ciorba de salata cu lapte
Print

Ciorba de salata verde

O ciorba usoara, cu gust de vara
Course Supe si ciorbe
Cuisine usoara
Keyword ciorba de salata verde
Prep Time 20 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 6 portii
Calories 124kcal
Author Laura

Ingredients

  • 2 - 3 capatani salata verde in functie de marimea lor, doua capatani daca sunt mari, 3 daca sunt mici
  • 4 - 5 bucati ceapa verde
  • 150 gr. costita afumata sau 1 bucata slanina, marime mica, usor afumata
  • 1, 5 litri lapte ­
  • 1 lingura faina
  • 2 galbenus de ou
  • 5 - 6 catei usturoi
  • 2 - 3 linguri otet de vin alb
  • 1 lingurita sare sau dupa gust

opțional

  • 1 legătură pătrunjel sau marar

Instructions

  • Incepem prin a desprinde frunzele de salata de pe cotor si le spalam foarte bine. Trebuie destul de multa atentie deoarece in pliurile frunzelor se gaseste nisip si murdarie care nu vrem sa ajunga in mancare. 
  • Dupa ce le spal una cate una, le mai clatesc in cateva ape.
  • Am taiat costita fasii. Pentru ca sotului nu ii place sa aiba costita in ciorba ci daor sa ii simta gustul, tai felii bucata dar nu o desprinde soric si astfel e foarte usor de extras din mancare, dupa ce i-a dat gust.
  • Intr-o oala pusa pe foc mediu, am rumenit costita, amestecand des circa 3 - 4 minute.
  • Am adaugat si salata si am calit circa un minut - doua.
  • Se adauga faina si se amesteca bine pana se incorporeaza in grasimea lasata in oala de costita.
  • Intre timp, am incalzit laptele pe un ochi separat de aragaz. Nu de alta dar astfel economisesc timp, adaugand laptele cald in ciorba, va incepe sa fiarba mult mai repede.
  • Se adauga laptele cald peste salata calita cu costita, se asteapta sa dea in clocot, se reduce flacara si se lasa sa fiarba la foc domol circa 10 minute.
  • In timpul asta, tocam marunt verdeata si usturoiul si le punem intr-un castron.
  • Adaugam si doua galbenusuri si se amesteca bine.
  • Cele 10 minute de fierbere trecute, se adauga otetul si se opreste focul.
  • Se ia una - doua polonice din ciorbita fierbinte de pe foc, se toarna treptat deasupra galbenusurilor, amestecand sa se omogenizeze. Scopul este sa aducem galbenusurile la o temperatura apropiata de a lichidului, pentru a le putea turna in ciorba mai apoi, fara riscul de a le transforma in omleta.
  • Tip: Daca nu urmati ultimii pasi, va veti trezi cu niscaiva omleta in ciorbita dar vreau sa spun ca nu este ceva neaparat gresit, multa lume o prefera asa. Eu nu agreez deloc ciorba laolalta cu omleta dar e doar opinia mea si gustul meu (si al familiei ca asa i-am obisnuit).
  • De asemenea, cand incalziti a doua zi ciorba nu o lasati sa dea in clocot si va fi la fel de buna ca in prima zi. Daca o lasati sa dea in clocot, se va branzi dar si varianta asta e comestibila (unii chiar o prefera asa). Eu una stiu ca nu suport asta, asa ca am totdeauna grija sa opresc focul inainte sa dea ciorba in clocot la reincalzire.
  • Se toarna castronul cu liaisonul de galbensuuri si verdeata peste ciorba din salata si amestecam.

Video

Notes

  • Familia sotului nu lasa costita in ciorba si ca atare, nici sotul nu o vroia desi, altfel, e mare amator de asa ceva. Mie una imi placea sa simt costita crocanta in ciorba dar,na, a fost o concesie mica ce i-am facut-o lui  iubi, a fost ca n-am lasat slanina in ciorba. Asadar o folosesc sa dea gust, dar cand o tai, n-o desprind de soric si astfel imi e foarte usor sa o "pescuiesc" la final din oala aburinda. E drept ca costita poate fi pus ulterior in farfuria cu ciorba de cine doreste dar eu am zis sa n-o mai fac, abia mananc si eu nitel mai dietetic.