Am avut 400 g fasole boabe, le-am lasat la inmuiat peste noapte in apa curata.
Dupa care, am fiert-o in trei ape la primele doua, am aruncat apa.
A treia apa am pus-o la fiert impreuna cu fasolea boabe in oala minune (oala sub presiune), am pus capacul si am lasat la fiert pentru o ora. Daca nu folositi oala minune, fierberea ar putea dura ceva mai mult de o ora.
Pregatirea legumelor
Cat fasolea fierbe pe foc, ne ocupam de legume. Am curatat si taiat cubulete, o ceapa, un pastarnac, un sfert de telina de marime medie, doi morcovi.
Calirea legumelor
Am incins niste ulei intr-o tigaie, am calit putin ceapa. O facem la foc mic ca sa prevenim arderea si adaugam putina sare - va dura circa 10 minute. Aceasta va inmuia ceapa, va extrage apa din ceapa, nemaifiind nevoie sa adaugam apa in plus.
Cand ceapa se inmoaie, adaugam si radacinoasele. Le calim la foc potrivit pana se inmoaie usor.
Prepararea ciorbei
Fasolea boabe e fiarta, am completat cu apa pana la 4 litri daca mai este nevoie.
Am adaugat legumele calite, am pus pe foc.
Cat fierbe, adaugam un usturoi taiat felii, o lingurita de cimbru uscat sau un fir de cimbru proaspat, o lingura boia de ardei dulce, poate fi si boia afumata pentru un plus de gust, o ceasca de bulion si 1 - 2 linguri sare dupa gust.
Am dat focul mai incet cat sa fiarba ciorba molcom, si in timpul asta am tocat niste tarhon, eu am aici niste tarhon pastrat in otet, l-am stors inainte de a-l adauga in ciorba si ciorbita este gata de savurat.