Prajitura Hassan, fina, aspectuoasa si gustoasa, demna de orice masa festiva si ocazie. Cu un blat de cacao, crema de vanilie cu unt, bezea de gem si glazura de ciocolata. Dimensiunea tavii in care am copt blatul si bezeaua este de 31/21 cm.
Separam albusurile de galbenusuri, in doua boluri separate.
Mixam spuma abusurile, adaugam zaharul atunci cand spuma e formata dar nu e inca teapana. Mixam in continuare.
Frecam galbensurile cu uleiul si adaugam peste albusurile batute spuma.
Dupa ce galbenusurile se omogenizeaza in spuma de albusuri, am oprit mixerul si am adaugat faina si pudra de cacao cernute, amestecand cu miscari circulare, de jos in sus.
Amestecam cu miscari circulare, usoare pana se incorporeaza toata faina. Miscarile trebuie sa fie usoare, pentru a nu distruge spuma de albusuri care va da textura pufoasa a blatului.
Punem la copt intr-o tava tapetata cu foaie de copt ( dimensiunea tavii e de 21 / 31 cm) in cuptorul incins la 180 °C circa 20 de minute.
Blatul il feliem cand s-a racit.
Crema de vanilie
Galbenusurile le mixam cu zaharul pana au capatat o textura aerata de culoare deschisa, galben -pal
Adaugam o esenta de vanilie si amidonul care va actiona ca un agent de ingrosare a cremei.
Cat am mixat galbenusurile, am pus pe foc si 400 ml lapte pe care l-am incalzit pana aproape de temperatura de fierbere fara insa a-l lasa sa dea in clocot.
Vom adauga treptat cate un polonic din laptele fierbinte peste crema de galbenusuri, amestecand bine. Scopul este ca prin adaugare pas cu pas de lichid fierbinte sa aducem crema de galbenusuri la o temperatura apropiata de temperatura de fierbere, moment in care vom putea pune crema de galbenusuri pe foc fara teama de a se coagula.
Turnam amestecul de lapte cu crema de galbenusuri de ou intr-o oala si o punem pe foc potrivit, amestecand mereu cu un tel, pana cand se ingroasa. E o etapa care cere o atentie sporita, daca focul e prea tare, crema se arde, daca e prea incet, crema face cocoloase. De obicei, eu sunt la extrema a doua, tin focul incet ca sa nu se arda. Cocoloasele, daca apar, sunt simplu de rezolvat. Apuc manerul telului zdravan si amestec foarte energic in crema, veti vedea in cateva minute ca toate cocoloasele dispar iar textura devine fina si matasoasa.
Luam de pe foc si adaugam esenta de vanilie, apoi acoperim cu folie alimentara si o lasam sa se raceasca.
Bezeaua cu gem
Albusurile le mixam cu un praf de sare, adaugam zaharul, mixand pana se topeste si obtinem o bezea ferma si lucioasa,
Adaugam treptat si o lingurita de otet, puteti inlocui otetul cu o lingurita de zeama de lamaie. In esenta avem nevoie de un acid care va da stabilitate spumei de albusuri.
Cand spuma e gata, adaugam gemul de caise, omogenizand cu miscari circulare, de jos in sus.
Cand compozitia e omogena, o intindem si o nivelam in tava tapetata cu foaie de copt. Coacem in tava (21*31 cm), la 160°C, circa 30-40 minute. Avem grija sa nu ardem bezeaua dar sa fie crocanta - pentru mai multe detalii vedeti notitele de sub reteta.
Amestecarea cremei de vanilie cu unt - crema mousseline
Pentru a evita sa se taie, e nevoie ca untul si crema sa fie la aceeasi temperatura. Realizam usor asta, scotand cele doua una langa alta pe tejgheaua din bucatarie unde sa stea la temperatura camerei pentru o ora.
Adaugam treptat cate o bucata de unt in crema de vanilie cu un mixer, obtinand in final o crema fina si foarte gustoasa.
Asamblarea prajiturii
Blatul de cacao rece l-am taiat in doua orizontal.
Pe prima jumatate a blatului, am intins si nivelat jumatate din cantitatea de crema de vanilie cu unt.
Peste, am asezat si bezeaua de gem si deasupra am intins si nivelat restul de crema.
Am asezat si a doua jumatate a blatului.
Glazura de ciocolata
Prima data cand am facut reteta, era inainte de Sfintele Paste, eram obosita si am sarit peste glazura, trisand. Doar am ras ciocolata de buna calitate pe deasupra, distribuind-o uniform. Am fost inspirata, a arata foarte bine si nu parea ca e doar o improvizatie, mai ales ca am si insiropat putin blatl de deasupra cu foarte putin lapte aromat cu vanilie.
Punem 150 g de ciocolata de buna calitate la bain marie, adaugam 2 lingurite smantana si o lingura unt, lasand sa se topeasca si amestecand din cand in cand sa omogenizam compozitia.
In functie de consistenta dorita la glazura, mai putem pune inca doua lingurite de smantana - eu am pus - si amestecam pentru o compozitie omogena.
Glazura astfel obtinuta o intindem uniform peste prajitura.
Pastrare
Acoperim cu o folie pentru a nu prinde diverse mirosuri si bagam prajitura la frigider, la rece, peste noapte.
A doua zi, o feliem.
Pentru a avea niste bucati frumos si curat taiate, va trebui sa inmuiem lama cutitului in apa calda inainte de fiecare taiere.
Notes
Extraumezeala adusa de gem in bezea poate cauza o uscare mai lenta a bezelei. Oprirea focului din cuptor dupa ce a trecut timpul regulamentar de gatire si lasarea peste noapte in cuptorul cald poate rezolva problema. Eu asa am procedat si a mers, e drept, conteaza si de la cuptor la cuptor.