Cascaval facut in casa, reteta simpla si gustoasa, din ingrediente naturale
Prep Time10 minutesmins
Cook Time20 minutesmins
Total Time30 minutesmins
Course: Aperitive si gustari
Cuisine: de baza
Keyword: cascaval de casa, cascaval de casa din branza de vaci, cascaval facut in casa
Calories: 278kcal
Author: Laura
Ingredients
1kg.branza de vaci
1llapte (de preferat, de la tara - zic si eu)
80gr.unt(asta ar insemna cam patru linguri)
1ou
1/2linguritabicarbonat de sodiu
1/2linguritasare
Instructions
Pregatirea materiei prime
Punem laptele la fiert intr-o oala (eu am folosit lapte nefiert, proaspat).
Intr-o farfurie, maruntim branza de vaci cu furculita.
Cand laptele incepe a fierbe,adaugam branza, amestecam bine cu o lingura de lemn si lasam pe foc in jur de 5 minute, pana se formeaza zerul.
Luam de pe foc si, intr-o sita pe care am tapetat-o cu niscaiva tifon, turnam branza pentru a se scurge zerul. Dureaza o ora (zice Irina), eu am lasat peste noapte.
A doua zi, "se da pe razatoare sau pe masina de carne" - spune Irina -, eu una am constatat ca produsul final e destul de sfaramicios, asa ca am sarit peste ultima sugestie, doar am framantat branza cu mana ca s-o maruntesc cat mai mult. Puteam sa fac asta si la blender dar am zis ca n-are rost sa murdaresc cuva aparatului pentru atata lucru. La un moment dat, ma gandeam ca poate am gresit si in produsul final se vor regasi bucati mai maricele de branza. Dupa cum sta dovada poza de mai jos, n-a fost cazul - asta poate si pentru ca am amestecat foarte constiincios in pasul al doilea.
Prepararea cascavalului pe foc
Pentru pasul asta am folosit o oala de inox, nu stiu daca e cea mai inspirata idee, in timp ce lucram la podusul final, ma gandeam ca ar fi mers mai bine vasul de tuci in care fac de obicei mamaliga. Irina foloseste de obicei un vas de teflon.
Punem untul la topit, adauga branza cat mai maruntita.
Amestecam cu lingura de lemn pana se omogenizeaza compozitia. Intr-un bol, batem oul cu sare si bicarbonatul ca pentru omleta.
Turnam oul peste branza si amestecam cu entuziasm pana compozitia se omogenizeaza si se transforma intr-o crema groasa.
Ca o observatie personala, compozitia s-a "infoiat' tare cand am adaugat oul peste branza - banuiesc ca este contributia bicarbonatului; am amestecat in continuare si a revenit la o textura normala, (tot mai) cremoasa (dar si eu am amestecat cu disperare ca tare miißera teama sa nu o dau in bara).
Intarirea cascavalului in forma
Luam de pe foc, amesteca foarte energic in continuare si apoi turnam in forma (eu am folosit o cutie de plastic curata, mai grosuta ramasa de la o inghetata luata din comert).
Lasam la racit si intarit (tot peste noapte, zic eu), apoi se scoate din forma si se poate consuma.