O reteta clasica, usor de facut, cu ingrediente ieftine si la indemana
Prep Time30 minutesmins
Cook Time40 minutesmins
Total Time1 hourhr10 minutesmins
Course: fel principal
Cuisine: clasica
Keyword: orez cu pui la cuptor, pilaf cu carne de pui, pilaf de orez cu pui
Servings: 4portii
Calories:
Author: Laura
Ingredients
150gorezcu bob lung
500gpui
1bucataceapamare sau doua mai mici
1bucata ardeimare, rosu sau 2 - 3 linguri pasta de ardei
1bucatamorcovmarime medie
ulei
sare
piper
apala 1 masura orez 3 masuri apa
Instructions
Incepem prin a aprinde cuptorul, il incingem la 180°C.
Pregatirea puiului
Pentru patru portii, avem nevoie de 500 g carne dezosata, eu folosesc pulpe, puteti folosi si piept sau inimi si pipote de pui.
Am eliminat pielea si osul si am taiat pulpa bucati cat sa poata fi luata usor in furculita.
Am incins trei linguri de ulei intr-o tigaie antiaderenta, am adaugat puiul si l-am gatit circa 5 minute pana isi schimba culoarea, amestecand des cu o lingura de lemn.
Bineinteles, puteti pune puiul direct in oala cu orez dar eu una prefer sa il calesc inainte pentru ca dezvolta o textura si un gust aparte care vor imbogati in final pilaful.
Pregatirea legumelor
Am curatat cele doua cepe si le-am taiat marunt.
Daca folositi ardei rosu, indepartam cotorul si semitele din interior iar pulpa o taiem cubulete.
Morcovul l-am taiat la extremitati, l-am curatat, apoi l-am dat pe razatoare cu ochiuri mici.
Calirea legumelor cu orezul si carnea
NOTA! Eu nu am clatit orezul ci l-am pus direct in mancare. Voi il puteti clati daca vreti, il puneti intr-o sita si il treceti prin apa curata. Prin spalare, amidonul de pe orez se va spala iar rezultatul ca fi ca boabele de orez vor fi mai separate. Dar mie una imi place pilaful usor legat, textura aceea imi aduce aminte de mancarea bunicii mele de aceea prefer sa nu clatesc.
Si legumele sunt curate si pregatite, o data ce ne-am apucat de pilaf, trebuie sa avem totul la indemana.
Intr-o oala incapatoare de fonta, am incins 3 linguri ulei si am adaugat ceapa, putina sare, gatind-o la foc potrivit circa 7 - 8 minute fara a o lasa sa se rumeneasca.
In acest moment am adaugat pasta de ardei, am mai gatit 1 minut doua si am adaugat si morcovul. In timp ce se caleste, morcovul ras elibereaza betacarotenul, un pigment organic colorand uleiul intr-o frumoasa nuanta portocalie.
Am amestecat des ca sa nu se arda, cand morcovul s-a inmuiat, punem si orezul.
Cand orezul calit cateva minute capata un aspect mat, e momentul sa adaugam carnea de pui, mai amestecam putin pentru omogenizare, am pus si o lingurita mica de sare si putin piper.
Am masurat trei masuri apa la o masura de orez, eu am pus acea apa masurata si am incalzit-o pana la punctul de fierbere si abia apoi o voi adauga peste orez, astfel nu va mai fi nevoie sa asteptam ca lichidul din oala sa atinga punctul de gatire.
Punem capacul ermetic si bagam totul in cuptorul preincalzit. Este foarte important ca vasul sa fie cat mai ermetic acoperit, astfel lichidul din oala nu se va evapora si va fi acolo pentru a fi absorbit de orez.
Cat timp pilaful a fost la cuptor, am taiat si frunzele de la o legatura de patrunjel verde.
Odihnirea pilafului si servirea
Dupa 45 de minute, pilaful nostru cred ca este gata.
Il scot de la cuptor, inlatur capacul cu grija, sa nu ma ard de la aburii din oala.
Ce trebuie sa mai facem acum, este sa il rascolim usor cu o furculita si sa il mai lasam timp de 15 minute sa stea la temperatura camerei, timp in care orezul va continua sa absoarba lichidul ramas in oala.
Pilaful nostru de orez cu pui merge de minune cu niste muraturi acrisoare alaturi sau cu o salata verde proaspata.