S

Supa crema de conopida, fina si hranitoare

Supa crema de conopida
Supa crema de conopida, supranumita si Veloute Du Barry, o supa hranitoare, foarte buna servita fierbinte.
Supa crema de conopida

Supa crema de conopida, reteta culinara cunoscuta si sub numele de Veloute Dubarry, daca vrem sa fim simandicosi, o reteta clasica de supa cremoasa cu  legume si fara carne.

Supa crema de conopida

Eu, una, sunt innebunita dupa supa crema de conopida. Sincer, nu stiu exact ce legatura are (sau daca are ) cu Madam Du Barry, celebra iubita a lui Ludovic al XV-lea dar daca acest preparat era in lista ei de preferinte, pot sa spun ca nu avea deloc gusturi rele.

In orice caz, daca va place conopida, va fi o delicatesa pentru papilele voastre gustative. Lista completa cu retete u conopida de pe blog o gasiti aici.

Ce baza folosim? Sosul Bechamel si sosul Veloute

Supele crema clasice aveau la baza sosul Bechamel. Acesta are ca ingrediente de baza untul, faina si laptele – acesta din urma e adaugat in cantitati suficiente cat sa reglam textura supei.

Tendinta mai moderna este a se inlocui laptele cu fond – de pui, legume etc. Un sos facut din unt, faina si supa se numeste Veloute. Acest, dupa cum vedeti, este foarte asemanator cu Bechamelul – au doar un ingredient diferenta dar, de fapt, diferenta intre cele doua variante e destul de substantiala cand gustam rezultatul.

Variantele avand baza in sosul Bechamel au aroma de legume mai pronuntata intrucat laptele nu are un gust atat de pregnant. In schimb, cele preparate cu sos Veloute vor fi mai consistente si mai complexe – depinde foarte mult si de fondul folosit de voi si de cat de puternic este gustul lui. E ceva diferenta si la aspect – supele crema cu Bechamel vor avea o culoare mai pala n timp ce a doua varianta vor avea vulori mai robuste si mai vii.

La supele pe baza de sos Veloute se adauga si liaison – smantana si galbenus , tendinta, mai nou, este sa doar putina smantana la final, inainte de servire.

Ce alte supe va recomand – click pe fotografie pentru reteta

supa de chimen cu crutoane facute in casa
Supa de chimen
Supa crema de gulie
Supa crema de gulie
blank
Supa crema de linte

Supa crema de conopida – reteta completa, printabila si VIDEO

Si acum, daca ati citit mai sus acel scurt istoric al supelor crema, cred ca e mai usor de inteles de ce am mai jos doua variante de reteta.

Prima varianta e cea clasica cu sos Bechamel, a doua e cu sos Veloute. Le puteti testa pe amandoua si vedeti care va place mai mult, dat fiind ca, desi asemanatoare, gustul final si aspectul vor fi destul de diferite.

Mai jos aveti supa crema de conopida in varianta scrisa – o puteti si printa – dar si reteta video – apropo, v-ati abonat la canalul Casuta Laurei de pe Youtube? Va astept sa ne imprietenim si acolo.

Supa crema de conopida

Supa crema de conopida

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Supa crema de conopida, supranumita si Veloute Du Barry, o supa hranitoare, foarte buna servita fierbinte.
timp de pregatire 10 mins
timp de gatire 20 mins
timp total 30 mins
fel de mancare Supe si ciorbe
bucatarie frantuzeasca
portii 4 portii
calorii 666 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 1/2 kg. conopida
  • 100 gr. ceapa
  • 50 gr. telina optional
  • 100 gr. unt
  • 200 gr. smantana optional
  • 1 galbenus de ou optional
  • 80 gr. faina pentru varianta 1
  • sare
  • piper
  • nucsoara
  • 2 l supa concentrata de pui optional – pentru varianta 1
  • 2 l lapte optional – pentru varianta 1

Mod de preparare
 

Pregatim ingredientele

  • Desfacem conopida in bucatele mici pe care le punem in apa cu sare pentru a o curata de eventualele insecte ratacite in corola, o scurgem si o punem apoi la fiert in circa 2 litri de apa cu sare. 
  • Taiem ceapa si telina marunt si le punem la calit in unt.

varianta 1 – supa crema cu sos Bechamel sau sos Veloute

  • Punem laptele sau supa la incalzit pe alt ochi al aragazului. Daca veti folosi laptele, veti avea o supa pe baza de sos Bechamel, daca veti folosi supa veti avea o supa pe baza de sos Veloute.
  • Cand ceapa si telina s-au calit si s-au inmuiat fara insa a se colora, adaug faina si o calesc, amestecand permanent timp de 1 minut. Aveti grija sa nu se coloreze deloc – daca este nevoie, dati focul mai incet.
  • Torn peste rantas laptele/ supa si amestec cu un tel. Dau focul mai tare sa dea in clocot, apoi reduc focul la mic si fierb molcom 10 minute, amestecand mai mereu pentru a nu se arde.
  • Buchetelele de conopida deja fierte si scurse de lichid se adauga in sosul Bechamel si se paseaza cu un blender vertical.
  • Se potriveste cu sare, piper, nucsoara. 

varianta 2 – cu usoare adaptari facute de mine

  • Cand ceapa si telina sunt inmuiate de la calit dar nu au apucat sa se coloreze, sting totul cu 1 – 2 polonice din lichidul in care a fiert conopida si o mai las 10 minute sa fiarba pana ceapa si telina s-au gatit.
  • Iau oala de pe foc si adaug in ea buchetelele de conopida si ceva din lichidul in care a fiert conopida – nu mult ci doar cat sa va ajute sa pasati bine conopida. Bine de stiut Nu pun mai mult lichid, deoarece – nepunand faina – voi obtine o textura cat de ingrosata vreau doar adaugand mai mult sau mai putin lichid dupa preferinta. Asa ca, la inceput, adaug mai putin lichid urmand ca ulterior sa ajustez densitatea, adaugand cate putin ichid pana obtin textura pe care o vreau.
  • Prepar un liaison – amestec de smantana cu galbenusuri de ou – pe care il omogenizam incetul cu incetul intr-un blidisel cu supa fierbinte adaugata treptata cate un polonic, amestecam bine, apoi turnam totul in oala mare. Explicatie mai detaliata Amestecam intai liaisonul cu o cantitate mai mica de supa pentru a-i creste temperatura si a o aduce mai aproape de cea a supei din oala (procedeul se numeste temperare). Temperatura smantanii si a oului e crescuta treptat prin contact cu cate putin lichid fierbinte, astfel cand vom adauga liaisonul in oala, temperatura va fi apropiata si nu e risc ca oul sa se coaguleze. Tot pentru a evita coagularea, e recomandat sa nu adaugati liaisonul imediat ce ati luat oala de pe foc ci dupa ce se racoreste putin – cam cand supa are 80°C e perfect. Nu trebuie sa va faceti grija ca oul ramane crud, el se gateste in contact cu temperatura fierbinte a lichidului.

Pentru ambele variante ale retetei

  • Potrivim la gust cu sare, piper si nucsoara.

Notite bine de stiut

  • Supele – crema sunt cele mai bune servite imediat – mai ales cand se folosesc legume verzi.
  • Daca va programati aceasta supa dupa o zi pe care o anticipati aglomerata, puteti scuti din timp daca facem baza de sos Veloute sau Bechamel cu o zi inainte si pastram in frigider maxim 2 zile. Va mai fi nevoie doar sa incalzim sosul – eventual sa il mai lungim cu putin lichid daca e nevoie si sa adaugam conopida pasata inainte de a pasa totul.
  • Traditional, genul asta de supa-crema se serveste cu crutoane (se pot face in casa usor, click pe cuvantul crutoane si va va duce la reteta) care acompaniaza perfect textura fina cu un strop de crocant. Le puteti face in casa si nu dureaza mai mult de 20 de minute.

Calorii si nutrienti

Nutrition Facts
Supa crema de conopida
Amount Per Serving (200 ml)
Calories 666 Calories from Fat 423
% Daily Value*
Fat 47g72%
Saturated Fat 27g135%
Cholesterol 186mg62%
Sodium 966mg40%
Potassium 1032mg29%
Carbohydrates 44g15%
Fiber 4g16%
Sugar 12g13%
Protein 19g38%
Vitamin A 1440IU29%
Vitamin C 64.4mg78%
Calcium 101mg10%
Iron 2.8mg16%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!

Delicioasa aceasta reteta , sper sa o incercati si voi. Neaparat sa reveniti cu impresii!

Categoriessupe si ciorbe
blank
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. blank
    Mariana says:

    Laura,mi-ai dat o idee,oricum nu am facut-o de mult si brusc mi-ai deschis apetitul pt.o supa de conopida!o fac in curind,da asa cum obisnuiesc eu!te pup!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.