Ciorba de varza cu afumatura
Print

Ciorba de varza cu afumatura

Minunata ciorba de varza cu afumatura, o reteta delicioasa - poate fi  gatita de post sau cu carne si galbenus
Course Supe si ciorbe
Cuisine usoara
Keyword ciorba de varza, ciorba de varza cu afumatura, ciorba de varza reteta simpla
Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 6 portii
Calories 349kcal
Author Laura

Ingredients

  • 200 gr. carne fie afumatura (niste coaste, un ciolan puse in prealabil, cu o zi inainte, la inmuiat in apa ca sa se mai desareze si sa se mai ostoiasca gustul puternic de afumatura), fie in jur de jumatate de kilogram de carne de pasare, vita, porc cu mult os (pentru plus de savoare)
  • 1/2 bucata varza
  • 4 galbenus de ou
  • 1 ceapa medie
  • 1 - 2 morcovi
  • 1 patrunjel
  • 200 gr telina radacina sau cateva frunze (le prefer vara)
  • 1 ardei gras curatat de cotor si de seminte si maruntit
  • 1 - 2 rosii sau o cana de suc de rosii/ bulion
  • cimbru
  • sare dupa gust
  • otet suc sau sare de lamaie dupa gust - pentru acrit ciorba la final

Instructions

  • Intr-o oala mai mare, punem carnea la fiert in doi litri de apa rece si o jumatate de lingurita de sare - daca folosim afumatura, nu mai punem sare.
  • O lasam sa fiarba circa doua ore (pana se desprinde carnea de pe os) si scoatem carnea intr-o strecuratoare.
  • Intre timp, pregatim legumele, le curatam, taiem morcovii, ceapa, patrunjelul cubulete marunte, varza o feliem subtire. 
  • Le calim intr-o oala mare cu putin ulei, turnam apa din ceain care am fiert carnea si lasam sa fiarba, adaugand apa in care a fiert carnea. 
  • Daca apa are un gust prea pronuntat de afumat, folosim doar o parte din apa, diluand-o cu niste apa normala.
  • Cand se raceste putin, carnea o desprindem de pe os, o mai maruntim si o punem alaturi de legume in ciorba.
  • Potrivim la gust cu sare, o acrim cu suc de rosii sau rosii tocate marunt (daca avem rosii le punem cu vreo cinci-zece minute inainte de a opri focul la ciorba).
  • Chiar inainte de a stinge focul, o dreg si cu un galbenus pe care il amestec intr-un bol mic cu o cantitate mica de ciorba, amestec ca sa se omogenizeze si torn la loc in ciorba, amestecand iar. 
    Ciorba de varza - making of
  • Stingem focul.
  • Presaram deasupra frunza de patrunjel tocata.....Gata!

Video

Nutrition

Serving: 200g | Calories: 349kcal | Carbohydrates: 3g | Protein: 2g | Fat: 36g | Saturated Fat: 14g | Cholesterol: 161mg | Sodium: 57mg | Potassium: 74mg | Fiber: 0g | Sugar: 1g | Vitamin A: 260IU | Vitamin C: 17.5mg | Calcium: 22mg | Iron: 0.4mg