Punem la fiert 4 l de apa.
Cat timp apa sta sa fiarba, pregatim sparanghelul, inlaturam cu un peeleri frunzulitele de pe tulpina pana sub lastari si cu un burete abraziv, frecam foarte usor tulpina, inlaturand pielita subtire de deasupra.
Apucand fiecare tulpina spre lastari cu o mana si cu cealalta de partea de jos, indoiti tulpina pana se rupe.
Am legat cate 5 tulpini intr-un manunchi, cu lastarii la acelasi nivel, legand buchetul in partea lastarilor dar si in partea inferioara a manunchiului.
Cand apa s-a pornit sa fiarba, adaugam sarea. Pare multa sare dar aceasta are atat rolul de a asezona cat si cel de a tine pigmentul de culoare in planta.
Asteptam ca apa sa porneasca sa fiarba din nou. Nu adaugam sparanghelul pana apa nu e in clocot.
Puneti snopii de sparanghel in apa clocotita, avand grija sa nu adaugam prea multi ca prin temperatura lor sa nu opreasca fierberea.
Sparanghelul va sta la blansat fix trei minute, timp in care vom pregati un bol de apa rece cu gheata sa il avem la indemana.
Dupa trei minute, verificati textura si gustul sparanghelului si daca sunteti multumiti, scoateti-l si adaugati/l imediat in apa rece ca gheata. Eu am folosit chiuveta curata si dezinfectata, in acre am adunat apa foarte. Gheata are rolul de a nu lasa apa sa se incalzeasca cand bagam sparanghelul fierbinte. Eu am prevenit incalzirea lasand jetul de apa rece sa curga in continuare.
O data ce asparagusul s-a racorit numai cat sa-l putem lua in mana, il scoatem si il putem gati imediat