baba ganouch servit intr-un bol
Print

Baba Ganoush

Baba ganouch, pasta de vinete cu tahini, aperitiv oriental din seria meze
Course Aperitive si gustari
Cuisine araba, levantina
Keyword baba ganouch, baba ganouj
Servings 4 portii
Calories 243kcal
Author Laura

Ingredients

  • 2 bucati vinete mari
  • zeama de lamaie
  • ulei
  • 1 1/2 lingura tahini
  • 2 linguri iaurt
  • 2 catei usturoi curatati si zdrobiti
  • 1 ramurica cimbru
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • sumac
  • 2 linguri patrunjel verde

optional

  • 1 - 2 linguri boia afumata, mai ales daca vinetele nu au fost gatite pe carbuni

Instructions

  • Am pus vinetele pe o placa de fonta si le-am gatit pe aragaz. Placa de fonta e excelenta la asa ceva. Daca puteti prepara vinetele la gratar si mai bine.
  • Pe masura ce se fac, intoarcem pe celelalte parti in asa fel incat sa fie coapte pe toata suprafata. Sunt gata cand sunt moi prin apasarea cu degetul.
  • Le luam de pe foc, le punem deoparte pe o tava, le saram si le acoperim cu un prosop curat.
  • Dupa cinci minute, s-au racit suficient cat sa poate fi curatata cu mana, inlaturam pielita carbonizata si punem pulpa intr-o strecuratoare.
  • Lasam sa se scurga pulpa pentru a elimina cat mai mult din lichidul lasat de vinete.
  • Cu un tocator de lemn, tocam pulpa vinetelor marunt dupa care o punem intr-un bol.
    ingredientele folosite in pasta de vinete cu tahini baba ganouch
  • Am desfacut catei de usturoi, i-am pus in mojar, i-am presarat cu putina sare si putin ulei si i-am maruntit cu pistilul pana s-a transformat intr-o pasta.
  • Adaugam in pasta de vinete 1 lingurita zeama de lamaie, pasta de tahini, iaurtul, cimbrul, usturoiul.
  • Amestecam totul bine, mai verificam asezonarea.
  • Potrivim la gust cu sare, piper, sumac, zeama de lamaie daca simtiti ca mai este nevoie. Adaugati cate putin si gustati pana aveti gustul care voua vi se pare perfect.
  • Acoperim si dam la frigider daca nu vrem sa o servim imediat.

Video

Notes

La frigider rezista pana la 10 zile.
Inainte de a fi servita trebuie lasata la temperatura camerei pentru a se accentua savoare.
Servire
Punem o cantitate mica de baba ganouch intr-un bol, stropim cu putin ulei de masline. Presaram un varf de cutit de sumac si presaram patrunjel tocat. Se serveste cu lipie sau pita.