vinete cu rosii servite cu branza feta si busuioc
Print

Vinete condimentate cu busuioc si feta

Vinete cu rosii cu feta si busuioc, reteta turceasca, simpla, lejera, aromata, pe cat de simpla, pe atat de savuroasa
Course fel principal
Cuisine turceasca
Keyword vinete cu feta si busuioc, vinete cu rosi si busuioc, vinete turceasti cu feta
Prep Time 10 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 1 hour
Servings 8 portii
Calories 78kcal
Author Laura

Ingredients

  • 2 bucati vinete
  • 8 - 10 catei usturoi
  • 6 linguri ulei de masline
  • 1 bucata ceapa mare
  • 1 lingura piper grosier macinat
  • 2 lingurite ghimbir proaspat ras
  • 4 lingurite chimion macinat
  • 3 lingurite coriandru macinat
  • 1 lingurita cardamom macinat
  • ghimbir
  • 1 1/2 kg rosii la conserva
  • 10 frunze busuioc proaspat
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Instructions

Pregatirea vinetelor

  • Nota Am vrut sa respect reteta sa vad care e rezultatul final dar, acum ca am facut-o, pot sa spun ca gatitul vinetelor la cuptor mi se pare infinit mai greoi decat coacerea lor pe aragaz. Personal prefer sa le fac pe flacara (normal, idela ar fi pe gratar de carbuni). Bineinteles singura chestiune este ca trebuie sa coacem usturoiul separat. Nu renuntati la usturoiul copt, ii da o savoare deosebita. Asadar, puteti sari peste gatitul vinetelor la cuptor, preparati-le pe aragaz, coaceti doar usturoiul.
  • Se incinge cuptorul la 170°C.
  • Vinetele se taie pe lungime. Pe pulpa am taiat linii in diagonala, apoi am taiat linii paralele in partea opusa.
    vinetele taiate pe lungime se cresteaza in carouri
  • Se sareaza generos pulpa vinetelor.
  • Se pun bucatile de vinete cu partea taiata in jos pe un gratar si sa lasa sa se scurga cel putin 10 minute. Apa in exces se va scurge, eliminandu-se astfel si gustul amar.
    vinetele se sterg de umezeala cu un prosop de bucatarie
  • Se usuca apa in exces cu un prosop de hartie .
  • Cateii de usturoi curatati se taie pe lungime si se infig in taieturile facute in pulpa vinetelor.
  • Stropim cu ulei de masline cele doua jumatati de vinete si asezonam cu piper proapsat macinat.
  • Am incinge 2 - 3 linguri de ulei intr-o tigaie mare antiaderenta.
  • Cand uleiul s-a incins, se pun bucatile de vinete cu pulpa taiata in jos.
  • Se prajesc 3 - 5 minute pana pana vinetele se rumenesc.
  • Se baga la cuptor pentru 20 - 30 de minute sau pana cand pulpa e moale iar pielita se indeparteaza usor.
  • Se scot din tigaie si se lasa sa se odihneasca circa 5 minute pana s-a racit suficient cat sa fie curata fara sa ne frigem la degete.

Curatarea si calirea cepei

  • Ceapa se curata si se taie marunt. 
  • Se adauga 2 linguri de ulei de masline intr-i tigaie mare de sota, se pune pe aragaz la foc mediu.
  • Se adauga ceapa taiata marunt si se prajeste 2 - 3 minute pana cand se inmoaie.
  • Se adauga mai multe linguri de ulei de masline daca ceapa pare sa se usuce sau incepe sa se coloreze.
  • Se adauga chimenul, coriandrul, cardamomul si se gateste pentru 2 minute, amestecand des. Ceapa isi va schimba culoare de la condimente.

Pregatirea rosiilor si a piureului de vinete

  • Rosiile se toarna intr-o strecuratoare si se lasa la scurs minum 30 de minute. Daca preparati din rosii proaspete, cel mai bine e sa faceti un concasse de rosii pe care sa il caliti circa 10 minute inainte de a-l amestaca cu pulpa de vinete.
  • Cu o lingura se scobeste interiorul celor doua jumatati de vinet coapte. Pulpa de vinete se marunteste cu un tocator de lemn. Se adauga usturoiul copt maruntit si se amesteca cu pireul de vinete.
  • Se asezoneaza cu sare si o lingura de piper proaspat macinat.

Finalizarea retetei

  • In ceapa calita din tigaie e adauga vinetele . Cu o lingura de lemn amestecam des.
  • Se scade flacara de la aragaz si se gateste totul circa 3 - 4 minute.
  • Se adauga o lingura de ghimbir proapsat macinat, se mai gateste pentru inca doua minute. Eu nu am pus ghimbir in schimb am ras inca un catel de usturoi (sunt mare fana usturoi - recunosc).
  • Se adauga rosiile si se gatesste totul pe foc mediu circa 10 minute sau pana se evapora lichidul in exces din mancare.
  • Se asezoneaza dupa gust cu sare si piper.
  • Frunzele de busuioc se taie marunt si se adauga peste vinetele.
  • Se adauga busuiocul in tigaie si se gateste pe foc mediu inca un minut dupa care se ia de pe foc.
  • Mancare de vinete cu rosii si busuioc este gata, se aseaza intr-un bol pentru cateva ultime retusuri. Se presara feta (daca vreti o reteta vegana, puteti renunta linistiti la feta sau puteti adauga 2 - 3 linguri de fulgi de drojdie) si se stropeste cu ulei de masline. Se orneaza cu frunze de busuioc.

Video

Notes

Vinetele astfel gatite se pot servi ca garnitura langa o bucata de gratar sau langa mamaliga. Pot fi servite si pe post de topping de bruscheta cu putina telemea rasa. Sau chiar ca idee de umplutura pentru niste vinete umplute pentru cina.
Daca incercati reteta, sigur veti avea o gramada de idei de a o folosi.