Am curatat si spalat cepele, pe care le-am taiat marunt.
Am spalat si curatat morcovul si l-am dat pe razatoarea fina.
Am spalat si curatat gogosarul, taind pulpa cubulete mici.
Varza murata bine scursa o tai fasii cat de subtiri pot.
Preparare orez cu varza murata
Am incins cuptorul la 180°C.
Am pus pe foc o oala incapatoare - eu folosesc de fonta -, antiaderenta.
Torn in oala 2 – 3 linguri ulei.
Cand acesta s-a incins, adaug ceapa si putina sare si o gatesc pe foc potrivit pana cand se inmoaie si devine sticloasa.
Cand ceapa s-a inmuiat, adaug morcovul ras, amestecand1 – 2 minute, timp in care betacarotenul din morcov se scurge in ulei, dand mancarii o culoare placuta.
Adaug si gogosarul taiat cubulete, il calesc pana cand se inmoaie.
Cand s-a inmuiat ardeiul, pun si varza calita.
Adaug putina apa si las sa fiarba pana scade lichidul.
Adaug si orezul. eu nu il clatesc inainte. Adevarul este ca aleg si orez de calitate, in ambalaje solide, daca orezul folosit de voi e mai slab calitativ, poate nu strica sa il clatiti. Totusi, trebuie tinut cont ca prin clatire, se inlatura o parte din amidonul de pe orez si asta va influenta textura finala a pilafului.
Adaug acum si lichid – eu am folosit apa pentru ca vreau saam o mancare de post, puteti folosi si o supa mai concentrata de legume pentrumai mult gust. Daca nu o gatiti in post, puteti pune supa clara de pui, va iesi mult mai savuroasa.Cantitatea de lichid se calculeaza in raport de 3:1, adica la o cana de orez, e nevoie de 3 cani de lichid. Cel mai simplu e sa cantarim orezul intr-o cana si sa folosim aceeasi cana pentru a adauga lichidul necesar.
Am gustat lichidul si pentru ca am considerat necesar am adaugat 2 linguri sare. Nu adaugati fara sa gustati inainte, e mai usor sa adaugi sare in farfurie la final decat sa pui prea multa sare in cratita de care sa nu poti scapa. Cantitatea de sare e foarte variabila la aceasta mancare pentru ca varza murata aduce sare de asemenea, de aceea trebuie sa gustam inainte sa adaugam.
Dau focul tare si astept sa dea lichidul in clocot inainte de a-l acoperi cu un capac ermetic si de a-l baga la cuptor pentru 40 –45 minute. Aduc mancarea la punctul de fierbere pentru ca in momentul in care bagam la cuptor sa inceapa deja sa se gateasca fara a avea timpi morti cu incalzirea preliminara.
Bag oala cu orez si varza la cuptor, nu inainte de a acoperi ermetic cu un capac. Vasul trebuie sa fie ermetic inchis pentru a nu permite lichidului din interior sa se evapore si sa se arda orezul. Daca capacul nu acopera ermetic, atunci sigilati continutul vasului cu folie de aluminiu si adaugati peste capacul.
Mancarica noastra este gata, o scot de la cuptor, inlatur capacul – mare atentie laaburii foarte fierbinti ce ies din oala – si cu o furculita amestec, punand apoi capacul si lasand compozitia sa se aseze timp in care orezul absoarbe lichidul ramas iar aromele se dezvolta delicios.
Notes
Orezul nostru cu varza murata e gustos fierbinte dar parca e si mai gustos servit cand e doar caldut. E minunat si a doua zi, o adevarata bunatate.