blank
| |

Shakshuka reteta orientala de ghiveci de legume cu oua

Shakshuka este o reteta originara din Orientul Mijlociu, o mancare simpla cu rosii, ardei, oua, condimentate maiestru pentru mai multa savoare. Perfecta pentru micul dejun dar si pentru o cina simpla.

shakshuka

Am tot vazut poze de Shakshuka pe Pinterest si, normal, mi-a atras atentia aspectul ei extrem de…fotogenic. Totusi, nu parea genul meu de mancare dar in cele din urma mi-am luat zilele astea inima in dinti si-am zis s-o incerc. E  perfecta pentru vara, e plina de arome si se face foarte usor. E si versatila, se poate adauga si alte ingrediente dupa pofta voastra . Niste branza zic eu ar merge de minune.

Eu am preferat s-o fac in varianta clasica ca sa vad cum este. Am folosit reteta Ellei de la Home Cooking Adventure pentru ca i-am vazut si reteta video pe Youtube si mi s-a parut grozava.

Ce n-am respectat eu si mi-a parut nitel rau dupa aia a fost felul cum se taie ardeii. Eu i-am taiat fasii mari si i-am gatit asa (adevarul este ca imi plac si imi place sa ii simt cand mananc), Shakshuka mea ar fi aratat estetic mai bine daca as fi taiat ardeii marunt.

Ca origine, aceasta mancare ar proveni din Tunisia dar este populara in cam tot Orientul Mijlociu. Ca orice mancare din regiune, esenta retetei sta in ingrediente simple potentate de mirodenii mestesugit imbinate. Un adevarat festival al aromelor.

Shakshuka – reteta printabila

blank

Shakshuka

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O mancare din Orientul Mijlociu, oua in sos de rosii si ardei
timp de pregatire 10 minutes
timp de gatire 30 minutes
timp total 40 minutes
fel de mancare Aperitive si gustari
bucatarie arabeasca
portii 4 portii
calorii 133 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 4 ou
  • 400 gr rosii
  • 1 ardei kapia marime medie
  • 2 linguri sos de rosii
  • 1 ceapa marime medie
  • 1 lingurita chimion macinat
  • 1 lingurita boia de ardei afumata
  • 1 lingurita zahar
  • 2 catei usturoi
  • 1 lingura ulei de masline
  • sare dupa gust
  • piper proaspat macinat, dupa gust

optional

  • 1 ardei iute
  • o mana patrunjel proaspat – n-am avut, am inlocuit cu busuioc

Mod de preparare
 

  • Curatam ceapa si usturoiul si le taiem marunt.
  • Taiem si curatam de cotor si seminte ardeiul capia. Eu una l-am taiat fasii dar cum tot patitu-i priceput, va recomand sa-l taiati cuburi mici, aspectul final al retetei va fi mai…..fotogenic.
  • Spalam rosiile si le taiem cuburi indepartand partea mai lemnoasa de unde rosia se agata de planta mama.
  • Ceapa punem la calit intr-o tigaie non aderenta.
  • Cand ceapa s-a inmuiat, adaugam in tigaie usturoiul, amestecam continuu un minut.
  • Adaugam si ardeiul taiat si-l gatim circa 7 minute la foc moderat pana se inmoaie.
  • Punem si rosiile taiate cuburi, sosul de rosii, zaharul si condimentele, asezonam cu sare si piper si lasam sa se gateasca circa un sfert de ora pana mai scade sosul.
  • Gustam sa vedem daca mai e nevoie sa potrivim gustul – sare, piper, poate zahar. Trebuie sa o facem acum – o data adaugate ouale, nu va mai fi loc de schimbari.
  • Cu dosul unei linguri, facem mici gauri in sos si cu grija plasam acolo cele patru oua. Grija sa nu spargeti galbenusul (mie mi s-a intamplat la unul din oua).
  • Acoperim cu un capac si mal lasam sa se gateasca in jur de 10 minute sau pana cand ouale sunt facute. Acestea trebuie sa aiba albusul coagulat dar galbenusul moale, nu lasati sa se gateasca pana se intareste galbenusul.
  • Stingem focul si presaram deasupra verdeata.

Notite bine de stiut

Am servit-o simplu cu o felie de paine prajita alaturi. O mancare lejera si aromata.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Similar Posts

2 Comments

  1. Shakshuka este mancare israeliana. Chimionul sa nu se confunde cu chimenul. Seamana cu chimenul la seminte, dar are alta aroma. Chimionul, in engleza, se spune „cumin”. La shakshuka nu se foloseste busuioc si la aceasta mancare se poate folosi carne tocata de vita. Din shakshuka nu lipseste ardei iute si nu se foloseste paprika afumata.

    1. Suuuuuuuuuuuuuuuuuuuper, multumesc <3 Am auzit atatea variante ca nu mai stiam ce sa cred. Si eu stiam ca e mancare israeliana....pana m-au confuzat diversele surse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.