Print

Paste cu usturoi si ulei de masline

Paste cu usturoi si ulei de masline, reteta simpla, traditionalul pasta al aglio e olio, economica, savuroasa, usor de facut
Course fel principal
Cuisine italiana
Keyword paste aglio e olio, paste cu usturoi si ulei de masline
Servings 4 portii
Calories 182.2kcal
Author Laura

Ingredients

  • 500 gr. paste
  • 6 linguri ulei de masline extravirgin, de calitate
  • 12 catei usturoi
  • 3 linguri patrunjel verde frunze maruntite
  • 2 lingurite zeama de lamaie
  • 3/4 lingurita fulgi de ardei

optional

  • 30 gr. Parmezan ras

Instructions

Punem pastele la fiert

  • Punem la fiert 4 litri de apa intr-o oala mare.
  • Se adauga pastele, 1 lingurita de sare, se fierbe pana se fac al dente.
  • Punem deoparte circa 100 ml din apa in care au fiert pastele, restul strecuram pastele prin sita.

Pregatim restul ingredientelor

  • Curatam usturoiul si il taiem cat mai marunt.
  • Taiem o lamaie si stoarcem una din jumatati sa avem suc de lamaie la indemana.
  • Spalam frunzele de usturoi si le taiem (cat mai) marunt.

Gatim usturoiul

  • Incalzim 3 linguri ulei, 2 treimi din usturoi si jumatate  de lingurita de sare intr-o tigaie antiaderenta de 25 cm pe foc mic.
  • Gatim, amestecand constant pana usturoiul incepe a se colora usor si capata o rumeneala usoara aurie - circa 10 minute. Cea mai simpla modalitate de a preveni arderea usturoiul este sa incepem a-l gati in uleiul inca rece si pe foc foarte mic pana se rumeneste. 

Facem sosul

  • Se ia de pe foc, se adauga restul de usturoi, patrunjel, sucul de lamaie, fulgii de ardei si 2 linguri din apa pastrata in care au fiert pastele. Apa adaugata acum e menita sa opreasca usturoiul din a se gati.

Asamblare

  • Punem pastele in bolul de servit.
  • Adaugam amestecul de usturoi, restul de ulei, restul de apa.
  • Amestecam pentru a combina gusturile.
  • Asezonam cu sare si piper.
  • Se  serveste imediat, presarand parmezan deasupra, fiecare dupa dorinta.

Video