Salata de vinete
| |

Salata de vinete cu galbenus si ceapa

Salata de vinete cu galbenus si ceapa, reteta traditionala, foarte gustoasa, cu o textura ferma dar pufoasa, uleiul amestecat cu vinetele si galbenusul duc la o compozitie cremoasa, foarte placuta

Salata-de-vinete-33

Nu stiu cum o fi la altii, dar la noi, la romani, salata de vinete este traditionala si foarte populara. In ultimii ani, navigand pe blogosfera, am ramas surprinsa sa vad cate tipuri de salata de vinete exista. Chiar si la noi in familie sunt mai multe modalitati. Mama o gateste amestecand pur si simplu maioneza de casa cu vinetele tocate la care adauga sare si pasta de usturoi dupa gust. Cand e post, tot mama face vinetele cu ceapa (va povestesc mai incolo). Soacra le face cu galbenus si ulei si asta e reteta care am adoptat-o, de obicei,  in familie. Se prepara rapid si e foarte gustoasa.

O varianta orientala de salata de vinete este baba ganouch, pasta tocata de vinete cu tahini.

Cateva notite despre ingredientul principal, vinetele

Cand alegem vinetele, trebuie sa avem grija sa fie pufoase si cu coaja lucioasa. De obicei, vara, se recomanda sa coacem mai multe kilograme ca sa punem si peste iarna,la congelator. Cand vreau sa coc una doua pentru o salara rapida de vinete, folosesc de obicei o plita de fonta pe care o pun pe un ochi de aragaz. Pe aceasta plita (cand e incinsa), asez vinetele si le coc pe toate partile pana coaja ajunge sa fie carbonizata iar miezul moale. Mare grija cand intoarceti vinetele sa nu va ardeti, va sfatuiesc sa folositi manusi de bucatarie si sa intepati cu o furculita coaja din loc in loc ca sa aiba aburul si zeama din vinete pe unde sa se scurga. Mda, e nitelus …messy dar ce nu facem pentru o salata delicioasa de vinete). N-ar strica si sa puneti niste folie de aluminiu in jurul ochiurilor de aragaz unde faceti vinetele. Faceti mai putina mizerie si aveti mai putin de curatat dupa.

Acestea fiind zise sa ne apucam de treaba…cu un video si cu reteta printabila.

Vezi cum prepar salata de vinete (3 minute de reteta video)

Click aici sa te abonezi pentru noi retete video

Salata de vinete – reteta completa, printabila

Salata de vinete

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O reteta de salata de vinete traditionala, ca la soacra acasa 🙂
timp de pregatire 15 minutes
timp de gatire 30 minutes
timp total 45 minutes
fel de mancare Aperitive si gustari
bucatarie traditionala
portii 4 portii
calorii 103.3 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 2 vinete
  • 1 ceapa mare
  • 1 galbenus de ou
  • 80 ml ulei
  • sare
  • 1 lingurita otet

Mod de preparare
 

  • Pe o plita incinsa, punem vinetele la copt iar cand sunt gata,le pune pe o tava, le presaram cu sare si le acoperim cu un prosop curat sa se inmoaie si sa se scurga lichidul amar pentru vreo 20 de minute.
  • Curatam vinetele de coaja, le clatim sub un jet de apa si le tocam marunt marunt - grija sa nu folositi pentru asta recipiente metalice - vinetele se vor oxida si se vor innegri. Eu de obicei folosesc un tocator de plastic sau lemn si un satar de lemn,mostenire de la mama mare.
  • De cum avem doua modalitati de a prepara salata de vinete:
  • ca la soacra acasa (metoda preferata a sotului si copiilor - si recunosc ca si a mea): intr-un bol punem vinetele tocate si bine surse de proria zeama, adaugam un galbenus crud si incepem sa amestecam voiniceste intr-o singura directie cu o lingura de lemn (va reamintesc, evitati uneltele metalice).
  • In timp ce mestecam energic, turnam cate putin ulei in fir subtire, amestecam pana se incorporeaza in vinete, mai turnam putin si tot asa. Stim ca sunt aproape gata cand vinetele se deschid la culoare si au o textura...cremoasa.
  • Curatam ceapa si o taiem foarte foarte marunt, o adaugam in salata de vinete, amestecand cu nadejde.
  • Potrivim la gust cu sare iar la final de tot, adaugam si o lingurita de otet.
  • Mai amestecam o tura ca sa se omogenizeze si....e gata de servit.

Salata de vinete - varianta de post

  • Varianta de post a salatei este identica cu cea de mai sus, exceptie face sa nu adaugam deloc galbenus. Vinetele tocate le amestecam ceapa taiata fin si amestecam energic cu o lingura de lemn in timp ce turnam ulei in fir subtire. Pentru ca vor absorbi uleiul, vinetele vor capata o textura....usor aerata (imi place sa-i zic).Potrivim cu sare, o lingurita de otet, mai amestecam nitel pentru omogenizare si...afanare si gata.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Cum se foloseste caseta de retete de mai sus

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.