Aluat de paste cu ou sau fara
Print

Aluat de paste

Reteta de aluat de paste, facut in casa, cu ingrediente simple si la indemana
Course aluaturi
Cuisine clasica
Keyword aluat de paste cu ou, aluat de paste fara ou, aluat de paste reteta simpla, aluat pentru foi de lasagna
Calories 427kcal
Author Laura

Ingredients

  • 100 gr. faina tip 000
  • 1 ou mare

Instructions

Cu ou

  • Amestecam si framantam bine cu mana pana cele doua ingrediente cand se obtine un aluat neted pe care il modelam sub forma unei mingi si-l punem sa se odihneasca un sfert de ora. 
    Aluat de paste cu ou sau fara

Fara ou

  • Daca vrem sa facem paste fara oua, turnam incet si cate putin, in faina, apa calda si amestecam pana obtinem consistenta necesara aluatului de paste, dupa care continuam dupa cum urmeaza mai jos.

Lucrarea aluatului de taitei

  • Tăiem o bucată de aluat paste ou (daca facem o cantitate mai mare, ceea ce n-a fost cazul la mine - daca facem o cantitate mica, intindem tot aluatul), il aplatizam cu mana într-o formă dreptunghiulară.
  • Punem un pic de făină pe ea şi începem a-l intinde cu facaletul la o grosime cam de 7 mm. 
  • Apucam bucata de aluat de pe laterala si o pliem pana la mijlocul aluatului, luam si cealalta parte si mai pliem o data peste aluatul deja pliat in asa fel incat formeaza trei straturi.
  • Am intors aluatul cu partea mai lunga peste mine si am inceput a-l aplatiza cu facaletul – in jur de cinci mm grosime e bine. 
  • Din nou impaturesc ca mai sus si mai aplatizez asa, inca de vreo cateva ori repetam.
  • Etapa finala: incepem a apasa bine pentru a-l rula cat mai subtire fara a-l mai plia. Grosimea ideala 1 mm. Trebuie forta nu gluma dar se poate. 
  • Daca prin subtiere foaia de aluat devine prea lunga, injumatatiti-o cu un cutit si continuati doar pe una din foi pentru moment.
  • Acum il putem taia in functie de tipul de paste pe care il dorim. Pentru aceasta operatiune, un aparat de paste e ideal, daca nu, puteti taia aluatul cu mana, cu un cutitas ascutit.

Video