Cheesecake New York

Cheesecake New York este un desert foarte simplu, cu blat de biscuiti si crema fina de branza cu smantana, un deliciu care nu necesita coacere. Un desert lejer si gustos.cheesecake New York

Reteta aceasta de cheesecake New York este din cartea principesei Margareta, tot planuisem sa o fac, in sfarsit mi-am dus gandul la indeplinire – fix pentru sarbatoare Sfintei Maria. Eu sunt Marie, asa ca va servesc virtul cu o bucatica, doar sunteti prietenii mei, nu?

Pentru crema am folosit mascarpone, in general se recomanda crema Philadelphia – pe care, sa fiu sincera, n-am gustat-o niciodata. Eu am folosit mascarpone pentru ca tocmai ce gatisem o portie in casa si vroiam s-o folosesc la ceva, doooh! Data viitoare ma gandesc sa folosesc ricotta, sa vedem, e vreo diferenta? Philadelphia parca n-as folosi, mi se pare ca-s iesi prea scump, o sa ma uit totusi in magazin sa vad cam cat m-ar costa.

Deasupra am pus topping de mure, traditional se folosesc afine dar eu am pus mure culese de noi din padure, cu ceva sacrificii va spun drept – tepe in mana si zgarieturi la picioare. Cum s-ar spune….arta dar si ghiftuiala rafinata cere sacrificii.

Cheesecake New York – reteta completa, printabila

5 from 1 vote
Tipareste reteta

Cheesecake New York

Un desert lejer cu blat de biscuiti si crema fina de branza cu smantana. Delicios.

Tip de reteta Torturi
Bucatarie usoara
Timp de preparare 30 minutes
portii 10 portii
Calorii 530 kcal
Autor Laura

Ingrediente

Blat crocant

  • 300 gr. biscuiti
  • 50 gr. zahar tos
  • 100 gr. unt
  • 1 lingurita scortisoara pudra

Crema

  • 500 gr. mascarpone
  • 200 gr. smantana pentru frisca
  • 200 gr. smantana
  • 150 gr. zahar pudra
  • 1 plic gelatina 10 gr.
  • 60 ml apa
  • putina sare

Topping

  • 200 gr. fructe
  • 100 gr. zahar
  • 60 ml apa

Mod de preparare

Blatul de biscuiti

  1. Sfaramam biscuitii - se poate face cu un blender, eu am facut-o cu sucitorul, i-a pus pe o tava ca sa controlez gramada de biscuiti si sa am minime pierderi si i-am zdrobit apasand cu sucitorul peste ei.
  2. Intr-o craticioara am pus untul la topit. Cand e lichid, il luam de pe foc.
  3. Intr-un bol am pus biscuitii sfaramati, zaharul, scortisoara, turnam deasupra untul topit si usor racorit si amestecam sa se omogenizeze.
  4. Am uns cu unt o tava de tort cu argine detasabila (25 cm diametru are tava mea), pe baza am pus si o folie de aluminiu (ca sa izolez blatul de suprafata tavii si sa fie mai usor de manevrat ulterior).
  5. Nota: eu am pus folia de aluminiu fara sa o decupez, partile in exces le-am impaturit....nu e cea mai stralucita idee, va zic drept, deoarece ulterior n-am mai putut inlatura folia fara sa stric blatul. E drept, n-am mai inlaturat-o si nici n-a deranjat deoarece se scoate usor cand feliezi tortul dar totusi....pentru usurinta ulterioara, decupati exact pe forma tortului, va va fi mai usor.
  6. Am imprastiat uniform pasta de biscuiti si am presat ca sa o nivelez. Am folosit pentru asta....zdrobitorul de cartofi (vedeti in poza ca e perfect pentru asa ceva, puteti folosi la nivelare baza unul pahar sau o spatula...
  7. Am acoperit cu o folie alimentara de plastic si am bagat la frigider.

Crema

  1. Am pus 10 gr. gelatina intr-un bol mic cu 100 ml apa si am asezat la bain-mari sa se dizolve.
  2. Mixam branza mascarpone pana se mai inmoaie, am adaugat zaharul si sarea.
  3. Cand gelatina s-a topit, o adaugam in mascarpone si mixam pana capata o compozitie usoara, pufoasa.
  4. Intr-un alt bol, mixam smantana rece pana se intareste usor, devenind frisca, moment in care adaugam smantana grasa, amestecand usor.
  5. Nota: Frisca nu trebuie sa fie teapana cand adaugam smantana, deorece vom continua sa o amestecam, ea va continua sa se intareasca si riscam sa se taie. Putem adaugam smantana cum s-a intarit doar lejer frisca.
  6. Adaugam amestecul de frisca si smantana peste compozitia de mascarpone si amestecam sa se omogenizeze.

Asamblarea

  1. Scoatem blatul de biscuiti de la frigider, inlaturam folia alimentara si turnam peste blat compozitia de mascarpone cu frisca si smantana.
  2. Nivelam usor suprafata cremei, acoperim din nou cu o folie alimentara si bagam la frigider minim patru ore (cam atat e nevoie ca gelatina sa se inchege), peste noapte daca puteti lasa, este cel mai bine.

Topping de fructe

  1. Pana se incheaga cheesecake-ul, preparam siropul de fructe. Eu am folosit mure, se pot folosi afine, fructe de padure in general...si orice fruct va place pana la urma. Sau puteti folosi sirop de ciocolata sau sos delicios de caramel sau....posibilitatile sunt nelimitate si dictate de gust si preferinte.
  2. Intr-o cratita, punem la foc mediu o treime din cantitatea de mure, zaharul si doua linguri de apa.
  3. Amestecam pana cand amestecul fierbe si fructele isi lasa sucul.
  4. Continuam sa fierbem siropul pana se ingroasa usor.
  5. Reteta zice sa strecuram sosul...eu n-am facut-o dar pentru un aspect sarbatoresc, strecurati siropul iar pe cheesecake puneti doar siropul (racit) si fructele proaspete. Eu va spun drept ca a trebuit sa salvez niste mure de familionul pofticios numai ca sa am de decor pentru poze. Cu alte cuvinte, am folosit murele din sirop pentru ca familionul mi-a mancat murele proaspete. Na, ca recunosc. Mda, familionul meu nu prea e dispus sa se sacrifice si sa ramneasca linistiti pana imi termin eu delirurile artistice.

Servire

  1. Cu un cutit, trecem de-a lungul marginii formei desprinzand usor crema de tava. Desfacem marginea si o inlaturam.

  2. Trecem cu paleta (eu am un cutit lung, special pentru prajituri si torturi, cu varful lat si subtire) de jur - imprejurul tortului inainte de a inlatura baza formei. V-am spus ca eu m-am impotmolit aici din cauza faptului ca mototolisem foaia de aluminiu sub blat. Desi era perfect intinsa, a fost greu de scos, dar asta n-a fost o problema pana la urma, am mutat foarte usor tortul cu folie dedesubt cu tot pe platou de servire care nu trebuie sa aiba margini inalte.
  3. Toppingul de fructe il turnam doar inainte de servire, adaugam si fructele proaspete.
  4. Se serveste rece, feliat cu un cutit curat, introdus in apa fierbinte inainte de fiecare taiere pentru margini curate si aspect delicios.
Nutrition Facts
Cheesecake New York
Amount Per Serving (100 gr)
Calories 530
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Rezultatul….

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 3

  1. Am facut o si eu cu Philadelpshia chiar sunt curioasa cum e cu mascarpone. Ricota mi se pare cu gust prea proaspat si de lapte pentru a fi folosita. Eu Philadephia cumpar doar de Craciun o galeata de 1 kg e 49 lei parca de la Selgros, noi cu cheesecake mergem cu uratul:))
    Ce fain tre sa fie topingul de mure:), eu folosesc fructe de padure congelate:) (n-am alternative in decembrie:)
    Mascarponele l-ai facut tu?

    1. Da, tura asta l-am facut eu, noua ne-a placut cu mascarpone dar as fi curioasa cum e cu Philadelphia. N-avem Selgros in Sibiu dar o sa pandesc in celelalte, poate dau de vreo promotie odata.

Lasă un răspuns

*

38 Shares
Share20
Pin17
+11
WhatsApp