Un desert foarte usor de facut, foarte elegant, cu o textura fina si delicioasa
Prep Time15 minutesmins
Cook Time1 hourhr
Total Time1 hourhr15 minutesmins
Course: Desert
Cuisine: usoara
Keyword: crema de zahar ars, crema de zahar ars la cuptor, crema de zahar ars reteta originara, crema de zahar ars simpla, crema de zahar ars video
Servings: 10porții
Calories: 318kcal
Author: Laura
Ingredients
8ou
1llapte
300gr.zahar
1esenta de vanilie
Instructions
Caramelizarea zaharului
Pentru cantitatea de ingrediente de mai sus, avem nevoie de o oala cu volum de 2 litri in care sa coacem crema la cuptor. Tineti cont de acest reper daca faceti modificari de cantitati.
Pe foc mediu, punem cratita si adaugam 100 gr. zahar.
Trebuie sa stati cu ochii pe zahar, eu una mai folosesc si un disc de fonta pus pe foc, ca sa mai tempereze caldura si sa puteti tine sub control topirea zaharului.
Cand incepe sa se topeasca, amestecati continuu cu o lingura de lemn. Nu lasati nesupravegheat, lucrurile o iau razna foarte repede la stadiul asta.
Cand zaharul s-a topit, are o culoare maro- deschis si deasupra se formeaza putina spuma - acum e gata, luati de pe foc si, ca sa opriti fierberea, scufundati fundul cratitei in apa rece 3 secunde.
Cu mainile imbracate in manusi termice si cu multa grija in cuget, incepem a invarti cratita in asa fel incat zaharul sa tapeteze peretii cratiteti pana la jumatatea inaltimii ei.
Punem pe un suport si lasam sa se raceasca.
Prepararea cremei
Intr-un bol mare, mixam ouale cu 200 gr. zahar si vanilia timp de 2 minute pana cand compozitia se deschide la culoare si la suprafata formeaza putina spuma.
Adaugam treptat laptele mixand intre timp pentru omogenizare.
Compozitia de oua cu lapte se toarna apoi in cratita peste zaharul caramelizat.
Coacerea cremei
Cratita o bagam cu baza intr-o tava cu apa rece si bagam totul in cuptorul preincalzit.
Statul la cuptor va dura circa o ora.
Ce trebuie sa avem noi grija este ca din 10 in 10 minute sa mai turnam niste apa rece ca sa impiedice fierberea ei - asta va face ca textura cremei sa fie una poroasa - pe mine una nu ma deranjeaza, v-am spus dar e bine de retinut detaliul asta in caz ca vreti sa faceti crema pentru o masa festiva, mai simandicoasa, unde vreti sa aveti o crema perfecta ca aspect.
Cand e gata, crema e inchegata, scoatem la cuptor si lasam sa se raceasca la temperatura camerei (preferabil peste noapte) dupa care se baga la frigider pentru inca o zi pentru o consistenta mai mare.
Notes
Cand servim, intai trecem cutitul pe marginea cratitei, punem deasupra o farfurie cu margina mai inalta (caci va fi mult suc) si cu o miscare rapida, raturnam invers.
Crema se serveste rece, scaldata generos in propriul suc.