Creier prajit

Creier prajit , preparat satios, foarte gustos si usor de preparat. Cum se prepara creier prajit.creier prajit

Nu stiu voi dar mie imi place mult creierul. Stiu ca e destula lume care stramba din nas la asa delicatesa dar eu una am crescut cu asa ceva si e ceva ce mananc totdeauna cu placere.

De obicei folosesc creier de porc sau de vita, intr-o vreme il cumparam congelat dar de ceva ani nu mai cumpar decat daca il gasesc proaspat, sa arate apetisant. Creierul ca aliment se altereaza mai repede asa ca atentie la cumparare si musai gatiti-l cat mai repede dupa ce l-ati cumparat.

La drept vorbind puteam sa denumesc acest preparat creier pane dar nu e chiar pane caci nu are pesmet. Este varianta mea preferata de a-l pregati, fara pesmet, pur si simplu imi place mai mult asa. Sotului ii place mai mult cu pesmet asa ca, de multe ori, il fac pane de hatarul sotului. Prea multe diferente nu sunt fata de aceasta reteta dar despre asta, in alta postare.

Alte retete cu creier vedeti aici, alte retete pane aici.

Creier prajit – reteta completa, printabila

Tipareste reteta

Creier prajit

Autor: Laura

Creier prajit, gatit simplu si foarte delicios

Ingrediente

  • 500 gr. creier
  • 2 oua 3 daca sunt oua mici
  • 50 gr. faina
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita otet
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare

Pregatirea creierului

  1. Am pus creierul intr-o strecuratoare, il curatam de eventualele resturi de oase  sau de eventuale firicele rosii.

  2. L-am pus intr-o oala si am turnat apa rece peste el, l-am lasat 10 minute, am strecurat apa, am pus apa rece, proaspata si l-am mai lasat inca 10 minute.

  3. Sm strecurat din nou apa si am pus creierul intr-o oala, un litru de apa si am pus la fiert cu o jumatate de lingurita de piper boabe, o foaie de dafin si putina sare.

  4. Cand apa incepe sa fiarba, am adaugat si o lingura de otet.

  5. Am fiert creierul 10 minute, la foc potrivit, spumuind des apa la suprafata.

  6. Odata fiert, am scos creierul, strecurandu-l bine de apa, l-am pus pe o tava si l-am lasat sa se raceasca. Daca procedati astfel, nu veti avea spuma aceea deasa care apare cand vom fi la etapa de prajire.

Prajirea creierului

  1. De obicei, imi place sa pastrez creierul in jumatati intregi. Asadar ata toaletare in afara de a separa o bucata de creier in cele doua jumatati nu mai fac.

  2. Cand prajesc creierul, am doua alternative: sa-l dau doar prin faina sau sa-l dau printr-un amestec de ou cu faina. Tura aceasta am gatit ambele alternative.

  3. Pentru prima varianta, e simplu: se iau jumatatile de creier bine scurse si racite si se tavalesc printr-o pelicula fina de faina, scuturand usor excesul dupa care se pune direct la prajit.

  4. Pentru a doua varianta, am preparat un amestec de ou si faina.

  5. Am spart doua oua, le-am sarat si piperat apoi, am inceput a le bate cu furculita ca pentru omleta.

  6. Am adaugat peste cele doua oua, faina, treptat, cate o lingura, in vreme ce am amesteca cu ouale batute sa previn cocoloasele.

  7. Intr-un final, rezulta sau trebuie sa rezulte un aluat groscior ca smantana sau ca un aluat de clatite, mai gros dar inca lichid.

  8. Am incins uleiul de grosimea unui deget, intr-o oala de fonta cu margini inalte.  Prefer oala de fonta pentru ca pastreaza o temperatura constanta si ajuta la un prajit constant.

  9. Se tavalesc bucatile de creier prin acest aluat, pe toate partile si se pun imediat in uleiul incins. Uleiul trebuie sa sfaraie cand e pus creierul, acesta nu trebuie sa balteasca in uleiul inca nefierbinte.

  10. Fiecare bucata se prajeste pe ambele parti pana se rumeneste usor, dupa care o luam cu o paleta, scurgand bine de ulei, dupa care am asezat pe o farfurie tapetata cu doua bucati suprapuse servetele de bucatarie din hartie absorbanta  Astfel vom scapa si de restul de grasime in exces.

  11. Aici avem o bucata de creier dat doar prin faina, observati ca e mai vizibil sub stratul de faina.

  12. Am servit cu cartofi prajiti si muraturi de conopida dar merge excelent cu salate.

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

*

1 Shares
Share
Pin1
+1
WhatsApp