Vinete cu ardei la borcan

2017-08-30by Laura5

Vinete cu ardei la borcan

2017-08-30by Laura5
VinetecuARDEI.jpg

Vinete cu ardei la borcan, conserva de iarna cu vinete si ardei macerate si sterilizare, foarte gustos, poate fi garnitura sau salata sau chiar o gustare de sine statatoare.

vinete cu ardei la borcan

Acum vreo doi ani, a aparut soacra cu aceasta conserva. Luase reteta de la o nepoata care o luase de la o verisoara care….etc. etc. Rar mi se intampla sa fac obsesie pentru vreo conserva dar reteta asta am adorat-o pur si simplu. Mancam si nu-mi venea sa cred ce buna e. Al doilea an am rugat-o iar sa faca. Nu stiu ce a pus si ce n-a pus – cred ca s-a gandit s-o faca dietetica dar nu i-a iesit deloc, era searbada, fada…Anul asta am rugat-o sa faca iar dar de data asta sa respecte strict reteta. Pe care reteta nici macar n-o mai avea, s-a dus s-o ceara la nepoata de la care o luase prima data. Cu prilejul asta, am confiscat si reteta si am asistat la prepararea ei. Prin asistat puteti intelege mai corect ceva in genul frecat menta, cascat ochii…mmm, am facut si niste poze dar am ramas pe calculatorul vechi, ala de nu e inca reparat desi l-am dus a doua oara la service cu acelasi betesug. Pana imi recuperez calculatorul….va las reteta doar cu produsul final – o delicioasa conserva de vinete cu ardei la borcan.

Reteta in sine e foarte usor de facut. Mai mult dureaza pana curatam meticulos ardeii si vinetele, trebuie sa inlaturam fiecare rest de arsura de la pielita, acestea pot duce la fermentare in borcan. De asemenea, mare grija la sucul rezultat din ardei – grija sa nu-l pierdeti, da o savoare deosebita retetei. Foarte interesant, de obicei vinetele imi faceau probleme la fiere, cu aceasta reteta n-a fost cazul – o posibila explicatie poate fi ca soacra a ales vinete timpurii care au samburi mici – trebuie sa recunosc ca soacra m-a invatat sa aleg si sa gatesc vinetele in asa fel incat sa nu-mi cada rau – soacra mea avand acelasi betesug asadar a experimentat pe ….fierea ei.

Vinete cu ardei la borcan – reteta printabila

5 from 3 votes
Tipareste reteta

Vinete cu ardei kapia la borcan

Conserva delicioasa de iarna cu vinete si ardei

Tip de reteta Conserve de iarna
Bucatarie mediteraneana
Timp de preparare 2 hours
Timp de gatire 1 hour 20 minutes
timp total 3 hours 20 minutes
portii 25 portii
Calorii 140 kcal
Autor Laura

Ingrediente

  • 3 kg. vinete
  • 5 kg. ardei kapia sau gogosari
  • 250 ml ulei
  • 200 ml otet
  • 200 gr. zahar
  • sare neiodata dupa gust - sare speciala pentru muraturi

Mod de preparare

  1. Punem la copt vinetele si ardeii - cea mai buna varianta este sa ii coacem pe jar, gustul va fi nemaipomenit.

  2. Ii intoarcem des, pe toate partile sa se coaca uniform.

  3. Cand sunt gata, se iau de pe foc, se pun intr-un lighean mare - eu am pus vinetele si ardei kapia separat (deocamdata), se sareaza si se acopera zece minute cu un stergar curat ca sa se inmoaie. Astfel vor fi foarte usor de curatat de pielita.

  4. In cazul ardeilor, le-am indepartat pielita, am indepartat cotorul si semintele iar pulpa rupta fasii am pus-o intr-un lighean curat. De obicei, curatarea o fac deasupra unei farfurii care sa colecteze sucul ardeilor, nu vreau sa pierd nici o picatura din minunata licoare. Dupa ce am curatat toti ardeii, sucul ramas il torn peste pulpa ardeilor printr-o sita care sa elimina eventualele resturi indezirabile.

  5. Curatam de pielita si vinetele si le lasam sa se scurga - acest lichid il vom arunca, inlaturam coditele vinetelor iar pulpa rupta fasii o adaugam peste pulpa ardeilor, adaugam si restul ingredientelor - uleiul, zaharul, otetul, sarea - amestecam pentru omogenizare cu o lingura de lemn.

  6. Lasam o ora sa se macereze.

  7. Intre timp spalam borcanele si le sterilizam, asezandu-le in cuptor si aprinzand focul. Cand apa de pe peretii orcanelor se evapora, stingem cuptorul si lasam borcanele inauntru sa se raceasca incet.

  8. Punem vinetele cu ardeii in borcane, le acoperim cu capac etans.

  9. Intr-o pala mare, punem un prosop curat, fiecare borcan cu vinete si ardei il invelim cu un prosop si punem unul langa altul in oala, turnam si apa cat sa ajunga la trei sferturi inaltimea borcanelor.

  10. Se acopera toate borcanele cu un prosop curat si se pune pe foc mic.

  11. Cand incepe sa fiarba apa, vom lasa sa se sterilizeze 30 de minute dupa care stingem focul.

  12. Luam oala cu mare grija de pe locul unde a fiert pentru sterilizare (mare grija sa nu va scape sau sa nu va ardeti)) - o invelim cu o patura groasa si o lasam sa se raceasca incet - de obicei peste noapte (racirea dureaza in jur de opt ore).

  13. Punem borcanele in pivnita, putem incepe sa le consumam dupa o saptamana.

Notite

In reteta soacrei, cantitatile de ulei, zahar, otet erau date ca fiind o masura. Iar masura 0 preciza tot reteta era un borcan de mustar :). Cantitatile din aceasta reteta sunt traduse in grame si mililitri de mine. La fel de bine puteti lua un pahar deĀ  mustar šŸ™‚ si masurati cu el toate cantitatile.

Uleiul si otetul sunt in cantitati egale dar pentru ca la degustare ni s-a parut ca otetul putea fi un picut mai putin, am hotarat sa punem o cantitate mai mica la ingrediente. Oricum daca va place cu mai mult otet, puteti sa mai adaugati direct cand serviti.

O mana de sare - spunea reteta, eu as spune sa incepeti prin a pune o lingura de sare, amestecati in compozitie si apoi potriviti dupa gust. Da, gustati.

Nutrition Facts
Vinete cu ardei kapia la borcan
Amount Per Serving (200 g)
Calories 140
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Eu am mancat aceasta reteta in toate felurile – simpla ca gustare, cu paine prajita si rosii, ca salata, ca garnitura…..Incercati aceste vinete cu ardei la borcan si sper ca va vor place la fel de mult cum imi plac mie. Pofta buna!


5 comments

  • Claudia

    2017-08-31 at 5:22 AM

    Interesanta reteta! Poate o incerc si eu in toamna asta. Sunt curioasa cum se combina cele doua legume si ce gust au in final šŸ™‚

    Reply

  • Ovidiu

    2017-08-31 at 7:23 AM

    Interesanta reteta ! O sa-i recomand mamei sa puna la camara pentru iarna cateva borcanele ! Multumesc !

    Reply

    • Laura

      2017-08-31 at 11:11 PM

      Astept impresii.

      Reply

      • Teo

        2017-11-06 at 4:46 AM

        Buna..este foarte buna reteta..soacra mea o are de la cineva si o facem de vreo 3-4 ani. Dar pune in ea si masilne calamata, usturoi si funze de telina…e si mai delicioasa

        Reply

        • Laura

          2017-11-06 at 5:28 AM

          Uau, super-idei, la anul testam. <3

          Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *