decat vartoasa, apoi lasata sa se raceasca.
Asezam teava cea mai groasa la masina de carnati. Punem tocatura in masina si o presam in matele ce le asezam la capul masinei, legandu-le la ambele capete.
Aici avem de observat, ca matele sa nu le umplem prea tare cu tocatura, caci vrand sa-i frigem, ori sa-i ferbem, cartabosii plesnesc.
Unii obicinuiesc a pune in cartabosi si orez, ori stafide, etc. ingrediente cari depanda dela gustul fiecaruia, dar nu se pot intrebuinta mai mult timp caci se acresc.
Dupa ce am inspravit cartabosii, ii punem in zeama de unde am scos capatana fearta, sau neavand, in apa calda, lasandu-i sa fearba, dar numai incet, caci ferband tare, vor plesni. Dupa o jumatate de ceas, de ferbere, ii scoatem si pusi in apa rece, sa se raceasca, apoi asezati pe o scandura sa se scurga si de aici pusi in camara.”
Cateva linkuri la final
Doamna Comsa dedica un capitol intreg taierii si prepararii carnii de porc. Asta arata importanta acestui obicei si a acestui ingredient in bucataria romaneasca. Pe aceasta tema gasiti aici si reteta doamnei comsa de toba, carnatii inclusiv ingrata sarcina de curatare a matelor, sunca. Toate preparatele au in vedere o pastrare pe termen mai lung. De aceea adaugarea unora din ingrediente este riscanta. Doamna Comsa ne avertizeaza asupra acestui risc si ne ramane noua optiunea de a alege.
Ca o ultima idee, puteti citi aici observatiile doamnei Comsa despre taierea porcului.
Un 1 Martie fericit
si o primavara care sa iti infloreasca intregul an!
Multumim frumos de urare, asemenea si tie si tuturor celor dragi – o primavara minunata sa aveti!