Print

Salata de vinete

O reteta de salata de vinete traditionala, ca la soacra acasa :)
Course Aperitive si gustari
Cuisine traditionala
Keyword salata de vinete, salata de vinete cu galbenus, salata de vinete cu galbenus reteta simpla
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes
Servings 4 portii
Calories 103.3kcal
Author Laura

Ingredients

  • 2 vinete
  • 1 ceapa mare
  • 1 galbenus de ou
  • 80 ml ulei
  • sare
  • 1 lingurita otet

Instructions

  • Pe o plita incinsa, punem vinetele la copt iar cand sunt gata,le pune pe o tava, le presaram cu sare si le acoperim cu un prosop curat sa se inmoaie si sa se scurga lichidul amar pentru vreo 20 de minute.
  • Curatam vinetele de coaja, le clatim sub un jet de apa si le tocam marunt marunt - grija sa nu folositi pentru asta recipiente metalice - vinetele se vor oxida si se vor innegri. Eu de obicei folosesc un tocator de plastic sau lemn si un satar de lemn,mostenire de la mama mare.
  • De cum avem doua modalitati de a prepara salata de vinete:
  • ca la soacra acasa (metoda preferata a sotului si copiilor - si recunosc ca si a mea): intr-un bol punem vinetele tocate si bine surse de proria zeama, adaugam un galbenus crud si incepem sa amestecam voiniceste intr-o singura directie cu o lingura de lemn (va reamintesc, evitati uneltele metalice).
  • In timp ce mestecam energic, turnam cate putin ulei in fir subtire, amestecam pana se incorporeaza in vinete, mai turnam putin si tot asa. Stim ca sunt aproape gata cand vinetele se deschid la culoare si au o textura...cremoasa.
  • Curatam ceapa si o taiem foarte foarte marunt, o adaugam in salata de vinete, amestecand cu nadejde.
  • Potrivim la gust cu sare iar la final de tot, adaugam si o lingurita de otet.
  • Mai amestecam o tura ca sa se omogenizeze si....e gata de servit.

Salata de vinete - varianta de post

  • Varianta de post a salatei este identica cu cea de mai sus, exceptie face sa nu adaugam deloc galbenus. Vinetele tocate le amestecam ceapa taiata fin si amestecam energic cu o lingura de lemn in timp ce turnam ulei in fir subtire. Pentru ca vor absorbi uleiul, vinetele vor capata o textura....usor aerata (imi place sa-i zic).Potrivim cu sare, o lingurita de otet, mai amestecam nitel pentru omogenizare si...afanare si gata.

Video