Pregatim o oala incapatoare si o punem pe foc, cand se incalzeste, adaugam ulei.
In uleiul incins in cratita, am pus ceapa taiata ca sa se caleasca la foc mic spre mediu pana se inmoaie - circa [/timer]5 - 7 minute.
Am adaugat apoi carnea ca sa se caleasca impreuna cu ceapa si sa ia gust.
Adaugam ardeiul, boia de ardei, chimenul si 1 lingurita sare.
Amestecam de cateva ori dupa care adaugam apa sau supa de pui/legume (daca avem la indemana) – o cana cu aproximatie (adaugam apa fierbinte daca mai e nevoie).
Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic pentru circa 1 ora - 1:15.
In aceasta faza, daca nu intentionam sa mancam in acea zi, putem lua papricasul de pe foc, il racim la temperatura camerei, acoperit, dupa care il putem pastra la frigider pana la 3 zile. Cand intentionam sa-l mancam, il scoatem de a frigider, il incalzim si continuam cu gatirea din fix acest punct.
Presupunand ca vrem sa gatim papricasul pana la capat, il fierbem pana carnea e moale (circa o ora, o ora si un sfert), verificand din cand in cand sa ne asiguram ca are suficient lichid.
Daca puiul e facut, fierbem in continuare fara capac, pe foc mic sa scada sosul.
Se adauga si pasta de rosii sau concasse-ul de rosii.
Acum este momentul sa pregatim si galustele dupa indicatiile de mai jos. De multe ori daca fac papricasul cu galuste, renunt sa mai adaug faina, caci sosultinde sa se ingroase de la galuste.
Potrivim la gust cu sare si piper.
Daca vrem sa ingrosam papricasul cu faina, fara smantana:Cand e aproape gata, amestecam laptele cu faina ca sa nu avem cocoloase si turnam in tocanita, fierband la foc mic.
Daca vrem sa adaugam smantana la papricas:Intr-un bol, amestecam smantana cu o jumatate de lingurita de boia, luam cu polonicul din zeama din papricas, adaugam in smantana, amestecam si apoi turnam totul in oala. Stingem imediat focul.
In acest moment mai trebuie sa adaugam ultimele retusuri si detalii: 3 - 4 catei de usturoi zdrobiti si frunze de patrunjel taiate marunt.
Galuste de faina
Amestecam toate ingredientele pana se omogenizeaza aluatul. Textura lui este nici moale nici groasa, cam ca smantana ceva mai lichida.
Luam o lingurita, o inmuiem in apa calda dupa care luam din aluat o cantitate echivalenta cu marimea unei nuci si-l adaugam in lichidul papricasului, desprinzandu-l cu grija de pe lingurita. Mic secret - Daca inainte de a baga lingurita in aluat ati inmuiat-o in apa fierbinte, veti vedea ca aluatul se va desprinde usor cand ajunge in sosul papricasului.
Cand am pus toate galustile, fierbem tocanita in continuare la foc mic sau o putem introduce in cuptorul preincalzit.
In ambele variate sa nu uitam sa acoperim cratita cu un capac.
De acum, nu mai dureaza foarte mult pana este gata, asa ca stati cu ochii pe ea.
Galustele se fac iute, in circa 2 - 3 minute si cand sunt ele gata, stingem focul.
Notes
Papricasul de fata l-am preparat cu galuste dar trebuie mentionat ca merge la fel de bine cu orez, traditionala mamaliguta sau cartofi piure.