pui umplut cu ceapa si lamaie
Print

Pui umplut cu ceapa si lamaie

Pui umplut cu ceapa si lamaie, reteta simpla, savuroasa, usor de preparat
Course fel principal
Cuisine usoara
Keyword pui umplut cu ceapa si lamaie, pui umplut trucuri
Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
timp de odihna 20 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Servings 6 portii
Calories 183kcal
Author Laura

Ingredients

  • 1 pui intreg
  • 1 ceapa
  • 1 lamaie
  • 1 bulb fenicul
  • 3 linguri mix de piper Sichuan vezi reteta mai jos

sare aromata cu lamaie

  • 3 bucati lamaie
  • 3 linguri sare grunjoasa

mix de piper

  • 2 linguri piper boabe negru, zdrobit in mojar
  • 1 1/2 lingura piper Sichuan zdrobit

Instructions

Mixul de piper Sichuan

  • Punem intr-un mojar cele doua tipuri de piper.
  • Zdrobim boabele de piper cu pistilul. Puteti face operatiunea si la un blender dar nu folositi viteza mare si pasati butonul cateva secunde. Nu vrem sa transformam piperul in pudra prea fina. 
  • Folosim din amestec cat ne trebuie la reteta si restul il putem depozita intr-un borcanel pentru alta mancarica buna.

Sare cu lamaie

  • Radem cele trei lamai de partea galbena pe razatoarea fina.
  • Intr-un mojar, am pus sarea grunjoasa, am adaugat coaja galbena de lamaie si am amestecat pana s-au omogenizat laolalta.
  • Se poate pastra pana la 2 saptamani pus intr-un borcanel inchis sau punguta ermetica.

Pregatirea puiului umplut

  • Se incinge cuptorul la 220 °C.
  • Puiul intreg il toaletam de eventual peri si altele si musai il lasam sa stea la temperatura camerei pentru o jumatate de ora. Si mai bine este daca ati avut timp sa il tineti cateva ore in saramura. Un pui intreg poate fi tinut in saramura pana la 8 ore, va spun drept ca niciodata nu l-am tinut atat dar trei ore da si diferenta e mare si mult favorabila tinerii in saramura. De data asta nu am facut-o din lipsa de timp dar in general o fac pentru ca e un pas care merita si care face un plus de diferenta in bine. 
  • Asezonam cavitatea interioara a puiului cu 1 - 2 linguri de sare cu lamaie.
  • Curatam ceapa si o taiem in jumatate, la fel si lamaia. Eu nu am folosit ca nu am avut dar Gordon a pus si un bulb de fenicul. Ca ierburi, am pus cateva frunze uscate de busuioc, Ramsay a pus busuioc proaspat dar na...lucram cu ce avem.
  • Inghesuim bucatile de ceapa, lamaie, fenicul si verdeata in cavitatea puiului.
  • Amestecam cele doua galbenusuri de ou si incepem a unge puiul din plin pe toata partea vizibilam mai putin pe spate. Galbenusul uns va actiona ca un lipici al condimentelor pe pielea puiului.
    pui intreg in tava uns cu galbenus de ou
  • Presaram peste tot puiul 3 linguri de mix de piper si 4 linguri de sare cu lamaie. Freaca condimentele pentru a fi cat mai uniform imprastiate, inclusiv pe aripi si copane. Nota Daca ai tinut puiul in saramura, micsoreaza cantitatea de sare intrucat carnea si-a tras destula sare in tesuturi deja.
  • Am legat puiul. Pentru asta, folosesc de obicei ata de papiota pe care o asez in cateva straturi sa o fac mai groasa nitel si o leg la capete. Pornesc din parte de sus, trec ata peste aripi, o aduc pe sub copane si inconjor de doua - trei ori extremitatile puiului. Nu le leg foarte strans pentru ca e nevoie de putin loc sa circule aeruk in timpul coacerii. Aveti mai jos un scurt filmulet facut de mine si postat pe IGTV  fix despre cum leg eu puiul pentru cuptor. 
  • Punem puiul in mijlocul cuptorului, locul ideal pentru a ne asigura ca se gateste uniform peste tot.
  • Dupa 15 minute de stat la cuptor, coboram temperatura cuptorului la 180 °C, temperatura care va ramane pentru tot restul timpului.
  • Timpul total de preparare depinde greutatea puiului. In principui e usor de calculat cate 15 minute pentru fiecare 500 gr. carne. Adica pentru un pui de 1 kg, asta inseamna 1 ora, pentru 1 pui de 2 kg sunt doua ore.
  • Cea mai sigura modalitate de a verifica daca puiul este facut in interior, este sa folosim un termometru de carne, au am doua, unul mecani si unul electronic. De care aveti, il infigeti in copanul superior. Daca temperatura aratata e 82°C, puiul e facut.
  • Cand il scoatem din cuptor, il lasam obligatoriu sa se odihneasca la temperatura camerei circa 20 de minute inainte de a-l servi. 

Video