ciorba de fasole pastai
| |

Ciorba de fasole pastai cu carne, reteta hranitoare si lejera

Ciorba de fasole pastai cu carne de porc, reteta usoara si hranitoare, dupa o reteta de la 1925. Cum se face o ciorba de fasole pastai savuroasa si gustoasa

ciorba de fasole pastai

Si pentru ca reteta de ciorba de fasole pastai e jenant de simpla, m-am gandit sa mai citim impreuna din o reteta din cartea doamnei Comsa (ca tot n-am mai facut-o de mult).

Mai toate ciorbele doamnei Comsa incercate de mine in varianta propusa de dansa au iesit delicioase chiar si cand avea variante ciudate, totusi eu prefer sa le adaptez in viata de zi cu zi caci noi mancam mai usor, fara rantas, fara untura in exces si ma bazez mult pe ierburi si condimente pentru un gust optim. Asadar textele intre ghilimele si cu bold ii apartin doamnei Comsa, cele cu scris normal sunt eu.

Cand vine vorba de ingrediente, recunosc ca, cel putin la ciorbe, nu cantaresc ci pun din ochi. De aceea, o sa dau niste cantitati aproximative, voi putandu-le ajusta dupa preferinte si nevoi.

De asemenea, se poate gati foarte bine si fara carne.

Ciorba de fasole pastai cu carne – reteta completa, printabila

Ciorba de fasole pastai

Ciorba de fasole pastai

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O ciorba nutritiva cu fasole pastai, gatita cu carne sau fara
fel de mancare Supe si ciorbe
bucatarie romaneasca
portii 6 portii
calorii 260 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 400 gr carne de porc optionala
  • 1 ceapa curatata si taiata marunt
  • 1 kg fasole pastai spalate, curatate de coditele de la ambele capete si rupte la o dimensiune convenabila
  • 1 lingura patrunjel tocat, frunze
  • 1 mana telina frunze
  • 1 ardei gras sau gogosari curatat de seminte si cotor si taiat marunt – poate fi inlocuit de 1 – 2 linguri de pasta de ardei sau o lingura de boia dulce
  • 1 capatana usturoi
  • 1 rosie mare sau bulion
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • zeama de lamaie sau otet pentru acrit dupa gust

Optional

  • smantana

Mod de preparare
 

  • Taiem carnea de porc in cuburi mici, Intr-o oala mare, am incalzit putin ulei si am pus carnea la calit. 
  • Cand si-a schimbat putin culoarea, am adaugat 2 litri de apa si o punem la fiert. 
  • Spumuim la nevoie iar cand carnea este aproape fiarta, adaugam fasolea curatata si spalata, patrunjelul tocat si frunzele de telina.
  • Zice doamna Comsa: ”Taem in bucatele un pui sau un kg carne de vitel sau de miel, le saram si le punem intr-o oala cu 2 kgr apa sa fearba.”
  • ”Cand carnea este pe jumatate fearta, curatim un kg pastai de fasole verde apoi spalate si taiate in jumatate de-a lungul, le punem sa fearba in oala cu carne, adaogandu-i si putin patrunjel verde tocat. 
  • Cand fasolea este fiarta, facem un rantas rumen, dintr„o lingura untura si doua linguri faina, in care punem o capatana mica de usturoi, tocata marunt precum si putina boia de ardei, apoi imediat punem peste rantas tot cate putin ciorba din oala, in acelasi timp (a)mestecand bine, si lasat sa fearba ca 10 minute.”
  • Eu nu pun rantas in general, in schimb cand ciorba era aproape gata, am adaugat o capatana de usturoi curatata si taiata marunt, 2 linguri de pasta de ardei (n-aveam ardei in casa in acel moment) si doua rosii taiate cubulete. 
  • Am adaugat si o lingurita rasa de sare si am mai lasat 10 minute sa fiarba.
  • Cand e gata (carnea si fasolea fierte), am potrivit la gust de sare, am adaugat putin otet (in general, pun putin si isi potriveste fiecare gustul in farfurie).
  •  Putem pune si smantana, eu n-am pus caci vroiam o ciorba usoara, de vara, dar iarna pun si smantana si o si ingros putin cu faina (dar nu facuta rantas – adaugata cand adaug si fasolea – amestec intai intr-un bol 1 -2 linguri de faina cu lichid din ciorba, omogenizez – asa nu iasa cocoloase).
  • ”Batem in supiera 3 linguri smatana si 3 linguri otet, peste  care punem si ciorba din oala; nefiind ciorba destul de acra, ii mai adaugam otet, dupa plac, apoi servim.”

Notite bine de stiut

  • Carnea la aceasta reteta e optionala, e bine cu carne dar merge foarte bine si fara. Se poate folosi carne de porc, asta am folosit eu dar  pot fi si alte tipuri de carne – doamna Comsa de pilda recomanda vitel sau miel.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

blank

Mama si soacra au multa fasole in fiecare an, asa ca punem din belsug si la congelator – varianta preferata a soacrei (curatata, spalata su uscata, pusa in punga si bagata simplu la congelator) sau sub forma de conserve – varianta mamei. Eu prefer sa o congelez din motive de comoditate, as avea ceva de munca vara la facut conserve. Oricum ambele variante ne permit un gust varatic in miez de iarna.

Pofta buna sa avem!

Ciorba de fasole pastai

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.