paste al limone cu smantana
Print

Paste al limone

Paste al limone gatite cu smantana sau fara, simple, delicioase, satioase si foarte versatile.
Course fel principal
Cuisine italiana
Keyword paste al limone, spaghetti al limone, tagliatele al limone
Prep Time 4 minutes
Cook Time 11 minutes
Total Time 15 minutes
Servings 2 portii
Calories 458kcal
Author Laura

Equipment

Ingredients

  • 250 g paste tagliatele, spaghetti, linguine
  • 2 - 3 bucati lamaie
  • 100 g parmezan ras fin
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • 60 ml vin alb optional, eu nu am pus

sos fara smantana

  • 70 g unt

sos cu smantana

  • 50 g unt
  • 250 ml smantana
  • 1 legatura verdeata merge patrunjelul si busuiocul, alegeti care va place

Instructions

Pregatirea pastelor

  • Punem o oala mare cu apa pe foc. In general, cand fierbem paste, raportul este 1 l de apa la 100 g paste. Eu am pus 4 l la 500 g pentru ca doresc sa am o apa mai concentrata in amidon pentru a emulsifica sosul.
  • Cand apa incepe sa fiarba, se adauga sare si apoi se pun pastele. Le-am fiert cat indica pe pachet, adica 9 minute, am folost tagliatele.

Pregatirea ingredientelor

  • Lamaile se rad de partea galbena pe razatoarea fina.
  • Tot acum am ras si un catel de usturoi.
  • Important!!! Incepem sa preparam sosul cu circa 3 minute inainte ca pastele sa fie gata. Timingul e important caci trebuie sa adaugam pastele imediat ce coaja de lamaie si usturoiul s-au calit maxim 2 minute.

Prepararea sosului fara smantana

  • Intr-o tigaie mare, se pune untul la topit pe flacara medie pana dezvolta spuma.
  • Dam focul mai incet, adaugam usturoiul si coaja rasa de lamaie si gatim, amestecand des, circa 1 - 2 minute pana isi dezvolta cele doua ingrediente aromele.

Prepararea sosului cu smantana

  • Punem in tigaie smantana minim 30% grasime, cand aceasta se infierbanta, adaugam si coaja de lamaie si usturoiul.
  • Fierbem pe foc mediu circa 3 - 4 minute pana sosul se mai reduce, amestecand des in acest timp.
  • Adaugam untul care, la aceasta faza, ar trebui sa se topeasca instant in sos.
  • Amestecam ca sa se omogenizeze ingredientele.

Asamblare pasta al limone

  • Adaugam pastele in sos, eu le-am transferat cu un cleste de bucatarie. Chiar daca scurgeti pastele, nu aruncati apa in care au fiert, aceasta este foarte importanta in emusificarea sosului si pentru obtinerea unei consistente potrivite.
  • Pentru pastele fara smantana, se mai adauga inca 120 ml apa, din cea in care au fiert pastele. Crestem flacara la mediu-mare si gatim, amestecand pana cand pastele sunt invelite intr-un sos cu un aspect satinat care este, in fapt, sosul emulsificat.
  • Pentru pastele cu smantana, adaugam pastele in sos cu putin lichid din apa in care au fiert pastele. In acest caz, categoric ne trebuie mai putina apa ca la pastele fara smantana. Amestecam pastele si lasam sa fiarba 1 - 2 minute pana pastele absorb din sosul din tigaie.
  • Fie ca facem pastele cu smantana sau fara, adaugam parmezanul ras si amestecam cu grija pana sosul se mai ingroasa.
  • Daca sosul se ingroasa prea tare sau are un aspect uscat, adaugam treptat apa in care au fiert pastele pana sosul isi recapata consistenta dorita.
  • Adaugam zeama de lamaie, 1 lingura la inceput, amestecam pentru omogenizare, apoi gustam si apoi mai adaugam daca simtim nevoia dupa propriul gust.
  • Asezonam cu sare si piper dupa gust.
  • Chiar inainte de servire, mai adaugam putina coaja rasa de lamaie, parmezan si verdeata taiata marunt si se servesc imediat.
  • Pot fi o masa de sine statatoare dar sunt grozave si cu carne gratar alaturi sau chiftele.

Video

Notes

  • Inainte de a rade lamaile, le-am tratat putin contra pesticidelor, punandu-le intr-un bol cu apa calda la care am adaugat 100 ml otet la un litru apa. Se presupune ca apa calda deschide porii cojii, eliberand din substantele nocive. Se mai poate adauga si sare, cu care sa se frece coaja.
  • Am pus 4 l apa la 500 g. paste pentru ca am vrut sa obtin o apa ceva mai plina de amidon, va fi de mare ajutor apoi pentru a obtine un sos emulsifiat si matasos.
  • In cazul pastelor fara smantana, apa in care am fiert pastele, adaugata la sos ajuta la conturarea unei savori citrice mai puternice decat in cazul cremei cu smantana in care savoarea citrica e mai estompata.
  • Eu adaug sare abia cand incepe sa fiarba apa pentru ca sare incetineste fierberea si ar durea prea mult sa dea in clocot. Si asa, cand punem sarea, vom observa ca fierberea se opreste si va trebui sa asteptam sa reinceapa ca sa punem pastele.
  • Sarea adaugata in apa in acre fierb ajuta pastele sa isi potenteze¬† gustul.