Limba in sos de smantana cu tarhon, reteta aromata, delicioasa. La timpul de preparare am adaugat si perioada dedicata prepararii limbii dar daca o aveti deja pregatita si fiarta, restul retetei e floare la ureche.
Prep Time2 hourshrs
Cook Time20 minutesmins
Total Time2 hourshrs20 minutesmins
Course: fel principal
Cuisine: romaneasca
Keyword: limba cu smantana, limba cu sos de smantana, limba cu sos de smantana si tarhon, limba cu sos de smantana si verdeata
Servings: 2portii
Calories: 311kcal
Author: Laura
Ingredients
2bucatilimbade porc sau de vita
500mlsupa concentrata de pui
150mlsmantanade gatit - eu am folosit La Dorna
1ceapa
1lingurafaina
2 - 3linguritarhontocat marunt
2cateiusturoi
3linguriulei
saredupa gust
piperdupa gust
1varf cutitienibaharoptional
Instructions
Pregatirea limbii pentru preparare
Limba se spală bine sub jet de apă rece, de preferință cu o perie aspră, se clateste in cateva ape si se tine cateva ore in apa rece, schimbandu-se apa de cateva ori.
Se pune la fiert in apa rece cu sare, la foc mic. E gata intre o ora si chiar 4 ore in functie de cat de batran era animalul si ce tip de animal era.
Se fierbe pana se inmoaie si devine frageda. Toata operatiunea am facut-o cu o seara inainte.
Tot atunci am curatat si limba de pielite, se recomanda a se face cat e calda inca, se indeparteaza mai usor.
Pregatirea limbii in sos de smantana cu tarhon
Se curata ceapa si se taie marunt.
Se curata si cateii de usturoi si se maruntesc.
Incingem uleiul intr-o tigaie si punem ceapa si usturoiul, putina sare.
Calim la foc mic pana se inmoaie.
Adaugam faina, amestecam sa se omogenizeze, apoi adaugam supa in fir subtire, amestecand contiincios ca sa prevenim formarea de cocoloase.
Am adaugat si feliile de limba deja curatate si taiate, apoi am aturnat smantana si am dat focul foarte incet, amestecand sa se omogenizeze.
Se mai fierbe la foc mic vreo 8 minute, timp in care supraveghem sa nu ajunga sa se ingroase sosul prea tare, caz in care trebuie sa mai diluam cu un polonic de supa adaugat fix atat cat trebuie ca sa mentinem o consistenta asemenatoare cu a unei smantana fluide.
O data timpul trecut, stingem focul, asezonam dupa gust cu sare, piper, ienibahar.
La final adaugam tarhonul taiat marunt.
Notes
Am savurat limba cu smantana cu niste cartofi natur, pregatiti simplu. Genul asta de mancare cere o garnitura nepretentioasa caci ea in sine e suficient de consistenta si aromata cat sa nu mai necesite alte adaugiri sofisticate.