Keyword: maioneza, maioneza de casa, maioneza de casa clasica, maioneza de casa cu galbenusuri crude si fierte, maioneza de casa cu mustar
Servings: 500ml
Calories: 679kcal
Author: Laura
Ingredients
2galbenus de oucrude
2galbenus de oufierte, tari
1lingurita mustar
200 - 300mlulei vegetal
1lamaie- nu e nevoie chiar de o lamaie ci de cateva linguri de zeama de lamaie
saredupa gust
Optional
piperdupa gust
Instructions
Incep intotdeauna prin a fierbe doua oua - ca sa fie tari le tin 7 minute la fiert, dupa care le scot si le bag imediat intr-o oala cu apa rece. Coaja se va desprinde mai iute si mai frumos dupa dar nu asta ma intereseaza acum ci sa le racesc mai repede ca sa le pot folosi.
Dupa ce am scos galbenusurile fierte, le-am maruntit cu dosul unei linguri sa fie cat mai fine. Nu de alta dar daca nu sunt fine se vor vedea in maioneza.
Punem doua galbenusuri crude intr-un bol incapator, am adaugat si o lingura de mustar peste ele.
Am pus si o lingurita ulei si am inceput sa mixez la viteza medie. NOTA: la inceput NU puneti mult ulei, doar cate o lingurita, altfel maioneza vi se va taia. Doar cand compozitia e emulsionata si incepe a arata bine inchegata, puteti incepe sa adaugati mai mult ulei - insa nu mai mutl de 2 - 3 linguri la o tura.
Vom adauga in continuare ulei, cate o lingura doua, mixand intre timp si neadaugand urmatorul ulei pana anteriorul nu a fost absorbit bine de maioneza in formare.
Tot adaugand ulei treptat si mixand la viteza constanta, maioneza capata un aspect inchegat si spumos.
Din acest moment incep a adauga galbenusurile fierte. Am vazut ca sunt gospodine care le pun de la inceput. Eu una m-am obisnuit asa dar un alt motiv pentru care o fac acum este ca la un eventual ghinion de a mi se taia maioneza pana in acest stadiu, galbenusurile sunt un ajutor nepretuit in a o reface.
Am continuat sa mixez maioneza, adaugand treptat galbenusurile si uleiul pana ajung la cantitatea dorita sau pana se termina uleiul. De obicei ma opresc cand am cantitatea dorita de maioneza.
La sfarsit, am asezonat cu sare si am potrivit la gust adaugand suc de lamaie dupa gust. Noua ne place usor acrisoara, asa ca de obicei punem cam doua linguri de zeama dar aici fiecare face dupa cum ii place.
Se recomanda folosirea ei imediat. Nu e chiar un produs pe care sa-l pastrezi mult la frigider, cum se pastreaza maioneza aia din magazin ...Pentru mine ala e un mare mister.