Uscatele - minciunele crocante si foarte fragede, reteta rapida, foarte usoare si spornice
Prep Time10 minutesmins
Cook Time15 minutesmins
Total Time25 minutesmins
Course: aluaturi, Desert
Cuisine: romaneasca, ungureasca
Keyword: minciunele, scoruse, uscatele
Servings: 50bucati
Calories:
Author: Laura
Ingredients
1ou întreg
3galbenusuri
2linguri vodca
190gfaina plus extra pentru infainat blatul de lucru si sucitorul
ulei pentru prajire
sare - doar putina
1lingura smantana - optional
1lingurita coaja galbena de lamaie
pentru pudrare
200gzahar pudra
1/2lingurita scortisoara pudra - optional
Instructions
Prepararea aluatului
Am pus intr-un bol 1 ou intreg si 3 galbenusuri si un pic de sare.
Am mai adaugat doua linguri vodca.
Amestecam bine cele trei ingrediente.
Incepem sa adaugam lingura cu lingura faina deja cernuta. Cantitatea de faina necesara depinde marimea oualor pe care le folosim - in general intre 160 si 190 g.
Faina nu se adauga toata o data ci treptat iar daca am atins o consistenta moale si nelipicoasa dar usor de lucrat cu mana nu mai adaugam faina.
Impachetarea aluatului
Cand aluatul e suficient de consistent sa poata fi lucrat cu mana dar moale si elastic la atingere, presaram suprafata de lucru si o infainam.
Punem aluatul pe blat si il intindem cu degetele.
Il impaturim o data pe lungime si o data pe latime,
Il mai framantam o data pentru omogenizare.
Il rupem in doua. Bucata pe care nu o intindem imediat o punem intr-o punga inchisa ca sa nu se usuce.
Avem grija ca blatul de lucru si sucitorul sa fie dat cu faina bine deoarece aluatul s-ar putea lipi alfel de suprafata de lucru sau de sucitor si trebuie sa o luam de la capat apoi.
Cealalta jumatate de aluat o intindem cu un sucitor cat mai subtire pana cand acesta ajuge la 1, 5 mm grosime.
Formam uscatelele
Cu un taietor zimtat sau cu un cutit daca nu aveti taietor, am taiat aluatul in fasii de 2 cm latime, lungimea preferata e de 5 cm dar se pot face si mai lungi. Aveti totusi grija sa nu le faceti atat de lungi cat sa nu mai incapa la prajit in vas sau sa nu mai aiba loc alte bucati langa.
Fiecare bucata de altat se cresteaza in mijloc 1-2 cm iar un capat se trece prin gaura din mijloc si tragem de aluat foarte usor si asa iasa fundita..
Chiar daca pare o sarcina plictisitoare, vom modela fundite toate bucatile de la cele doua aluaturi inainte de a le pune la prajit.
Lasam uscatelele gata formate sa se usuce putin o jumatate de ora.
Prajire si servire
Intr-o tigaie sau oala, am turnat circa 2 cm inaltime de ulei.
Acesta trebuie sa fie bine incins iar un semn ca este la temperatura corecta e ca adaugand fiecare uscatea in ulei, aceasta nu va merge spre fund ci va pluti instant sfaraind harnic.
Ne va lua 4 minute pentru fiecare bucata, doua minute pe o parte, doua minute pe cealalta
Cand sunt gata, le scoatem din ulei, le scurgem pe un prosop de hartie absorbant si tavalim fiecare bucata cat este fierbinte prin zahar pudra.