frisca batuta servita cu capsuni
Print

Frisca naturala

Cum se prepara frisca din smantana naturala?
Course Desert
Cuisine clasica
Keyword cum se prepara frisca naturala, frisca, frisca naturala, frisca naturala din smantana grasa
Prep Time 6 minutes
Total Time 5 minutes
Servings 4 portii
Calories 217kcal
Author Laura

Ingredients

 • 250 ml smantana 30 - 35% grasime, rece
 • 1 lingura zahar

optional

 • 1 baton vanilie

Instructions

 • Inainte de a ne apuca sa batem frisca, e obligatoriu sa tinem smantana dulce la frigider cel putin 30 de minute. Daca e mai cald in bucatarie, nu e rau sa tineti la frigider si vasul in care urmeaza sa bateti smantana dar si paletele mixerului. Pentru a se bate cum trebuie si a obtine o frisca pufoasa, e obligatoriu ca smantana sa fie foarte rece.
 • Am pus smantana in bol, am adaugat zaharul, tot acum putem adauga si vanilie daca vreti (eu nu am pus).
 • Incepem prin a o mixa la viteza mica spre medie pana incepe sa capete volum, circa un minut va dura.
 • Marim viteza mixerului si mai batem pana frisca face acele moturi stabile. Totul dureaza pana la 3 minute.
 • Nu exagerati cu mixatul. De indata ce frisca se intareste si isi pastreaza forma, opriti-va din mixat. Daca continuati, veti obtine foarte curand (mai repede decat credeti) unt in loc de frisca. Care unt, e bun si ala - fie si indulcit - dar totusi, nu asta va doreati, nu?
 • Daca nu vreti sa o folositi de indata, cel mai bun mod de pastrare este in vasul in care am batut frisca, acoperit ermetic cu o folie alimentara. Se poate pastra asa 8 ore - spune cartea de bucate. Din experienta mea personala, am folosit frisca si la doua zile dupa batere fara probleme dar na.... pot eu sa ma contrazic cu autoritatea scrisa? Eu doar va spun ca asa a fost.

Video

Notes

Da, stiu ca exista o dezbatere cu privire la momentul adaugarii zaharului si la ce tip de zahar sa folosim. Eu una adaug zahar de la inceput, folosesc zahar normal. La inceput foloseam zahar pudra dar m-am luat dupa soacra-mea.
Il adaug de la inceput pentru ca va avea timp tot intervalul de mixare sa se topeasca in frisca. Daca l-as adauga mai tarziu, zaharul nu ar avea timp sa se topeasca si  s-ar simti in compozitie in granulatie mare. Caz in care e mai indicat sa puneti zahar pudra daca il adaugati mai spre final. Eu una prefer sa il pun de la inceput,  nu prea imi place sa folosesc zahar pudra deoarece totusi mi se pare ca se simte in compozitia spumoasa.
Oricum trebuie sa stiti ca zaharul nu influenteaza cu nimic frisca. Aceasta se prepara din combinatia de grasime din smantana si rece. V-am povestit in descriere procesul. 
Asadar ca final, nu uitati ce doua reguli de baza:
 • smantana sa fie grasa, cat mai grasa, peste 30% grasime deoarece moleculele de grasime sunt cele ce tin aerul din frisca in interior.
 • Smantana trebuie sa fie foarte rece, la fel si bolul si paletele. Frigul tine moleculele de grasime ferme in timp ce caldura le dizolva, distrugand si textura pufoasa a friscai.