Foccacia este un tip de paine italiana...plana, coapta in cuptor
Prep Time15 minutesmins
Cook Time30 minutesmins
Total Time45 minutesmins
Course: aluaturi
Cuisine: italiana
Keyword: focaccia, focaccia cu toppiing de rosii si cascaval, focaccia reteta simpla
Servings: 8portii
Calories: 254kcal
Author: Laura
Ingredients
Focaccia
500gr.faina
300ml.lapte
2linguriparmezanras (optional)
1linguritaoreganouscat
1linguritacimbruuscat
1/2linguritafrunze de busuiocuscat
putin piper negru
1linguritasare
1linguritazahar
1linguradrojdie
1linguritaulei
Topping
Masline
rosii cherrytaiate in felii subtiri si puse pe un prosop sa absoarba umezeala
Rozmarinproaspat taiat
Sare de mare(sau sare obisnuita)
Ulei de masline
Instructions
Aluatul cu foccacia
Intr-un bol, amestecam laptele (putin caldut) cu drojdia si zaharul si asteptam sa devina pufoasa si ...sa faca bule (semn de netagaduit ca drojdia e buna).
Intr-un bol mare, amestecam faina in prealabil cernuta cu sare, oregano, cimbru, busuioc, piper negru macinat si o lingura de parmezan.
Adaugam uleiul, amestecam putin dupa care adaugam mixtura de drojdie.
Amestecam cu o lingura de lemn pana obtinem un consistenta de aluat.
Pe o suprafata curata, presaram faina si lucram aluatul pe acea suprafata - daca mai e nevoie de faina, aluatul va absorbi din faina presarata pe planul de lucru. Consistenta trebuie sa fie elastica si fina. Dureaza cam 10 minute de framantat ca sa obtinem textura dorita.
Incingem cuptorul.
Ungem o tava cu ulei, tapetam cu faina si punem aluatul si-l intindem cu mana, avand grija sa aiba o grosime de 1,5 cm - nu trebuie sa fie prea subtire. Il acoperim cu un prosop curat si il lasam intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul.
Toppingul
Intre timp pregatim toppingul: am taiat rosiile cherry in jumatate si le-am pus pe niste prosoape de harstie sa absoarba excesul de apa. Daca avem masline, le putem taia felii subtiri pe care sa le presaram apoi peste aluat.
Coacerea foccaciei
Foccaccia e gata de bagat la cuptor, rosiile le-am asezat din loc in loc pe aluat, infigandu-le usor inauntru si am stropit desupra cu ulei dupa care am presarat parmesan si sare deasupra.
Il mai lasam sa se odihneasca 15 minute dupa care il bagam la cuptor si il coacem circa un sfert de ora la 230 grade C temperatura pana incepe sa se rumeneasca.