pulpa de paie frageda gatita la cuptor
Print

Mancarica de oaie la cuptor

Gatit lent, la foc mic, pana capata o textura frageda si suculenta
Course fel principal
Cuisine romaneasca
Keyword mancare de oaie la cuptor, oaie la cuptor, retete cu carne de oaie
Prep Time 20 minutes
Cook Time 4 hours
Total Time 4 hours 20 minutes
Author Laura

Equipment

Ingredients

  • 2 kg pulpa de oaie
  • 2 bucati ceapa de marime mare
  • 1 - 2 bucati ardei eu am pus unul caci era foarte mare din soiul kapia
  • 2 - 3 catei usturoi
  • 1 pahar vin alb sec
  • 1 lingurita chimion
  • 2 bucati dafin
  • 1 lingurita piper boabe
  • sare

Instructions

Pregatirea carnii de oaie

  • Indiferent daca doriti sa gatiti o pulpa intreaga la cuptor sau taiata cubulete, la inceput va trebui sa hotarati daca lasati grasimea in mancare sau o eliminati. Aici nu e doar o chestiune de calorii, in grasimea oii sta acel miros specific de sau pe care unii nu il suporta.
  • Cum noua ne place oaia asa cum e ea si nici nu ne ingrijoreaza caloriile de la o singura mancare de oaie pe care nici nu o avem des la masa, am lasat grasimea dar si oasele care mai erau pe acolo. Oasele fac, in mod deosebit mancare mai nutritiva caci elimina minerala care o fac hranitoare dar si foarte savuroasa.
  • Ca niste iubitori de carne de oaie ce suntem, cu o zi inainte de a o gati, am amestecat carnea cu o lingura sare si piper si am lasat-o peste noapte la frigider. Aceasta este o modalitate simpla de a scoate in evidenta savoarea aparte a carnii de oaie. Bonus, sarea astfel adauga ajuta la fragezirea carnii.

Daca nu va place gustul natural al carnii de oaie, aveti cateva optiuni:

  • sa eliminati grasimea de pe carne, in aceasta se aduna cea mai mare parte a mirosului specific de oaie.
  • sa o frecati cu un acid, otet de mere sau lamaie, amandoua inlaturand cu succea mirosurile
  • sa o tineti intr-un bait - reteta pentru acesta, sper eu sa o public
  • sa folositi condimente ajutatoare precum dafinul, cuisoarele sau ienibaharul.

Pregatirea ingredientelor

  • A doua, zi scoatem carnea de oaie de la frigider si o lasam o ora sa ajunga la temperatura camerei inainte de a o pune pe foc.
  • Intre timp curata, 2 cepe si le taiem solzisori.
  • Am curatat de cotor si seminte si un ardei -kapia am avut (puneti doi daca e un ardei mai mic de marime) si l-am taiat felii. Daca nu aveti ardei, puteti inlocui cu pasta de ardei, fulgi uscati de ardei(se gasesc pe la magazinele naturiste) sau boia dulce sau picanta, dupa dorinta.

Calirea ingredientelor

  • Intr-o oala incapatoare, am pus la incins 3 linguri ulei, cand s-a infierbantat, am adaugat ceapa pe care am calit-o la foc potrivit pana se inmoaie.
  • Moment in care adaug ardeiul si calesc in continuare pana textura se inmoaie.
  • Acum adaugam si carnea de oaie pe care o calim pana isi schimba culoarea.
  • Adaugam si o lingurita de chimion sa se caleasca laolalta pentru a-si dezvolta aroma.

Gatirea la cuptor

  • Dupa ce am inceput a da gust mancarii prin calire, trecem la pasul doi, coacerea la cuptor care va amplifica gusturile si va da fragezime si textura moale carnii.
  • Aprindem cuptorul sa se incinga la 190°C. Nu o fac cu mult inainte de a baga vasul la cuptor, pentru ca -desi nu am patit nimic niciodata - am o teama de a baga vas de sticla in cuptorul prea incins, prefer sa o fac in cuptor doar usor incalzit, astfel nu exista riscul ca sticla sa se crape de la diferenta de temperatura intre propria temperatura si cea a cuptorului.
  • Am transferat carnea din oala intr-un vas Yena puteti lasa totul in cratita daca vreti si daca aceasta se preteaza la coacerea in cuptor. Unul din motivele pentru care imi place sa folosesc vase Yena, este faptul ca pot vedea ce se intampla cu carnea fara a interveni prea mult inutil.
  • Am turnat deasupra si apa fierbinte cat sa acopere carnea cu un deget. Am fiert apa inainte pentru ca, o data pusa in cuptor, sa dureze mai putin pana incepe gatirea propriu-zisa.
  • Am mai adaugat o lingura boabe de piper, 2 foi de dafin, sare nu am mai pus caci am sarat inainte. Voi puneti daca credeti necesar.
  • Am adaugat si un pahar de vin alb sec.
  • Am acoperit cu un capac sau o folie si am bagat la cuptor.
  • Important - in functie de ce folositi pentru a acoperi vasul, capac sau folie, va trebui sa supravegheati mai mult sau mai putin mancarea pentru a preveni pierderea excesiva de lichid. Eu, de pilda, am folosit un capac care acopera bine dar nu ermetic, asa ca dupa circa doua ore, trebuie sa verific daca e suficient lichid sau mai trebuie adaugat. De obocei, nu mai trebuie, dar daca adaugati, folositi apa fierbinte si mare atentie sa nu va ardeti cand inlaturati capacul, folositi manusi termice si feriti-va fata de aburii fierbinti. Daca veti fi nevoiti sa mai adaugati lichid, timpul de gatire s-ar putea lungi putin.
  • Oricum dupa doua ore jumatate, trebuie sa verificati putin carnea si lichidul din oala. De aceea si folosesc vas Yena - e transparent si nu necesita sa umblu la el sa vad cum sta treaba.
  • In cazul meu, chiar daca capacul nu era 100% ermetic, nu a pierdut atata lichid cat sa necesite interventie.
  • Singurul lucru cat l-am facut cat carnea a stat la cuptor, a fost sa astept initial sa ajunga lichidul din vas la temperatura de gatire - vedem asta din faptul ca incepe sa bolboroseasca molcom, moment in care scadem temperatura cuptorului la foc mic 150°C, lasandu-l sa se gateasca in continuare.
  • In timpul asta am curatat si 3 catei de usturoi.
  • Dupa 3 ore jumatate, am scos carnea de la cuptor. Ii dadeam tarcoale inca cu o ora jumatate inainte pentru ca miroasea de lesinai de pofta si supravegheam si cum stam cu lichidul din vas.
  • Atentie cand desfaceti capacul sau inlaturati folia. Aburii fierbinti care se elibereaza va pot arde serios, feriti-va fata si folositi manusi termice cand umblati la vas.
  • La final, pentru o usoara iuteala delicioasa, radem si doi catei de usturoi cruzi peste carnea aburinda.

Video

Notes

Reteta de fata o puteti folosi si pentru alte tipuri de carnuri cu o faima dificila, precum carnea de vita, manzar, miel sau capra. Aveti grija ca unele din aceste carnuri nu se sareaza inainte de gatire caci se intaresc in loc sa se inmoaie.