4 - 5 cateiusturoiin video n-am pus dar se recomanda
4 - 5ramurelecimbru uscat
3 - 4ramurelemararuscat
2radacinihreansi cateva tulpini de frunze de hrean verde
3 - 4frunzetelina verde
1 - 2ramurele frunze de visin
Saramura
1lapacurata
45gsaregrunjoasa, fara iod
2lingurizaharintre 2 si 4 linguri - circa 30 g o lingura
1 - 2linguripiperboabe
1 - 2frunze dafin
Instructions
Prepararea saramurii
La un litru apa rece, curata, am pus o lingura jumatate sare gema, neiodata si cate doua linguri de zahar.
PRECIZARE - Am cantarit lingura ca avand 30 g. Cantitatea de zahar ideala indicata de catre soacra este de 4 linguri, eu pun jumatate, presupun ca se poate si fara,
Am mai adaugat si 2 linguri de piper negru boabe si 2 frunze de dafin.
Punem totul la fiert pana sarea si zaharul se topesc omogen in lichid.
Punem castravetii in borcan
Intre timp, am pregatit un borcan mare de 5 litri. Borcanul trebuie sa fie doar foarte curat, nu neaparat sterilizat pentru ca aceste muraturi nu sunt menite a fi pastrate mult timp ci pentr un consum rapid vara.
Spal foarte bine castravetii in cateva ape curate si inlatur de la varfuri eventuale flori uscate ramase.
Putem folosi castravete de diverse dimensiuni, pe cei mai mari sau mai grosi, ii vom cresta in cruce din varf spre mijloc pentru a se mura mai usor. Cei mici nu au nevoie de preparative speciale in afara de ai spala bine
Am inceput sa umplu borcanul, punand la baza marar uscat, frunze de telina si un ardei iute.
Am inceput sa adaug castravetii, intercaland printre ei, cimbrul uscat, frunzele de telina verde, mararul, tijele de tulpina de hrean si ardeiul iute.
Deasupra am fixat intregul continut sub nivelul saramurii cu doua radacini de hrean pus in cruce si fixat de marginile borcanului.
Prima oparire a castravetilor
Am pus borcanul deja umplut cu castraveti pe un suport metalic, acesta va impiedica spargerea borcanului de la saramura fierbinte pe care o adaugam - nu uitati acest detaliu, e foarte important pentru siguranta voastra.
La inceput treptat, am turnal saramura fierbinte, pana peste nivelul castravetilor, am acoperit cu o farfurioara sau o sita deasa lasand-o sa stea la soare o zi maxim doua.
A doua oparire
Dupa o zi jumatate, am turnat saramura din borcan intr-o oala incapatoare si am pus-o pe foc sa dea in clocot.
Dupa cum observati, saramura a devenit tulbure, dar asta e departe de a fi o problema. Este un fenomen natural, dovada faptului ca a inceput fermentatia la finalul careia vom avea niste deliciosi castraveti crocanti, acrisori, cu o nuanta usor dulceaga. De fapt, principalul motiv pentru care nu se foloseste la muraturi sare iodata, este ca iodul distruge microrganismele responsabile de fermentatie, stopand procesul si deteriorand materia prima.
Saramura fiarta molcom 2 - 3 minute o turnam inapoi peste castraveti, acoperind cu o farfurioara pana ajunge la temperatura camerei, acoperim apoi cu un capac sterilizat si tinem pe balcon de unde mutam intr-un spatiu mai rece cand muraturile sunt gata.
Intervalul de timp in care sa tineti muraturile pe balcon la soare este cam de 3 - 5 zile in functie de cat de cald este afara.
Notes
Noua ne plac tare mult acesti castraveti acri si ii consumam toate vara. Imediat ce am deschis un borcan, preparam deja inca unul care sa fie gata pana il terminam pe anteriorul.
Merg grozav ca garnitura dar si pe sandwichuri iar copiii mei de multe ori ii rontaie pe post de gustare.