Piept de rata cu portocale si martini,o reteta de inspiratie asiatica, exotica, aromata si deloc plictisitoare.
Prep Time10 minutesmins
Cook Time45 minutesmins
timp de marinare2 hourshrs
Total Time55 minutesmins
Course: fel principal
Cuisine: frantuzeasca
Keyword: piept de rata cu portocale si martini, piept de rata in sos de portocale, piept de rata in sos de portocale si martini
Servings: 4portii
Calories: 172kcal
Author: Laura
Ingredients
1piept de rata
1portocala
50mlvin alb fructat
1/2linguritarozmarin
sarepiper
pentru sos
2portocale
1/2paharvin alb fructat
50mlmartini sec
15gr.unt
2frunze dafinoptional
amidonun varf de cutit
1/2linguritaboabe de ienuparoptional
10boabepiper negruoptional
Instructions
Marinarea carnii
Spalam bine pieptul de rata.
Intr-un bol, amestecam sucul de la o portocala cu 50 ml vin alb, rozmarinul, sare, piper.
Adaugam in acest lichid carnea, acoperim castronul cu folie alimentara si pune-l in frigider pentru 2 ore.
Sosul de portocale
Stoarcem celelalte doua portocale, punem sucul lor intr-o cratita si o fierbem impreuna cu condimentele pe care ati hotarat sa le folositi pana cand scade la jumatate.
Mai adaugam o jumatate de pahar de vin si cei 50 ml de martini si fierbem pana la scade la jumatate (din nou).
Strecuram lichidul de restul condimentelor, am topit untul, l-am lasat nitel sa se racoreasca, l-am amestecat cu amidonul si l-am turnat in sosul strecurat ce fierbea incet pe aragaz.
Am lasat in continuare sa fiarba la foc mic pana incepe sa se ingroase.
Gustam si potrivim la gust cu ce credem ca ar mai avea nevoie. Acum am adaugat eu zaharul.
Stingem focul si, daca mai dureaza pana urmeaza sa fie servit, puneti pe suprafata folie alimentara - va opri formarea unei cruste inestetice.
Gatim carnea
Incingem gratarul din fonta (de preferinta) pe aragaz cu putin ulei si aprindem cuptorul la 180 grade C.
Scurgem carnea de zeama de la marinata si o uscam bine, crestam partea cu grasime si o frigem pe gratar timp de 4 minute dupa care o intoarcem si o frigem si pe partea cealalta timp de 2 minute. Nota Pieptul de rata este bine a fi prajit intr-un vas foarte incins cu partea de grasime in jos,pentru a permite caldurii sa patrunda incet in interior.
Transferam carnea in cuptor, avand grija ca pieptul sa fie cu pielita crestata in sus. Eu am folosit grilul de la gratarul de aragaz, puteti folosi tigaia de fonta in care ati gatit-o pe foc. Eu n-am putut face asta pentru ca manerul tigaii este din lemn.
Adaugati si nitica apa in tava sau tigaia in care gatiti pieptul de rata, ca sa preveniti arderea grasimii care se scurge din carne. Eu am lasat carnea la cuptor pentru circa trei sferturi de ora,
Servire
Serveste pieptul taiat felii glasat cu sosul de portocale si martini si o garnitura dupa preferinta (noi am avut cartofi piure).