Zucchini prajit
Zucchini prajit – de fapt, un fel de friptura de zucchini – prajit in ulei cu punct inalt de fum pentru a face crusta, rumenit pentr un aspect interesant si apoi definitivat in cuptor pentru o textura placuta a dovlecelui, ferma si totusi moale.
Nu ma asteptam dar a iesit o mancare tare buna.
Cred ca n-as fi incercat niciodata reteta asta daca n-ar fi fost recomandata de bucatarul Thomas Keller. Mancarea arata intrigant, totusi, numai vazand cat e de rumenita, parca simteam o mica revolutie in fiere. Cand eram mica aveam des probleme cu fierea. Intre timp am invatat sa mananc in asa fel incat sa nu imi pice rau mancarea, sa evit unele alimente uneori.
Am constatat ca prajelile erau o problema dar nu neaparat prajeala ci faptul ca se refolosea acelasi ulei pentru mai multe ture de prajeala. Era o chestie de inteles cand eram mica, mancarea se dadea pe cartela, nu aveai la liber ulei in magazine sa cumperi, asa ca mama si cred ca lumea in general, folosea acelasi ulei la prajit de cateva ori. Abia mai tarziu am descoperit ca simpla schimbare a uleiului la fiecare prajire facea ca problemele mele cu fierea de la prajeli sa dispara “ca prin minune”. Da, noi acum nu refolosim niciodata acelasi ulei la prajit de doua ori – nici nu vreau sa ma gandesc cat ulei folosim pe luna dar n-as face rabat de la aceasta regula pentru nimic in lume.
Inca mai bine a fost cand am invatat despre uleiurile cu punct inalt de fum. Pe scurt – teoria (confirmata de practica, bineinteles) spune ca uleiurile diferite au puncte de fum diferite – punct de fum inseamna acel moment de la care uleiul nu mai sfaraie ci incepe sa umege, din acel moment practic au loc niste descompuneri care fac uleiul sa devina toxic pentru sanatate. Era de fapt momentul care declansa problemele mele cu fierea. Am testat mai multe uleiuri, preferatele mele sunt untul ghee, uleiul de cocos si cel de palmier.
Am invatat ca pentru parjeli trebuie folosit uleiul adecvat si controlat temperatura focului, cu alte cuvinte, trebuie sa fii pe faza.
Reteta de mai jos e, de fapt, un fel de friptura de zucchini, se frige intai in tigaie pentru rumenire apetisanta, apoi bagat la cuptor pentru definitivarea texturii.
Zucchini prajit – reteta completa, printabila
Zucchini prajiti
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 3 dovlecei
- 250 ml ulei cu punct inalt de fum cu gust neutru
- sare
Mod de preparare
- Taiem dovleceii pe mijloc, de-a lungul legumei si taiem usor suprafata in grilaj pentru ca sarea sa patrunda in leguma.
- Saram si lasam asa 15 minute, timp in care sarea va atrage apa in exces din leguma, ceea ce va mentine densitatea ei cat se va gati.
- Stergem dovleceii pentru a inlatura apa.
- Intr-o tigaie de circa 30 cm diametru - sau, in fine, sa incapa in ea dovleceii - punem uleiul si il incalzim pana la punctul in care sfaraie dar nu fumega.
- Adauga bucatile de zucchini cu partea taiat in jos, potriveste flacara in asa fel incat sa sfaraie si sa se caramelizeze in tigaie fara a se arde.
- Ii gatim astfel circa 5 minute. Cam asa arata inainte de a-l baga la cuptor. Suprafata dovlecelului s-a rumenit de la uleiul incins si a facut crusta.
- Adaugam ierburi si usturoi si pune-l imediat in cuptor la 200 °C.
- Lasam sa se coaca 25 - 30 minute sau pana legumele s-au inmuiat.
- Scoatem zucchini pe prosop de bucatarie din hartie absorbanta pentru a inlatura excesul de ulei.
- Aranjam zucchini pe un platou si sunt gata de servit.
Notite bine de stiut
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Testat ieri reteta, e foarte buna.
Asa-i ca e buna? Multam de feedback