|

Creier cu ou si ceapa, reteta simpla, rapida si foarte gustoasa VIDEO

Paparada cu creier si ceapa, simplu de preparat si foarte gustoasa

Paparada de ou cu creier si ceapa, o reteta simpla, satioasa si rapida, numai buna pentru un debut de zi plin de energie. Cum preparam omleta cu creier si ceapa.

ou si ceapa

Va place sa mancati creier de porc? Stiu ca unora nu le place, eu una il consider o delicatesa. Normal ca asta vine de la modul cum am fost crescuta, pe vremuri ai mei taiau porcul si ma luptam cu sora-mea pe acel miculut creier. Si atunci ca sa fie mancarea mai spornica, mama ne facea oua cu creier si ceapa. Mama, ce vremuri!

A consuma creier de porc – pro si contra

Hai sa incepem cu punctele contra. Creierul are foarte mult colesterol, 2000 – 2600 mg la suta de g de creier. Deci daca va stiti cu probleme de colesterol, probleme cardiace si probleme de rinichi si ficat, ar trebui sa evitati sa mancati creier – indiferent de la ce animal provine.

Insa, in ciuda detaliului de mai sus, creierul este un aliment foarte sanatos, are fier, vitamine – C, E, B6 si B12 – mai ales B12 stim ca se gaseste in foarte putine alimente si este extrem de importanta pentru sistemul nervos.

De unde cumpar creier

Gatesc cel putin o data pe luna creier.

Cel mai usor se gasesc calupuri de creier inghetat de la supermarket. Mai des, am doua – trei magazine unde se aduce foarte des carne proaspata, direct de la producator. Sunt magazinele unde gasesc, daca pandesc vigilent, tot soiul de delicatese – limbi de porc si creier foarte proaspete si extrem de delicioase.

E bun si creierul congelat dar mai bun e cand il gasesc proaspat. E important sa va atrag atentia ca se degradeaza destul de repede, mult mai repede ca restul carnurilor, asa ca atunci cand il cumparati necongelat, luati-l din sursa sigura si gatiti-l in aceeasi zi in care l-ati cumparat.

creier cu ou si ceapa

Ce retete gatesc cu creier

Acum v-am zis ca vreau sa fac paparada cu creier, ou si ceapa calita. Dar am eu o reteta favorita cu creier de porc pe care o gatesc mai tot timpul, adica retete preferata numarul 1 in casa este creier prajit.

Ne place si noua ca adulti, place si copiilor. De multe ori, il fac in doua variante – doar dat prin faina si prajit si dat prin ou pesmet si prajit.

A doua varianta ii place mult sotului si diferentele intre ele sunt minore, asa ca le pot gati usor la aceeasi masa ca sa fie toata lumea multumita. Copiilor le plac ambele variante dar parca au o usoara preferinta pentru varianta preferata de mine, cea simpla, doar dat prin faina si prajit.

De fapt, copiii mei mananca de toate aproximativ. Petru e nitel mai mofturos dar, de fapt, e pretentios. Chiar mai pretentios decat mine sau sotul, ceea ce, credeti-ma, e o performanta in sine. Totusi cand le analizezi preferintele, iasa un mare „Wow!”. Ce chipsuri, ce cartofi prajiti de la McDonalds… La fii-mei le place mamaliga, sarmalele si orice carne gatita la gratar.

Revenind la reteta noastra de paparada cu creier si ceapa, am zis sa-mi aduc aminte de copilarie, preparand intr-o dimineata cu creier, ou și ceapă. A iesit o mare bunatate, ce o fi fost in capul meu de nu am mai gatit de mult asa ceva?

Nu e frumos sa ma laud singura dar a iesit super si toata familia a fost incantata. Combinatia e una foarte reusita si am zis ca mai repetam sigur experienta.

Ou cu creier si ceapa, reteta VIDEO

Paparada cu creier, ou si ceapa – reteta scrisa, printabila

Reteta de fata nu are VIDEO (inca) dar asta nu ma opreste sa te invit la te abonezi la canalul meu Youtube Casuta Laurei, un simplu click aici pe link si se rezolva.

Chiar daca a face video e o munca uriasa (mai ales tinand cont ca le fac pe toate singura – de la filmat, gatit, editat), insa o gasesc ca fiind o modalitate perfecta pentru mine de a fi alaturi de voi. Ce poate fi mai frumos decat sa gatim impreuna o reteta – voi in bucatarie si eu alaturi de voi pe ecranul calculatorului.

Vreau sa stiti ca ma simt onorata ori de cate ori alegeti sa gatiti alaturi de mine, cu reteta mea. Astept totdeauna impresiile voastre – fie ele de bine sau mai de bine. Ok, eu cred ca vor fi de bine :))))) dar sade bine sa fiu modesta :)))).

Paparada cu creier si ceapa, simplu de preparat si foarte gustoasa
5 from 1 vote
pregatire 10 minutes
timp de preparare 5 minutes
timp total 15 minutes
fel aperitive si gustari
bucatarie usoara
portii 4 portii

Equipment

Ingrediente

  • 200 g creier
  • 4 bucati oua
  • 1 bucata ceapa
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • ulei pentru prajit
Vrei sa tinem legatura?Click pe Youtube si te abonezi imediat

Instructiuni

pregatim ingredientele

  • Peste creierul pus intr-un bol turnam apa rece pana il acopera si il lasam minim 30 de minute pentru a elimina sangele.
  • Dupa un timp minim in care a stat creierul in apa rece, scoatem fiecare bucata si o curatam de cheaguri de sange si eliminam vase de sange din pielita ce imbraca tesutul creierului.
  • Curatam, spalam si taiem marunt ceapa.
  • Spalam si taiem marunt verdeata.
  • Spargem ouale intr-un bol, adaugam cu sare si piper si le batem bine.

preparam oul cu creier

  • Punem tigaia cu ulei pe foc sa se incinga.
  • Punem ceapa in tigaie, adaugam si putina sare si o lasam sa se caleasca pana se inmoaie, amestecand des si potrivind focul pentru a evita sa se arda ceapa.
  • Cand ceapa e gata, adaugam creierul si gatim amestecand des pana acesta isi schimba aspectul din translucid si gelatinos in opac si textura solida dar fina.
  • Cand ouale sunt gata, adaugam ouale batute peste ingredientele din tigaie si amestecam constiincios cu o lingura de lemn pana cand textura oului se solidifica fara insa a apuca sa se rumeneasca.

servire

  • Se serveste cu paine prajita, ketchup si/sau muraturi alaturi, e delicioasa si satioasa. E o modalitate excelenta de a creste valoarea nutritiva a preparatului.

Notes

Acum, in fapt, exista doua variante: fie avem creierul deja fiert, fie il gatim acum in tigaie. Ambele sunt corecte, cu precizarea ca daca e crud trebuie sa-l gatim pe foc pana e bine patruns- oricum nu dureaza mult, mai ales daca tigaia e bine incinsa.
Cat e inca aburinda in farfurie, gata de a fi savurata, se presara cascavalul sau fulgii de drojdie.
Ai incercat reteta?Povesteste in comentarii cum ti-a iesit.!

Parol! de fapt, nu ma credeti si incercati-o. O sa vedeti ca tare este delicioasa creier cu ou si ceapa. Pofta buna!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *