100gtaiteiuscati, eu am folosit taitei din grau dur
1 -2 lingurizahar
1lingurita esenta vanilie
1baton scortisoaraoptional
1esenta romoptional
1linguritacoaja galbena rasa de la o lamaie sau portocalaoptional
Instructions
Prefierbere taitei cu lapte
Partea asta se aplica doar daca taiteii sau pastele folosite de voi sunt din grau dur, fara apa in compozitie, verificati ambalajul pastelor sa vedeti daca se aplica in cazul vostru.
Punem la fiert 500 ml apa in care adaugam si putina sare.
Cand apa incepe sa fiarba, adaugam taiteii si ii lasam sa fiarba 1 - 2 minute - nu mai mult- pana se inmoaie.
Ii luam de pe foc, ii strecuram printr-o sita si le continuam gatirea adaugandu-i in laptele fierbinte dupa instructiunile de mai jos.
Gatire taitei cu lapte
Intr-o oala incapatoare punem 500 ml lapte, 1 - 2 linguri zahar dupa gust, eu am pus una singura, am adaugat si o lingurita de vanilie, puteti folosi si scortisoara, esenta de rom sau coaja rasa de portocale sau lamaie.
Amestecam pentru a ajuta la dizolvarea zaharului in lapte,
Cand laptele sta sa dea in clocot, adaugam si taiteii pe care, in cazul meu, i-am fiert in prealabil.
IMPORTANT! Daca folositi fidea, taitei proaspeti sau taitei si paste uscate din faina normala si cu apa in compozitie (verificati daca au apa in compozitie la ambalaj unde scrie lista de ingrediente), , nu este nevoie sa ii inmuiati in prealabil, este suficient sa-i puneti la fiert direct in lapte.
Tinem focul mic, cat sa fiarba molcom laptele, se amesteca continuu, altfel exista riscul de a se arde si sa capete gust neplacut.
In functie de pastele folosite, timpul de fierbere poate varia intre 4 si 8 minute - mai multe considerente pe aceasta tema gasiti jos la sectiunea de notite.
NOTA: Unele paste mai groase ar putea absorbi mai mult lichid, asa ca nu strica sa aveti la indemana inca niste lapte proaspat pe care sa-l puteti adauga la nevoie, eu una nu m-am confruntat cu situatia asta dar nici nu am facut vreodata aceasta reteta cu altceva decat cu fidea sau cu taitei.
Notes
Ce timp de fierbere au diversele tipuri de paste?Cel mai iute fierbe fideaua - in maxim 4 minute.Tot patru minute a durat si fierberea taitelor mei care au fost hidratati inainte.Taiteii pusi uscati in lapte pot sa fiarba pana la 6 minute inainte sa fie gata.Pastele, in functie de ce tip folosim, pot sa fiarba pana la 8 minute - verificati timpul de fierbere pe ambalaj.