Zacusca cu ardei kapia (copti) si ciuperci
Internetul asta e o mare minunatie atunci cand il folosesti bine. Te pune in legatura cu oameni deosebiti alaturi de care te simti bine, fara sa-i fi intalnit vreodata in viata. Oameni ca Antonina. Din 2012, blogul ei e pustiu caci Antoninei i s-a intamplat un mare necaz si nu a mai revenit (inca) online. Eu tot o mai vizitez, sperand sa vad o postare noua si chiar daca aceasta nu exista, sunt gramada de postari deja existente cu retete delicioase (ca doar e numele blogului). Desi o inteleg sufleteste de ce nu revine, sper ca intr-o zi se va intampla. Si sper ca blogul sa ramana acolo spre delectarea noastra si sa nu dispara subit.
Si pentru ca suntem la Provocarea Virtual Hugs (initiator: Cristina), era musai sa intaresc imbratisarile cu o reteta – si, moooooama, ce reteta! – zacusca cu ardei kapia si ciuperci mi-a facut cu ochiul de ……ceva timp. Prestez abia acum si desi sunt maritata de sapte ani, e prima data cand fac zacusca. Pfffff, asta nu suna prea bine pentru talentele mele de gospodina, nu? Si cred ca nici nu m-as fi apucat de facut daca n-as fi constat ca incepe sa dispara din jur; mama n-a mai facut de niste ani buni, soacra facea o zacusca buna dar de cativa ani, a facut niste portii pe care le-a botezat dietetice si nu stiu exact de ce nu s-au tinut (s-au acrit repede) si nu aveau acel gust…..savuros, erau…fade. Ok, dupa ce am pus si eu osul la treaba, pricep si motivul pentru care s-a cam lasat lumea de zacusca: e muuuulta munca, mai frate, ore si ore de pigulit la ingrediente, ore de mestecat cu linguroiul ….Dar sa nu anticipam.
Am preluat cantitatile Antoninei desi eu le-am respectat doar aproximativ: kapia au fost cam 5 kg plus, de la mine ca-s generoasa, inca un kg de gogosari. Condimentele au fost mai neaose – foaie de dafin, piper si boabe si praf, am pus si destula sare dar am incercat sa fiu si precauta. In cartea doamnei Jorgovan se atrage atentia ca zacusca la fierbere si ulterior mai scade, asadar si condimentele (inclusic sarea) se vor simti mai tare dupa o vreme.
O diferenta fata de reteta initiala a fost ca eu am copt la cuptor toata cantitatea de ardei si gogosari. Pentru asta am folosit aragazul, am incercat sa fiu smechera si sa coc in doua straturi, gandindu-ma ca si timpul se va injumatati. Nu mi-a prea iesit pasienta caci pana ardeii se sus s-au copt, pe palierul de jos deja copsesem trei randuri.
Dupa ce i-am copt si curatat, i-am maruntit cu blenderul.
Recapitulam: avem pe foc intr-o oala inaltuta cu fund dublu, ceapa rumenita, usturoiul si ciupercile plus ardeii si gogosarii copti si blenduiti fara mila in blender inainte de a fi aruncati ca ingredient minune in bunaciunea in devenire. Cat sta pe foc, trebuie sa ii dam tarcoale si sa amestecam des. Antonina zicea sa ne apucam de curatenie. Eu imi fac mea culpa, eram terminata asa ca am stat ca bleaga cu o cafea in fata, holbandu-ma cu o fata (mai mult ca sigur) inteligenta la un episod ce nu-l stiam din „Verdict: crima”.
De acum, vorba lui Cezar „Alea iacta est.” – he, he, dar asta nu e chiar un joc de hazard al zarurilor, noooo, e un joc masluit, caci am trisat cu niste ingrediente tot una si una – cum sa nu iasa ceva bun, ziceti si voi….. Ce-o fi, o fi…..
Zacusca cu ardei copti si ciuperci – reteta completa, printabila

Zacusca cu ardei copti si ciuperci
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 4 kg. ardei kapia
- 3 kg ciuperci
- 2 kg vinete
- 1 kg ceapa
- 2 capatani usturoi
- 600 ml. ulei
- 80 gr. sare
- 15 gr. praf de ghimbir am inlocuit cu doua foi de dafin, boabe de piper, jumatate de lingurita de scortisoara
- frunze de busuioc nu m-am putut abtine
- 1 lingurita cu varf piper macinat
- 1 litru rosii pasate
Mod de preparare
Pasul 1: Pregatirea ingredientelor
- Am copt ardeii la cuptor desi, dupa parerea mea, cei mai buni ardei sunt cei copti pe carbune, la gratar.
- Am tapetat tavile cu hartie de copt si am potrivit focul la 200 grade C.
- Am tot verificat din cand in cand, i-am intors, cand s-au facut. i-am scos.
- I-am pus intr-un lighenas, i-am sarat si i-am acoperit pentru 10 minute cu un stergar curat - asta e metoda perfecta ca sa se inmoaie iar pielita se inlatura foarte usor.
- Am indepartat pielitele, semintele si cotorul si am folosit pulpa si sucul ce s-a scurs din ea.
- La fel am procedat si cu gogosarii si -la final- vinetele.
- Cat se coc ardeii in cuptor, ne ocupam de celelalte ingredinte: ceapa si ciupercile.
- Curatam, spalam, maruntim - cam 800 de grame de ceapa a rezultat la final.
- Am curatat si usturoiul pe care l-am taiat grosie cu cutitul.
- La ciuperci incepusem deja sa-mi pierd sfanta rabdare, asa ca le-am macelarit in blender - oricum nu le vroiam bucati mari in zacusca ci cubulete cat mai marunte (ca aici). Ei na, au mai scapat bucatele mai mari dar acum cand le nimeresc in zacusca, imi face chiar placere sa le simt textura dar nu mi-ar fi placut sa fie prea multe bucati mari de ciuperci - chestie de gust.
Gatirea pe foc
- Am luat oala in care intentionam sa gatesc zacusca (o oala mare, inalta si cu fundul gros), am pus-o pe foc, am turnat uleiul, am asteptat sa se incinga.
- Am adaugat ceapa plus putina sare, usturoiul si am lasat-o putin cat sa se inmoaie.
- Am adaugat si ciupercile si le-am lasat sa se caleasca, amestecand destul de des.
- Intre timp, s-au cam facut si ardeii, dupa ce i-am despieltat, i-am dat prin robot laolalta cu sucul pana s-au cam transformat intr-o pasta groscioara pe care am turnat-o peste ceapa si ciuperci. A trebuit sa blenduiesc vreo patru ture ca sa termin toti ardeii (plus gogosarii) dar, in fine, n-a durat asa mult.
- Mai adaugam: sare, piper (si praf si boabe), foi de dafin, busuiocul....si motul din frunte - sucul de rosii, am potrivit focul la o temperatura medie spre mica si o lasam vreo jumatate de ora sa bolboroseasca harnic pe foc.
- Buuuuun, zacusca a fiert vreo jumatate de ora, e vremea sa prestam la amestecat cu lingura de lemn, ca altfel se prinde de oala, o data la sfertul de ora sa fim la datorie.
- Intre timp s-or fi facut si vinetele, le curatam, le maruntim cu o lingura lata de lemn (am una vintage care a fost a bunicii mele) si, la o ora dupa ce a inceput a fierbe, le adaugam peste restul ingredientelor.
- Oricum, trebuie sa pazim bunaciunea, s-o "gadilim" dragastos cu lingura in sensul acelor de ceasornic si sa asteptam gandul ei bun - adica momentul in care ajunge, de bunavoie si nesilita de nimeni, scade la sos.
- Mai precis, dupa indicatiile mamei, zacusca e gata cand deasupra se ridica uleiul.
- Poate dura niste ore bune - in cazul meu, vreo doua ore, timp in care am stat cu mainile pe lingura de lemn, lingura era infipta in zacusca si presta dansuri ca pe patine, mai trageam cu ochiul pe la seriale, mai dadeam din gura la telefon....
- La un moment dat a aparut pe margini ulei rosiatic, nici nu mi-era clar - asta inseamna ca e gata sau doar ca incepe sa fie gata.
- Enfin, am mai lasat-o ceva pe foc dar nici nu vroiam sa scada prea mult, dupa ce e pusa in bocane si se raceste, textura se mai ingroasa, nu vrem sa fie prea...vartoasa.
Punerea in borcane
- Stiti ca trebuia sa aveti deja borcanele pregatite, nu? Spalate bine, clatite bine (masina de spalat vase si-a facut misto treaba), le-am mai clatit o data si le-am bagat sa se sterilizeze in cuptor, asta inainte sa bag ardeii, pana s-a incins cuptorul erau gata uscate.
- Turnam zacusca in borcane, o "capacim" si la sterilizat cu dansa - metoda fierberii in dunsh: tapetam o oala mare cu prosoape si punem borcanele - sa fie de aceeasi inaltime si sa fie la mici distante intre ele in asa fel incat sa nu se atinga, altfel crapa (asta e metoda mamei - am mai auzit si de infasurarea individuala a fiecarui borcan in ziar sau prosop, eu am lasat distanta intre borcane de grosimea unui deget), am pus si deasupra, intai un ziar si apoi un prosop cu care am "sigilat" dar nu inainte de a turna apa deja calduta in oala sa ajunga la trei sferturi din inaltimea borcanelor. Ziarul si prosopul trebuie sa acopere bine asa incat sa nu iasa aburul din "adapost".
- Punem oala pe foc si din momentul in care fierbe, o lasam vreo 30 de minute dupa care o luam de pe foc, am mai invelit-o intr-un prosop si am lasat-o in camara, asa infasurata, peste noapte.
- La cate borcane mi-au iesit a trebuit sa repet operatiunea asta cu sterilizarea de vreo trei ori.
- Se intelege, punem borcanele in pivnita unde sa ne astepte cumintele sa le cautam.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Epilog
Iubi e un mare mofturos, in principiu, orice mancare pe care o gusta, trebuie sa aiba aspectul sau gustul celor gatite de mama lui. De aceea, e totdeauna greu sa-l conving sa guste orice nou desi, de multe ori, s-a dovedit ca-i plac intr-un final si…..noutatile cum le numeste el. Dupa ce s-a uitat chioras la zacusca mea vreo patru zile – motivul principal al suspiciunii sale era ca nu avea culoarea cu care era obisnuit de la mama (dooooh, normal, nu are prea multe vinete), intr-un final, cand a gustat, a decretat: „E buuna. Prajeste-mi si mie o felie de paine sa mananc din zacusca ta.”
Yessss!!!
la cantitatea data, cate borcane ti-au trebuit?
Vreo 12 de 250 gr. Dar sincer nu le-am numarat. Am umplut pana am terminat zacusca. Am umplut si unele mai mici care s-au mancat primele.
borcane de 250gr? Eu am injumatatit cantitatile tale, si imi iese cam 3-4kg (o mai scad putin…).
Eu am pus ciuperci champinion. Acestea sunt f. umede, si desi le-am innabusit inainte, ma uit ca fierbe zacusca de 3 ore si inca nu vad uleiul de la capatul tunelului. Culoarea ta e mai faina ca ai pus bonus gogosari – dar cum nu gasesc, ma descurc cu ardei grasi rosii.
Tu cu ce fel de ciuperci ai facut?
Oare cu pleurotus merge ?
Am pus cam asa, cinci kg de ardei pe care i-am copt plus un kg de gogosari, ciupercile au fost mixte dar in mare parte champignon dar la mine n-au fost umede si n-au lasat apa, e drept ca le-am calit inainte si le-am lasat sa fiarba nitel. Nu cred ca nu merge cu pleurotus, cred ca merge cu orice tip de ciuperci. Am scris 250 gr.? Ce cascata-s! Borcanele au fost de 200, mi-au iesit 12 borcane puse, plus vreo patru mai mici – borcane din acelea de bebelus. Cat a durat in final? La mine au fost 2 ore jumatate dar a fost greu, ca a durat mult pregatitul, curatatul la cantitati asa mari. Cred ca de aceea nu mai prea gateste zacusca lumea in jurul meu. Acum a facut soacra o tura dar iar am fost nemultumita…Nu mai are gustul acela. Nu stiu ce nu-i face.
calirea schimba mult gustul. Si depinde cum sunt coapte legumele. Eu le-am copt la cuptor, dar la foc totul are alt gust.
O sa incerc cu pleurotus la iarna, uneori am norocul sa gasesc la pret f. bun, cantitati mari; ardei copti + vinete am congelat, deci… pot face totul proaspat.
Clar ca fara calire are gust…dietetic. Prea dietetic.
zacusca nu se pune si la C U P T O R ???????
La cuptor e una din metodele de sterilizare. Mama si soacra prefera varianta fierberii in dungi, banuiesc ca nu mai vor sa faca focul in cuptor, mai ales e foarte cald afara. Dar daca ma gandesc bine, poate la cuptor capata un gust mai bun….
Multumesc pentru retete si sfaturi , dar in mod deosebit ma amuza foarte tare felul tau de a scrie. Nu stiu ce meserie ai, dar talent la scris ai cu carul. Mult succes cu blogul si, de ce nu, sa incepi sa crii o carte
ca ai mare, mare talent.
Ne-a iesit si noua anul asta o zacusca tare buna, inainte sa o punem la borcane a tras o tura de bocit pentru ca pusese sare peste ce pusesem eu si parea sarata ocna. La primul borcan consumat ne-a venit inima la loc. Suntem de pomina noi doi. =)))
:)))))
gogosari se cantaresc inainte sau dupa ce is copti?
Inainte.
Si noi facem zacusca toamna si tot asa, cu ardeii kapia copti si cu ciuperci dar si in alte combinatii. Am facut si cu fasole, si cu linte.