Carne marinata - tandoor style
Print

Carne marinada in sos tandoori

O reteta de inspiratie indiana, plina de arome si savoare
Course fel principal
Cuisine indiana
Keyword carne tandoori
Servings 4 portii
Calories 1162kcal
Author Laura

Ingredients

  • 1 kgr. carne de pui sau miel (circa 250 gr. carne per portie)

Amestecul de marinada

  • 6 lingurite iaurt
  • 2 lingurite amestec Garam Masala
  • 1 lingurita chimen macinat
  • 1 lingurita coriandru macinat
  • 1 lingurita curcuma
  • 1 catel usturoi pisat
  • frunze de menta maruntite
  • frunze de coriandru maruntite
  • 1 lingurita ghimbir ras

Salata ulei de susan

  • 1 capatana salata
  • 1 mango copt
  • 1 castravete
  • 1 lingura frunze de coriandru tocate marunt
  • 1 lingura frunze de menta tocate marunt
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita ulei de susan
  • 1 lingurita otet balsamic
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Instructions

Marinada

  • Retete e foarte simpla: se amesteca toate ingredientele de mai sus pana la completa omogenizare.

Pregatirea carnii

  • Am dezosat pulpele de pui, am taiat carnea in bucati de marime potrivita,  le-am cufundat in marinada preparata mai sus.
  • Ungem bine carnea pe toate partile dupa care o asezam  intr-un bol de  sticla sau lut, avand grija sa acoperim carnea cu marinata, o acoperim cu o folie  alimentara si o bagam la frigider pana dorim s-o gatim (sa stea la rece macar cateva ore).
  • Cu vreo doua ore inainte de masa, am scos carnea  de la frigider.
  • In mod normal, in India si Pakistan de unde este originara aceasta reteta, carnea se pregateste in tandoor, un cuptor din lut in forma cilindrica in care se incing carbuni. Evident ca nu am asa ceva, m-am gandit ca totusi pot imprumuta mancarii o oarecare savoare daca folosesc vasul roman de lut. Normal, nu e acelasi lucru ca originalul dar oricum…
  • Asadar am luat vasul roman (tinut in prealabil in apa), am turnat in el carnea marinata, am mai adaugat putina supa de pui, sare, piper, am acoperit cu capacul si am dat la cuptor – pe acesta l-am aprins doar dupa ce am introdus vasul roman, eu asa stiu ca se face. 
  • Ma asteptam sa fie gata in doua ore. Noroc ca m-am gandit sa vad ce face dupa o ora, vroiam sa si intorc carnea - n-am mai facut-o, era gata.

Salata

  • Se decojeste si se  taie marunt fructul de mango. 
  • Castravetele se feliaza subtire.
  • Se desprind frunzele de salata de pe capatana, se spala si se clatesc in mai multe ape penru a inlatura orice impuritati.
  • Se pun laolalta intr-un bol, adaugam restul ingredientelor, amestecam cu grija dar bine. 
  • Potrivim la gust cu sare, piper si amestecam usor pentru omognenizare.

Video

Notes

  • Trebuie sa precizam ca orice marinata se pregateste din timp, pentru ca aromele sa se imbibe in carne, este bine ca aceasta sa stea macar cateva ore  daca nu chiar o zi intreaga in saramura, in frigider.
  • Daca nu aveti vas roman, puteti gati carnea intr-o tava de friptura pe care o sigilati bine cu folie de aluminiu. Dupa o ora, indepartati folia (cu grija sa nu va ardeti de la aburul fierbinte din tava) si mai bagati carnea la cuptor sa se rumeneasca.