Categorii: Retete culinare Retete de post / vegane Retete lacto-vegetariene

Vinete cu feta si busuioc

Vinete cu feta si busuioc, reteta de origine turceasca, o mancare simpla, lejera, delicios condimentata. Vegana daca renuntam la branza adaugata deasupra. O mancare savuroasa cu gustoase arome orientale.

Sigur v-am mai spus ca imi place mult bucataria orientala, cea araba, evreiasca, libaneza. Ma fascineaza in special modul in care stiu sa imbine condimentele in asa fel incat sa nu fie prea pregnante dar efectul final sa fie unul subtil si savuros in acelasi timp.

Reteta de fata e din bucataria turceasca, nostimada e ca eu am reteta de la Gordon Ramsay. Care si spunea ca pentru o astfel de mancare e in stare sa devina vegetarian. Este o reteta deloc greu de facut, cere nitica munca dar gustul final e unul gustos. Normal ca aici tine si de gusturi dar eu una am fost incantata. Mi se pare ca aduce nitel si cu zacusca noastra romaneasca.

Cateva notite despre reteta

Am respectat mare parte reteta lui Gordon Ramsay dar, urmatoarea data, prefer sa coc vinetele la aragaz. L-am facut la cuptor si mi s-a parut mai multa agitatie fara prea mari diferente. Normal, cuptorul tot l-as aprinde ca sa coc o capatana de usturoi si s-o folosesc in reteta. Dupa cum va povesteam pe blogul Laurei Laurentiu, usturoiul e foarte versatil si are un gust foarte diferit in functie de modul cum e preparat si de momentul la care a e adaugat in mancare.

Daca nu ati testat pana acum usturoi copt, e musai sa o faceti, e delicios si da o savoare speciala mancarii.

O a doua observatie asupra retetei e data de rosiile folosite. Eu am folosit rosii de la conserva. Daca vreti sa folositi rosii proapete, cel mai bine este sa pregatiti un concasse de rosii. Aveti reteta video la sfarsitul retetei – asta pana voi avea reteta video pentru reteta de fata. In esenta, concasseul de rosii este pulpa de rosii curatata de pielite si .seminte. Cel mai bine ar fi sa gatiti rosiile macar 10 minute in timp ce se coc vinetele. Asta ca sa nu trebuiasca sa prelungiti inutil apoi timp de preparare a retetei si putem sa mai salvam din timpii morti.

Si o recomandare…

Nu puteam sa trec la reteta inainte de a va recomanda colectia mea de retete cu vinete. Suntem in plin sezon si e pacat sa nu savuram mai des aceasta leguma. Sigur veti gasi in colectia mea o idee noua care sa va placa. Spor la rasfoit.

VINETE IN STIL TURCESC CU FETA SI BUSUIOC

Print

Vinete condimentate cu busuioc si feta

Vinete cu rosii cu feta si busuioc, reteta turceasca, simpla, lejera, aromata, pe cat de simpla, pe atat de savuroasa
Course fel principal
Cuisine turceasca
Keyword vinete cu feta si busuioc, vinete cu rosi si busuioc, vinete turceasti cu feta
Prep Time 10 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 1 hour
Servings 8 portii
Calories 78kcal
Author Laura

Ingredients

  • 2 bucati vinete
  • 8 – 10 catei usturoi
  • 6 linguri ulei de masline
  • 1 bucata ceapa mare
  • 1 lingura piper grosier macinat
  • 2 lingurite ghimbir proaspat ras
  • 4 lingurite chimion macinat
  • 3 lingurite coriandru macinat
  • 1 lingurita cardamom macinat
  • ghimbir
  • 1 1/2 kg rosii la conserva
  • 10 frunze busuioc proaspat
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Instructions

Pregatirea vinetelor

  • Nota Am vrut sa respect reteta sa vad care e rezultatul final dar, acum ca am facut-o, pot sa spun ca gatitul vinetelor la cuptor mi se pare infinit mai greoi decat coacerea lor pe aragaz. Personal prefer sa le fac pe flacara (normal, idela ar fi pe gratar de carbuni). Bineinteles singura chestiune este ca trebuie sa coacem usturoiul separat. Nu renuntati la usturoiul copt, ii da o savoare deosebita. Asadar, puteti sari peste gatitul vinetelor la cuptor, preparati-le pe aragaz, coaceti doar usturoiul.
  • Se incinge cuptorul la 170°C.
  • Vinetele se taie pe lungime. Pe pulpa am taiat linii in diagonala, apoi am taiat linii paralele in partea opusa.
  • Se sareaza generos pulpa vinetelor.
  • Se pun bucatile de vinete cu partea taiata in jos pe un gratar si sa lasa sa se scurga cel putin 10 minute. Apa in exces se va scurge, eliminandu-se astfel si gustul amar.
  • Se usuca apa in exces cu un prosop de hartie .
  • Cateii de usturoi curatati se taie pe lungime si se infig in taieturile facute in pulpa vinetelor.
  • Stropim cu ulei de masline cele doua jumatati de vinete si asezonam cu piper proapsat macinat.
  • Am incinge 2 – 3 linguri de ulei intr-o tigaie mare antiaderenta.
  • Cand uleiul s-a incins, se pun bucatile de vinete cu pulpa taiata in jos.
  • Se prajesc 3 – 5 minute pana pana vinetele se rumenesc.
  • Se baga la cuptor pentru 20 – 30 de minute sau pana cand pulpa e moale iar pielita se indeparteaza usor.
  • Se scot din tigaie si se lasa sa se odihneasca circa 5 minute pana s-a racit suficient cat sa fie curata fara sa ne frigem la degete.

Curatarea si calirea cepei

  • Ceapa se curata si se taie marunt. 
  • Se adauga 2 linguri de ulei de masline intr-i tigaie mare de sota, se pune pe aragaz la foc mediu.
  • Se adauga ceapa taiata marunt si se prajeste 2 – 3 minute pana cand se inmoaie.
  • Se adauga mai multe linguri de ulei de masline daca ceapa pare sa se usuce sau incepe sa se coloreze.
  • Se adauga chimenul, coriandrul, cardamomul si se gateste pentru 2 minute, amestecand des. Ceapa isi va schimba culoare de la condimente.

Pregatirea rosiilor si a piureului de vinete

  • Rosiile se toarna intr-o strecuratoare si se lasa la scurs minum 30 de minute. Daca preparati din rosii proaspete, cel mai bine e sa faceti un concasse de rosii pe care sa il caliti circa 10 minute inainte de a-l amestaca cu pulpa de vinete.
  • Cu o lingura se scobeste interiorul celor doua jumatati de vinet coapte. Pulpa de vinete se marunteste cu un tocator de lemn. Se adauga usturoiul copt maruntit si se amesteca cu pireul de vinete.
  • Se asezoneaza cu sare si o lingura de piper proaspat macinat.

Finalizarea retetei

  • In ceapa calita din tigaie e adauga vinetele . Cu o lingura de lemn amestecam des.
  • Se scade flacara de la aragaz si se gateste totul circa 3 – 4 minute.
  • Se adauga o lingura de ghimbir proapsat macinat, se mai gateste pentru inca doua minute. Eu nu am pus ghimbir in schimb am ras inca un catel de usturoi (sunt mare fana usturoi – recunosc).
  • Se adauga rosiile si se gatesste totul pe foc mediu circa 10 minute sau pana se evapora lichidul in exces din mancare.
  • Se asezoneaza dupa gust cu sare si piper.
  • Frunzele de busuioc se taie marunt si se adauga peste vinetele.
  • Se adauga busuiocul in tigaie si se gateste pe foc mediu inca un minut dupa care se ia de pe foc.
  • Mancare de vinete cu rosii si busuioc este gata, se aseaza intr-un bol pentru cateva ultime retusuri. Se presara feta (daca vreti o reteta vegana, puteti renunta linistiti la feta sau puteti adauga 2 – 3 linguri de fulgi de drojdie) si se stropeste cu ulei de masline. Se orneaza cu frunze de busuioc.

Video

Notes

Vinetele astfel gatite se pot servi ca garnitura langa o bucata de gratar sau langa mamaliga. Pot fi servite si pe post de topping de bruscheta cu putina telemea rasa. Sau chiar ca idee de umplutura pentru niste vinete umplute pentru cina.
Daca incercati reteta, sigur veti avea o gramada de idei de a o folosi.

Laura
Share
publicata de
Laura

postari recente

  • Aluaturi
  • Retete culinare

Paine de casa fara framantare

Paine de casa fara framantare, reteta simpla, cu minim de efort din partea noastra, paine de casa facuta fara framantare,… citeste

2019-11-17
  • Desert
  • Retete culinare
  • Retete lacto-vegetariene

Prajitura cu mere si branza dulce

Prajitura cu mere si branza dulce, un dulce foarte simplu de facut, un soi de cheesecake aromat. Desertul perfect de… citeste

2019-10-23
  • Carne de oaie
  • Retete culinare

Mancarica de oaie la cuptor

Oaie la cuptor, mancarica gatita indelung la cuptor, extrem de savuroasa si frageda de se topeste in gura. Secretele obtinerii… citeste

2019-09-20
  • retete cu paste
  • Retete culinare
  • Retete de post / vegane
  • Retete lacto-vegetariene

Paste al Limone, cu smantana si fara

Paste al limone, gatite in doua variante: cu smantana si fara. Aceste paste sunt exemplul perfect pentru bucataria italiana despre… citeste

2019-08-24
  • Gustari si aperitive
  • Retete culinare

Rulada de cascaval cu sunca – reteta video atasata

Rulada de cascaval cu sunca, rulada aperotov, simplu de facut, lejera, aspectuoasa, perfecta pentru mese de ocazie si nu numai.… citeste

2019-08-19
  • Retete culinare
  • Retete de post / vegane

Cartofi razuiti la tigaie cu ceapa – reteta video atasata

Cartofi razuiti la tigaie cu ceapa, o reteta de garnitura simpla si foarte savuroasa, foarte usor de facut. Cartofi fierti… citeste

2019-08-07

Acest site foloseste cookieuri pentru o experienta de navigare imbunatatita.