Ciorba de perisoare
Print

Ciorba de perisoare

O ciorba delicioasa, traditionala, cu perisoare din carne tocata de porc si aromata cu tarhon din otet
Course Supe si ciorbe
Cuisine traditionala
Keyword ciorba de perisoare
Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 6 portii
Calories 36.8kcal
Author Laura

Ingredients

  • 1/2 kg carne tocata ( poate fi jumatate vaca, jumatate porc, au am folosit doar porc)
  • moare de varza sau bors
  • 6 - 8 bucati ceapa
  • 1 bucata ou
  • 1 lingura orez
  • 2 bucati morcov
  • 1 bucata pastarnac
  • 1/4 bucata telina
  • patrunjel frunze
  • tarhon – frunze proaspete sau murate
  • piper dupa gust
  • sare dupa gust
  • 1 lingura faina

Instructions

  • “Ferbem 1 1/2 kgr. zeama de varza si 1/2 kgr. apa, cu 2 –3 cepe taiate marunt si patrunjel verde tocat.” (doamna Comsa)
  • In primul rand, mi s-au parut cam putine legume intre ingrediente, asa ca am spalat,  taiat marunt si adaugat in oala, de la sine putere,  2  morcovi, 2 – 3 cepe, 1 pastarnac, telina, frunzele de patrunjel nu le-am tocat marunt ci le-am legat bine cu o ata si le-am lasat intregi in oala.
  • “Pana ferbe, tocam marunt 1/4 kgr. carne de vaca, cu tot atata carne de porc, adaugandu-i piper pisat, putina sare, un ou, o lingura orez si 4 cepe mari prajite in untura, toate bine mestecate.'' (doamna Comsa)
  • ''Din aceasta compositie formam intre maini, cu faina, gogoloase ca nucile de mari, pe cari le in zeama de varza sa fearba; dupa ce sunt ferte, servite. ” (doamna Comsa)
  • Ca bine le zice.
  • Dupa sfaturile soacrei, daca fierbi perisoarele in zeama care contine moare de varza, acestea nu se vor mai faramita. De la mama stiam ca putem preveni destramarea gogoaselor de carne dupa ce le-am dat forma trecandu-le prin faina, ungandu-le la final cu o pelicula subtire de ulei alimentar. Am pus la lucru ambele trucuri, probabil ca ambele au functionat, galustele mele au iesit victorioase si intacte la final - si asta de fiecare data.
  • Cand ciorba e aproape gata, verificam gustand daca mai e nevoie de sare, piper, otet, am luat niste tarhon marinat ( o jumatate de pumn), l-am scurs si l-am maruntit, adaugandu-l ca nota finala in zeama delicioasa.
  • Ultimul cuvant il las doamnei Comsa:

“Aceasta ciorba se poate face si cu bors.”

  • Da, retinem si asta.

Video