Unt de casa, reteta simpla, rapida, gata in maxim 10 minute. Unt natural facut din smantana dulce, grasa. Introducere este lunga, plina de informatii dar lunga, asadar daca vreti sa ajungeti direct aici dati un click pe butonul de mai jos.
Prep Time8 minutesmins
Total Time10 minutesmins
Course: Fel de baza
Cuisine: de baza, usoara
Keyword: unt de casa
Servings: 1portie
Calories: 330kcal
Author: Laura
Ingredients
smantana dulcegrasa -minim 30% grasime
opțional
sare
Instructions
Toarna smantana intr-un bol.
Cu un mixer de bucatarie cu lamele de inox, amestecam smantana la viteza mare pana cand se taie. Adica materia solida din smantana se separa de cea lichida, zara. Operatiunea poate varia ca durata intre 2 si 8 minute, timp in care vom supraveghea atent procesul.
Cand smantana s-a taiat, lasam sa se odihneasca circa 5 minute.
Am luat o strecuratoare peste care am pus un tifon curat. La baza strecuratorii, am pus o oala sau un bol care sa colecteze lichidul ce se va scurge din unt. Nu il aruncati, este pretios din punct de vedere nutritiv, poate fi baut ca atare (mie asa imi place) sau poate fi folosit in diverse preparate.
Pune untul scurs astfel in strecuratoare si vom amesteca pentru a elimina restul de lichid.
Daca vrei sa adaugi sare, acum e momentul.
Amesteca untul pana capata consistenta dorita, tinand cont ca aceasta va fi diferita in functie de daca temperatura untului - daca acesta e rece sau cald
Se pune intr-o forma sau un recipient si ii poti da ce forma doresti.
Se depoziteaza la frigider doar acoperit cu o folie, altfel capata gust si miros de la alimentele din frigider. Daca nu vrem sa il folosim in viitoarele zile, e mai bine sa il congelam.
Notes
Ce poate merge rauDaca va apucati de reteta si aveti probleme in a face smantana sa se separe, pot fi doua motive principale:
temperatura smantanii - prea calda sau prea rece. Temperatura ideala a smantanii din care vrem s facem unt este de 15 °C.
Daca aveti temperatura dar tot nu se bate, poate fi de vina cantitatea prea mica de grasime din smantana. Procentajul ideal de grasime este de minim 30%.
Daca untul proaspat facut are un gust ciudat, asta este din cauza ca nu ai folosit palete curate cand l-ai preparat. Eu am masina de spalat vase si inainte de a face unt totdeauna pun paltele de mixer la spalat -pentru orice eventualitate.
StocareaModul de stocare a untului facut in casa este determinat in mare masura de folosinta pe care vrem sa i-o dam.Trebuie retinut ca eliminarea unei cantitati cat mai mari de apa din unt nu e un moft ci este cea mai sigura modalitate de a ii prelungi termenul de valabilitate. De asemenea pentru a nu se strica untul trebuie ferit de caldura, lumina si aer. Personal recomanda clarifierea untului, aveti aici pe blog si reteta de unt ghee, un unt pur si sanatos, ce contine doar lipide.Untul rancezit are un miros aparte, neplacut si trebuie aruncat.Pentru consum la micul dejun pe paine, zi de zi, il putem tine la frigider (in nici un caz in camara sau la temperatura camerei) pana la o saptamana, la o temperatura care sa nu depasesca 4°C. Trebuie pastrat intr-o cutie inchisa sau inchis ermetic cu folie alimentara. Daca nu facem asta, untul va absorbi diversele arome din frigider. Ca sa fie usor de folosit si de intins, trebuie scos cu 10 minute inainte de a-l folosi.Daca nu intentionezi sa il folosesti in urmatoarele zile, e mult mai bine sa il congelezi inpachetat ermetic in folie alimentara. Poate sta la congelator pana la 6 luni. Inainte de a-l folosi il decongelam peste noapte la frigider.