Print

Ardei umpluti cu varza in saramura

O reteta de muraturi rafinata si delicioasa
Course Conserve de iarna
Cuisine romaneasca
Keyword ardei umpluti cu varza in saramura, ardei umpluti cu varza in saramura muraturi pentru iarna, ardei umpluti cu varza si morcovi in saramura
Prep Time 40 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 50 minutes
Servings 16 portii
Calories 20kcal
Author Laura

Ingredients

  • 16 ardei capia
  • 1 varza circa 1 kilogram aproape jumatate
  • 2 morcovi
  • frunze de telina
  • bete de marar uscate
  • 1 radacina hrean taiata in bete subtiri
  • 1 lingura sare mare. grunjoasa, neiodata, pentru muraturi

Eu n-am pus dar se mai pot adauga in functie de ce aveti la indemana

  • cimbru uscat
  • ardei iuti
  • dafin

Saramura

  • 3 litri apa
  • 3 linguri sare
  • 2 linguri otet
  • 2 linguri piper boabe optional

Instructions

Pregatirea ingredientelor

  • Intai, am curatat varza de eventuale foi mai vestede de deasupra, apoi am feliat-o subtire. Pentru asta am un cutit special pentru varza cu care termin treaba repede.
  • Am curatat si morcovii si i-am dat pe razatoarea cu ochiuri mari.
  • Am amestecat varza cu morcovii, am adaugat o lingura de sare grunjoasa si am amestecat tot, framantand usor ca sa se inmoaie varza.
  • Am pus-o deoparte, sa lase zeama.
  • Ardeilor le-am inlaturat cotorul, i-am scuturat de samburi si cu o lingurita sau un cutitas subtire se inlatura nervurile din interior. E o treaba destul de migaloasa, care cere timp. Musai sa verificati si sa nu aiba ardeiul stricaciuni. 
  • Dupa ce i-am curatat bine, i-am spalat si clatit in apa curata dupa care i-am pus la scurs cu capatul taiat in jos.

Prepararea saramurii

  • Am pus la fiert 3 litri de apa cu 3 linguri de sare. Initial am pus doi litri dar apoi mi-am zis ca nu are nimic daca mai ramane, asa ca am mai adaugat un litru. Principiul este ca se pune o lingura de sare grunjoasa, neiodata la un litru de apa.
  • Am adaugat si doua linguri de piper.
  • Am fiert saramura pana sarea s-a topit in lichid, circa 5 minute. 
  • Am stins focul si am lasat sa se racoreasca putin.

Asamblarea conservei

  • Am scurs salata de varza de zeama in exces.
  • Am umplut pana la refuz fiecare ardei curatat cu salata de varza, am indesat impingand usor cu coada la o lingura de lemn.
  • Am asezat ardeii in borcan, inghesuindu-i usor. 
  • Intre ardei am strecurat frunze de telina, bete uscate de marar, bete de hrean, ardei iuti.
  • Cand am terminat borcanul de pus, l-am asezat pe o suprafata metalica gen o tava.  Aceasta va prelua temperatura inalta a saramurii, impiedicand astfel spargerea borcanului de sticla.
  • Am turnat deasupra saramura, am asezat deasupra o farfurioara si am lasat asa pana a doua zi. 
  • Am turnat doua linguri de otet in borcan.
  • L-am inclinat usor in lateral pentru a elimina aerul.
  • Am acoperit etans cu un capac. E nevoie de 2 luni ca sa fie gata. Abia asteptam.

Video