Creier prajit reteta simpla, o adevarata delicatesa
Creier prajit , preparat satios, foarte gustos si usor de preparat. Cum se prepara creier prajit.
Nu stiu voi dar mie imi place mult creierul. Stiu ca e destula lume care stramba din nas la asa delicatesa dar eu una am crescut cu asa ceva si e ceva ce mananc totdeauna cu placere.
A consuma creier – pro si contra
Exista argumente puternice si pro si contra cand vine vorba de a consuma creier.
- contra: Creierul fie ca e de la porc, vita sau alt animal este foarte bogat in colesterol. Asadar, persoanele care au probleme cu colesterol, au probleme cardiace sau probleme cu rinichii sau ficatul, ar trebui sa evite consumul de creier.
- pro: Dar totusi, creierul nu e ceva de evitat doar din cauza colesterolului. Asta pentru ca este foarte hranitor. Argumentul pro cel mai important este ca creierul este printre putinele alimente care contin vitamina B12, pe cat de rara pe atat de importanta pentru intarirea sistemului nervos. Pe langa pretioasa vitamina B12, creierul mai contine si fier si vitaminele B6, C si E. Niste argumente solide pentru a consuma din cand in cand acest aliment, nu credeti?
Ce creier folosesc
De obicei folosesc creier de porc sau de vita, intr-o vreme il cumparam congelat dar de ceva ani nu mai cumpar decat daca il gasesc proaspat, sa arate apetisant. Creierul ca aliment se altereaza mai repede asa ca atentie la cumparare si musai gatiti-l cat mai repede dupa ce l-ati cumparat.
Este foarte drept, sunt suficient de norocoasa sa am in apropiere un magazin de producator care aduce creier proaspat o data pe saptamana. Cand il gasesc sunt cea mai fericita si meniul zilei este clar schimbat de aceasta cumparatura inopinata.
Ce retete folosesc ca sa gatesc creier
La drept vorbind puteam sa denumesc acest preparat creier pane dar nu e chiar pane caci nu are pesmet. Varianta mea preferata de a-l pregati este fiert dat prin faina simplu si prajit in ulei incins. Sotul il prefera trecut prin ou, cu sau fara pesmet.
Fiind atatea preferinte la aceeasi masa, de multe ori, fac creier de porc in doua- trei feluri, niste creier pane de hatarul sotului si niste creier prajit simplu pentru mine. Diferentele intre retete sunt minore si nu necesita mari eforturi sa le pregatesc toate in acelasi timp.
In plus, se fac rapid, e drept reteta cere o fierbere prealabila a creierului dupa care lasat sa se raceasca si abia apoi prajit in ulei. Procedand asa, cand vom face creier prajit, nu o sa ne trezim cu o spuma abundenta in tigaie care sa inghita toate bucatile de sa nu le mai vedem.
Si pentru ca vorbeam de alte retete cu creier, recomand calduros reteta de jumari cu creier si ceapa, satioasa si rapida, e o optiune grozava pentru micul dejun. Gasiti reteta aici.
Si daca tot vorbim de retete rapide de micul dejun, mici delicatese gastronomice, atunci musai sa va recomand si reteta mea de cascaval pane. Cum sa va iasa un cascaval crocant la exterior si moale curgator in interior, toate micile secrete si trucuri pe care le folosesc pentru un cascaval pane apetisant si facut ca la carte.
Hai ca deja mi s-a facut foame de la atata vorbarie. Sa trecem la treaba ca vorba multa, saracia omului.
Creier prajit – reteta printabila
Reteta de fata nu are varianta VIDEO dar asta nu ma impiedica sa te invit sa te abonezi la Canalul Youtube Casuta Laurei. Apasa pe banerul de mai si se va rezolva intr-o secunda.
Bun, acum ca am rezolvat problema abonarii, trebuie sa va multumesc si sa va spun ca ma simt onorata ori de cate ori alegeti sa gatiti alaturi de mine, fie dupa reteta scrisa, fie – si mai bine – voi din bucatarie iar eu de pe ecranul calculatorului. Ma stradui sa pun cate o reteta VIDEO noua in fiecare saptamana si va astept sa gatim impreuna. Multumesc pentru orice comentariu si sugestie de retete dar si pentru feedbackul pe care mi-l oferiti. Batem palma si haideti sa facem niste creier prajit!
Creier prajit
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 500 gr. creier
- 2 ou 3 daca sunt oua mici
- 50 gr. faina
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita otet
- ulei pentru prajit
Mod de preparare
Pregatirea creierului
- Am pus creierul intr-o strecuratoare, il curatam de eventualele resturi de oase sau de eventuale firicele rosii.
- L-am pus intr-o oala si am turnat apa rece peste el, l-am lasat 10 minute, am strecurat apa, am pus apa rece, proaspata si l-am mai lasat inca 10 minute.
- Am strecurat din nou apa si am pus creierul intr-o oala, un litru de apa si am pus la fiert cu o jumatate de lingurita de piper boabe, o foaie de dafin si putina sare.
- Cand apa incepe sa fiarba, am adaugat si o lingura de otet.
- Am fiert creierul 10 minute, la foc potrivit, spumuind des apa la suprafata.
- Odata fiert, am scos creierul, strecurandu-l bine de apa, l-am pus pe o tava si l-am lasat sa se raceasca. Daca procedati astfel, nu veti avea spuma aceea deasa care apare cand vom fi la etapa de prajire.
Prajirea creierului
- De obicei, imi place sa pastrez creierul in jumatati intregi. Asadar alta toaletare in afara de a separa o bucata de creier in cele doua jumatati nu mai fac.
- Cand prajesc creierul, am doua alternative: sa-l dau doar prin faina sau sa-l dau printr-un amestec de ou cu faina. Tura aceasta am gatit ambele alternative.
- Pentru prima varianta, e simplu: se iau jumatatile de creier bine scurse si racite si se tavalesc printr-o pelicula fina de faina, scuturand usor excesul dupa care se pune direct la prajit.
- Pentru a doua varianta, am preparat un amestec de ou si faina.
- Am spart doua oua, le-am sarat si piperat apoi, am inceput a le bate cu furculita ca pentru omleta.
- Am adaugat peste cele doua oua, faina, treptat, cate o lingura, in vreme ce am amesteca cu ouale batute sa previn cocoloasele.
- Intr-un final, rezulta sau trebuie sa rezulte un aluat groscior ca smantana sau ca un aluat de clatite, mai gros dar inca lichid.
- Am incins uleiul de grosimea unui deget, intr-o oala de fonta cu margini inalte. Prefer oala de fonta pentru ca pastreaza o temperatura constanta si ajuta la un prajit constant.
- Se tavalesc bucatile de creier prin acest aluat, pe toate partile si se pun imediat in uleiul incins. Uleiul trebuie sa sfaraie cand e pus creierul, acesta nu trebuie sa balteasca in uleiul inca nefierbinte.
- Fiecare bucata se prajeste pe ambele parti pana se rumeneste usor, dupa care o luam cu o paleta, scurgand bine de ulei, dupa care am asezat pe o farfurie tapetata cu doua bucati suprapuse servetele de bucatarie din hartie absorbanta Astfel vom scapa si de restul de grasime in exces.
- Aici avem o bucata de creier dat doar prin faina, observati ca e mai vizibil sub stratul de faina.
- Am servit cu cartofi prajiti si muraturi de conopida dar merge excelent cu salate.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.