Mascarpone de casa
Print

Mascarpone de casa

Crema de branza catifelata si consistenta, facuta in casa, cu ingrediente la indemana
Course preparat de baza
Cuisine italiana
Keyword branza mascarpone, mascarpone de casa, mascarpone reteta, mascarpone reteta de facut in casa
Calories 437.4kcal
Author Laura

Ingredients

  • 500 ml. smantana grasa pentru frisca
  • 1 - 2 lingurite zeama de lamaie

Instructions

  • Asadar, am pus dupa indicatiile lui Sue, smantana intr-o craticioara cu fundul mai gros (o data incalzita, retine caldura constant), am pus-o pe foc pana cand au aparut primele bule pe margini, semn ca e la temperatura care trebuie.
  • Am adaugat sucul de lamaie si cu o lingura de lemn am amestecat in continuu, energic dar finut - vreo 5 minute, zicea Sue, la mine a durat vreo 10 - cred ca de aceea m-am si stresat. In plus trebuia sa fiu atenta la temperatura smantanii, sa nu creasca si sa dea in clocot. Tineam pe foc cat nu apareau bule, cand apareau, o luam de pe foc pe un alt ochi al aragazului si amestecam de zor, apoi o puneam iar pe foc sa nu scada temperatura, cand apareau bulele, o luam de pe foc. Si tot asa.
  • Dupa zece minute, am concis ca e gata. Punem deoparte si lasam smantana sa se raceasca. 
  • Cand a ajuns la temperatura camerei, pregatim niste tifon mai gros (eu aveam un tifon destul de compact, daca nu puneti doua-trei straturi de tifon unul peste altul), il punem peste o sita incapatoare, o asezam peste un bol si turnam peste tifonul din sita smantana preparata mai sus. Observatie! Zic de tifon mai gros pentru ca consistenta smantanii este destul de fina si de moale si un tifon normal n-ar retine cum trebuie mascarponele in formare.
  • Lasam sa se scurga de la sine, noi doar bagam in frigider iar dupa 12 ore avem o cremuta fina si grasa de mascarpone, mi s-a parut chiar mai groasa si mai cremoasa ca cea din comert.
  • O mutam intr-o cutie cu capac, o pastram la frigider si e recomandat sa o folosim cat mai iute, maxim o saptamana de cand am preparat-o.

Video

Notes

  • Cand vorbeam de ingrediente, prima pe lista e smantana - subliniez ca musai trebuie sa fie din aceea sanatoasa, din lapte, nu fake-uri vegetale. Si sa nu fie din aceea UHT (adica ultra-pasteurizata), pasteurizata mai merge, dar nu UHT, da? Eu n-am luat smantana de frisca ci smantana dulce, foarte grasa de la Mandra. Daca sunteti nedumeriti asupra diverselor tipuri de smantana, va recomand articolul scurt si cuprinzator al lui Radu.
  • Daca vorbim in termen de ieftineala, am dat pe smantana dulce de la Mandra 7,50 lei si mi-a rezultat circa 250 gr. mascarpone. Ce am socotit eu scump, au fost nervii ce i-am consumat, foarte probabil degeaba - caci reteta a fost exact pe cat de simpla suna si poate n-ar fi trebuit decat sa aleg alt moment s-o pregatesc (cel mai bine cand sunt singura acasa si n-aud din camera diverse incaierari baietesti pe te miri ce).